defacto_pan2020
Foto: Pressbild

Minskning av ekologiskt utbud i butikerna

Utbudet av ekologiska livsmedel i livsmedelsbutikerna minskar enligt EkoMatCentrums senaste kartläggning.

centrum_artikel

EkoMatCentrum har släppt sin senaste undersökning om andelen ekologiska varor i dagligvaruhandeln inom kommunen. Slutsatsen är att det är en generell minskning av utbudet. I snitt är minskningen 17 procent. Stora COOP som enligt EkoMatCentrum varit mästare på ekologisk minskar med 21 procent, Ica Kvantum med 19 procent.

EkoMatCentrum poängterar att man inte har tagit del av butikernas försäljningssiffror utan istället måste man räkna varorna manuellt. 44 ekologiska basprodukter har räknats, kaffe är en av dessa. Om butiken har tio ekologiska kaffesorter så har dessa räknats som tio, bredden på det ekologiska utbudet anser EkoMatCentrum ha minskat.

En anledning till minskningen kan vara att butikerna helt enkelt ha slimmat det ekologisk utbudet enligt EkoMatCentrum. Ekologiskt erbjud men inte längre till samma bredd. Satsningen på produkter med hög omsättning har gjorts.
– Jag är besviken. Intresset för ekologiskt har uppenbarligen falnat. Även ekokonsumenter vill ha mer än någon enstaka ekolimpa att välja på i butiken. Man bör ställa sig frågan om vem som bär ansvaret för denna negativa ekoutveckling inom dagligvaruhandeln, säger Eva Fröman på EkoMatCentrum.

Största minskingen står Matöppet i Rosersberg för med 35 procent, därefter Stora COOP, Ica Kvantum, Lidl Märsta. Ica Valsta har inte minskat lika mycket som övriga och är på tre procents minskning.

sigtunahem_sokbostad
defacto_helsida
happyhomes_sommar2020
brobygget_helsida_valsta
brobygget_midgard_helsida
studeravidare_helsida
centrum_helsida2020
2020_helsida
översiktsplanen 2021

Så kan framtidens kommun se ut

Nyheter Just nu kan man tycka till om den nya översikiktsplanen som kommunen ska ta fram. märsta.nu har djupdykt i vad kommuninvånare önskar sig.

helsida_sommarlov
Extra

Bil utsattes för stenkastning

Blåljus En bil utsattes under natten för stenkastning: - Det är en anmälan om skadegörelse mot bil upprättat, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

connys_helsida
brobygget_outsider_valsta
ridskola_2020_outsider
studeravidare_outsider
centrum_sommar_out
swedol_outsider
outsider_sommarlov
sigtuna_vatten_outsider
nrh
brobygget_midgard_outsider