moderater_pan_sommar
Karolina Windefalk och Jan FranzénFoto: Miljöpartiet

Miljöpartiet vill se alternativ till fyrverkerier

Snart är det nyår - en mardröm för många djurägare. Miljöpartiet anser att kommunen måste göra mer för de djur och människor som upplever att nyår är en plåga.

panorama_centrum

Varje år skräms, skadas och dör husdjur, hästar och boskap på grund av fyrverkerier, smällare och raketer. Djurägare vittnar om livrädda djur som traumatiseras livslångt. Vilda djur flyr i panik. Det handlar inte bara om nyårsnatten. Smällare och raketer skjuts under hela december och januari – ett utdraget lidande för djur och en lång period av oro hos djurägare.

Varje år skadas också barn, ungdomar och vuxna – ett hundratal så illa att de behöver sjukhusvård. På senare år har raketer även använts för att attackera polis, ambulans och räddningstjänst. Fyrverkerier orsakar dessutom skador på miljön med utsläpp av tungmetaller.
Enligt ordningslagen får fyrverkerier inte användas utan tillstånd från Polisen om det innebär risk för skada eller stor olägenhet för person eller egendom. Kommuner har rätt att ta fram föreskrifter för att förhindra att människors hälsa eller egendom (till exempel husdjur) skadas av pyroteknik, som fyrverkerier. Omkring hälften av landets kommuner har infört lokala begränsningar för fyrverkerier. Dock inte Sigtuna kommun.

Att införa regler för fyrverkerier är det minsta en kommun kan göra. I en motion till Kommunfullmäktige föreslår Miljöpartiet att begränsningar för användandet av fyrverkerier införs i de lokala ordningsföreskrifterna. Men för att komma tillrätta med problemen krävs mer. Vi föreslår också att kommunen ska ta initiativ till en bred samverkan med polis, brandförsvar och handlare. En sådan samverkan har gett goda resultat i andra kommuner.

Miljöpartiet vill inte förbjuda ett storslaget nyårsfirande. Vi föreslår att kommunen
arrangerar ett nyårsfirande med en ljusshow som alternativ till fyrverkerier.

  • Karolina Windefalk, Jan Franzén
    Miljöpartiet de gröna i Sigtuna kommun
centrum_sommar2022_helsida
valet2022

slutreplik M och KD vill ha valfrihet till varje pris

Debatt Att våra kommuninvånare vill ha bättre kvalitet på äldreomsorgen är förståeligt men lösningen är inte fler privata utövare. Vi vill istället möta behoven genom ökad kontroll av verksamheten, förbättra personalens arbetssituation och ta brukarnas kritik på allvar. Kommunal hemtjänst ska var ett valbart alternativ och kommunens egna boenden ska inte privatiseras.

kso_helsida
mp_helsida_april
valet2022

Vi ska införa sommarjobbsgaranti!

Debatt Sommarlovet för kommunens ungdomar börjar närma sig sitt slut. Att moderatstyrda Sigtuna kommun endast erbjudit sommarjobb till 115 ungdomar när det finns nästan 2 000 ungdomar i gymnasieåldern är inte något att vara stolt över. Tvärtom, det är ett svek.

social_helsida
pantamera_avc_helsida

Borgerlig politik – dåligt val för äldre!

Debatt Än en gång pekas Sigtuna kommun ut som en av de sämre kommunerna för äldre att bo i. Det är Länsförsäkringars Fastighetsförmedling som i en ny rapport jämfört 253 av Sveriges kommuner och konstaterar att Sigtuna kommun kommer på femte plats – från botten. Resultatet är en sammanvägning av upplevd trygghet med hemtjänst, tillgång på särskilt boende per äldre invånare (+65 år), hur stor boyta i en hyresrätt som pensionen räcker till och genomsnittlig flyttskatt.

mote_helsida
defacto_helsida

repliken: Hyresgästföreningen – ett socialdemokratiskt kampanjverktyg

Debatt I en insändare den 14 juni tillåter sig Hyresgästföreningens ordförande Hans Törnqvist att dra långtgående slutsatser om ett bygglovsärende. Vi kan konstatera att han gör det utan att ha bemödat sig om att kontrollera bakomliggande fakta och historik i ärendet. Det är tyvärr inte heller första gången det händer.

helsida_sfs
connys_helsida
valet2022

Pengarna ska stanna i klassrummet!

Debatt Nu är snart vårterminen avklarad och elever och skolpersonal får sommarledigt och kan njuta av samvaro, bad och sol. Skolpersonalen har som vanligt gett allt och lite till och eleverna har fått en undervisning som håller hög kvalitet och ger bildning och framtidshopp.

valet2022

Reformera flerbarnstillägget för kvinnors frihet

Debatt Liberaler gick för hundra år sen i bräschen för liberalare regler för preventivmedel. Vi var med och tog fram den svenska aborträtten 1974, som fortfarande gäller idag. Svensk jämställdhet har formats av liberaler. Vi är liberala feminister och det har vi varit i över hundra år. Det är vi stolta över.

valet2022

Miljöpartiet vill se politiker som tar ansvar

Debatt Precis som Olov Holst (M) vill Miljöpartiet uppmana dig som invånare och väljare att tänka på ärlighet och seriositet när du går till valurnan den 11 september. Miljöpartiet har tydliga ståndpunkter, Holst kallar det aggressivt och oärligt. Vi kallar det demokrati och skilda åsikter.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022