defacto_pan2020
Foto: Pressbild

Minskning av ekologiskt utbud i butikerna

Utbudet av ekologiska livsmedel i livsmedelsbutikerna minskar enligt EkoMatCentrums senaste kartläggning.

fraga_liberalerna

EkoMatCentrum har släppt sin senaste undersökning om andelen ekologiska varor i dagligvaruhandeln inom kommunen. Slutsatsen är att det är en generell minskning av utbudet. I snitt är minskningen 17 procent. Stora COOP som enligt EkoMatCentrum varit mästare på ekologisk minskar med 21 procent, Ica Kvantum med 19 procent.

EkoMatCentrum poängterar att man inte har tagit del av butikernas försäljningssiffror utan istället måste man räkna varorna manuellt. 44 ekologiska basprodukter har räknats, kaffe är en av dessa. Om butiken har tio ekologiska kaffesorter så har dessa räknats som tio, bredden på det ekologiska utbudet anser EkoMatCentrum ha minskat.

En anledning till minskningen kan vara att butikerna helt enkelt ha slimmat det ekologisk utbudet enligt EkoMatCentrum. Ekologiskt erbjud men inte längre till samma bredd. Satsningen på produkter med hög omsättning har gjorts.
– Jag är besviken. Intresset för ekologiskt har uppenbarligen falnat. Även ekokonsumenter vill ha mer än någon enstaka ekolimpa att välja på i butiken. Man bör ställa sig frågan om vem som bär ansvaret för denna negativa ekoutveckling inom dagligvaruhandeln, säger Eva Fröman på EkoMatCentrum.

Största minskingen står Matöppet i Rosersberg för med 35 procent, därefter Stora COOP, Ica Kvantum, Lidl Märsta. Ica Valsta har inte minskat lika mycket som övriga och är på tre procents minskning.

speedy_vinter_helsida
defacto_helsida

Lurade COOP på 36 000 kronor

Notiser En man döms för omfattande bedrägeri som skett på flera platser i landet, bland annat lurades COOP i Märsta på varor för 36 000 kronor.

centrum_helsida2020
kkdk_helsida
helsida
connys_helsida
2020_helsida
meko_helsida
happyhomes_sommar2020
manskold_helsida
ridskola_2020_outsider
nrh
kkdk_outsider
centrum_sommar_out
meko_outsider
manskold_outsider
outsider
budget_outsider
swedol_outsider
speedy_vinter2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider