defacto_panorama_mustasch
Foto: Pressbild

Minskning av ekologiskt utbud i butikerna

Utbudet av ekologiska livsmedel i livsmedelsbutikerna minskar enligt EkoMatCentrums senaste kartläggning.

EkoMatCentrum har släppt sin senaste undersökning om andelen ekologiska varor i dagligvaruhandeln inom kommunen. Slutsatsen är att det är en generell minskning av utbudet. I snitt är minskningen 17 procent. Stora COOP som enligt EkoMatCentrum varit mästare på ekologisk minskar med 21 procent, Ica Kvantum med 19 procent.

EkoMatCentrum poängterar att man inte har tagit del av butikernas försäljningssiffror utan istället måste man räkna varorna manuellt. 44 ekologiska basprodukter har räknats, kaffe är en av dessa. Om butiken har tio ekologiska kaffesorter så har dessa räknats som tio, bredden på det ekologiska utbudet anser EkoMatCentrum ha minskat.

En anledning till minskningen kan vara att butikerna helt enkelt ha slimmat det ekologisk utbudet enligt EkoMatCentrum. Ekologiskt erbjud men inte längre till samma bredd. Satsningen på produkter med hög omsättning har gjorts.
– Jag är besviken. Intresset för ekologiskt har uppenbarligen falnat. Även ekokonsumenter vill ha mer än någon enstaka ekolimpa att välja på i butiken. Man bör ställa sig frågan om vem som bär ansvaret för denna negativa ekoutveckling inom dagligvaruhandeln, säger Eva Fröman på EkoMatCentrum.

Största minskingen står Matöppet i Rosersberg för med 35 procent, därefter Stora COOP, Ica Kvantum, Lidl Märsta. Ica Valsta har inte minskat lika mycket som övriga och är på tre procents minskning.

ica_oktober
Extra

uppdaterad Skjutning mot restaurang

Nyheter Ett område på Sätuna spärrades av för teknisk undersökning under dagen: - Det har hittats skotthål på en fasad, säger Anna Westberg vid Polisen ledningscentral.

happyhomes_2019
defacto_mustach_helsida

Fler skrivs in på Storboda

Nyheter Det är fullt på Kriminalvårdens anstalter i länet vilket gör att Storboda i Rosersberg utökat kapaciteten i enkelrum till dubbelrum.

centrum_host_helsida
fme_oktober
sigtunavatten_standard

Så hittar du rätt vinterdäck

Nyheter Det är snart 1:a december och då blir det lag på vinterdäck om vinterväglag råder: - Kör du utan vinterdäck och åker fast är böteslappen dryga 1200 kronor, berättar Jorge Castro, marknadschef på lokala ABS Wheels.

agy_oppethus

Bilbrand i Norrbacka

Blåljus En bil brann i Norrbacka under natten:- Det är någon form av tillgreppsförsök som ligger bakom, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

greeknighthelsida
connys
nrh
colorama_april2
greeknight_outsider
agy_oppethus_outsider