defacto_pan2020
Gummi från konstgräsplanerna på väg ner i dagvattenbrunnFoto: Sigtuna kommun

Mikroplaster från konstgräsplaner ska minska

För att minska mikroplaster från kommunens konstgräsplaner så kommer en översyn av konstgräsplanerna att göras så att gummit inte hamnar i dagvattenbrunnar.

centrum_artikel

Gummi som används på konstgräsplanerna kan hamna i dagvattenbrunnar efter exempelvis snöröjning eller rengöring av planerna, gummi följer också med från spelarnas skor och kläder och kan spolas ner i samband med duschning.
– Sigtuna kommun vill se över vad vi kan göra för att minska våra utsläpp av mikroplaster. Därför har vi låtit undersöka hanteringen av granulat på våra konstgräsplaner, sammanställt en rapport och tagit fram åtgärdsförslag. Vi kommer senare i år även att se på spridningen av mikroplaster från lekplatser med gummibeläggningar, säger Gill Brodin (C), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Vaktmästarna kommer i samband med skötsel av planerna nu att se över hur man kan förhindra spridningen:
– En åtgärd vi redan tagit är vid snöröjning av planer, där vi är extra noga med hur vi styr snön så att vi har kontroll över vart granulatet hamnar. Det är bara den uppvärmda planen på Midgårdsvallen som vi kör med snöslunga, de andra ”sladdar” vi bara av så att granulatet stannar på planen, säger Stefan Grolander, Idrottschef på Sigtuna kommun.

Framöver kommer kommunen också se över om man ska anlägga en sarg runt samtliga konstgräsplaner, åtgärda vattenbrunnarna med fällor så att de fångar upp gummit, informera besökare av planerna och vikten om att bevara miljön genom att hålla granulatet innanför stängslet.

centrum_helsida2020
happyhomes_2019
damallsvenskan

Viktig seger för Skånela mot Hellton

Handboll Även Skånelas damer vann på lördagen då man besegrade Hellton på bortaplan: - Första segern på bortaplan för oss, sa tränare Fredrik Söderberg Warnheim till Handbollskanalen.

2020_helsida
teatergrillen_helsida

Blanco blir landslagstränare

Fotboll Förre märstabon Daniel Blanco som spelat i både Valsta Syrianska och Märsta IK börjar träna svenska damlandslaget i futsal: - Det blir en spännande utmaning, säger Blanco till Svenska Fotbollförbundets hemsida.

defacto_helsida
connys_helsida
herrallsvenskan

Jumbon pressade Skånela

Handboll Skånela låg under med hela sju mål mot jumbon Boden men hittade ett sätt att åka hem med två poäng: Att vinna när man är dålig är en styrka, twittrar tränare Jimmy Karlsson.

speedy_helsida
sportlov_sigtuna
salong_elisabeth_helsida
EXTRA

Munter lämnar Märsta för RIK

Fotboll Rosersergs IK fortsätter värva från Märsta, näste man att ta klivet över är veteranen Andreas Munter: - Andreas Munther, garanterat en av kommunen bästa spelare med många fina kvaliteter. Vinnarskalle, huvudspel av hög rang, spelförståelse och målsinne, skriver RIK i ett facebookinlägg.

nrh
oppning_salongelisabeth_outsider
connys
speedy_outsider
sportlov_sigtuna_outsider
sigtuna_vatten_outsider
teatergrillen_outsider