moderaterna_sep2020
Gummi från konstgräsplanerna på väg ner i dagvattenbrunnFoto: Sigtuna kommun

Mikroplaster från konstgräsplaner ska minska

För att minska mikroplaster från kommunens konstgräsplaner så kommer en översyn av konstgräsplanerna att göras så att gummit inte hamnar i dagvattenbrunnar.

Gummi som används på konstgräsplanerna kan hamna i dagvattenbrunnar efter exempelvis snöröjning eller rengöring av planerna, gummi följer också med från spelarnas skor och kläder och kan spolas ner i samband med duschning.
– Sigtuna kommun vill se över vad vi kan göra för att minska våra utsläpp av mikroplaster. Därför har vi låtit undersöka hanteringen av granulat på våra konstgräsplaner, sammanställt en rapport och tagit fram åtgärdsförslag. Vi kommer senare i år även att se på spridningen av mikroplaster från lekplatser med gummibeläggningar, säger Gill Brodin (C), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Vaktmästarna kommer i samband med skötsel av planerna nu att se över hur man kan förhindra spridningen:
– En åtgärd vi redan tagit är vid snöröjning av planer, där vi är extra noga med hur vi styr snön så att vi har kontroll över vart granulatet hamnar. Det är bara den uppvärmda planen på Midgårdsvallen som vi kör med snöslunga, de andra ”sladdar” vi bara av så att granulatet stannar på planen, säger Stefan Grolander, Idrottschef på Sigtuna kommun.

Framöver kommer kommunen också se över om man ska anlägga en sarg runt samtliga konstgräsplaner, åtgärda vattenbrunnarna med fällor så att de fångar upp gummit, informera besökare av planerna och vikten om att bevara miljön genom att hålla granulatet innanför stängslet.

helsida
2020_helsida
centrum_helsida2020
corner_helsida
helgens matcher

Viktiga matcher i trean och femman

Fotboll FC Arlanda och Rosersbergs IK har viktiga matcher där avancemang eller potentiellt avancemang står på spel nu när serierna är inne på sina sista omgångar,

defacto_helsida
connys_helsida
happyhomes_sommar2020
boisigtuna
helgens matcher

Helgens matcher: Derby i Division 6

Fotboll Det är toppmöte i Division 6 där MärstaIK2 och FC Arlanda2 möts. Märsta IK spelade hemma på fredagskvällen och FC Arlanda tar sig an Vallentuna på lördag eftermiddag.

festspec_host2020_helsida
ridskola_2020_outsider
corner_outsider
festspec_host2020_outsider
swedol_outsider
nrh
sigtuna_vatten_outsider