sommar
Gummi från konstgräsplanerna på väg ner i dagvattenbrunnFoto: Sigtuna kommun

Mikroplaster från konstgräsplaner ska minska

För att minska mikroplaster från kommunens konstgräsplaner så kommer en översyn av konstgräsplanerna att göras så att gummit inte hamnar i dagvattenbrunnar.

Gummi som används på konstgräsplanerna kan hamna i dagvattenbrunnar efter exempelvis snöröjning eller rengöring av planerna, gummi följer också med från spelarnas skor och kläder och kan spolas ner i samband med duschning.
– Sigtuna kommun vill se över vad vi kan göra för att minska våra utsläpp av mikroplaster. Därför har vi låtit undersöka hanteringen av granulat på våra konstgräsplaner, sammanställt en rapport och tagit fram åtgärdsförslag. Vi kommer senare i år även att se på spridningen av mikroplaster från lekplatser med gummibeläggningar, säger Gill Brodin (C), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Vaktmästarna kommer i samband med skötsel av planerna nu att se över hur man kan förhindra spridningen:
– En åtgärd vi redan tagit är vid snöröjning av planer, där vi är extra noga med hur vi styr snön så att vi har kontroll över vart granulatet hamnar. Det är bara den uppvärmda planen på Midgårdsvallen som vi kör med snöslunga, de andra ”sladdar” vi bara av så att granulatet stannar på planen, säger Stefan Grolander, Idrottschef på Sigtuna kommun.

Framöver kommer kommunen också se över om man ska anlägga en sarg runt samtliga konstgräsplaner, åtgärda vattenbrunnarna med fällor så att de fångar upp gummit, informera besökare av planerna och vikten om att bevara miljön genom att hålla granulatet innanför stängslet.

sommar_centrum
sommar

Premiär för FC Arlandas fotbollsskola

Fotboll FC Arlanda höll sin första fotbollsskola den gångna veckan: - Det var en bra start med drygt 30 barn som tränade i fyra dagar, berättar Eddie Khalaf, ansvarig för fotbollsskolan

sigtunavatten_standard
happyhomes_2019

Kommunens personalklubb på internationell turnering

Fotboll Sigtuna kommuns personalklubb har varit i Prag för att spela i en av Europas största amatörcuper i fotboll: - Det här var första året som vi deltog och sammanfattningsvis så var det väldigt lyckat, säger personalklubbens ordförande Erik Aravena Valencia.

logistik_sigtuna
ica_valsta_choklad
division 4

Ny förlust för MIK

Fotboll Märsta IK föll mot Vallentuna och är nu nere på negativ kvalplats efter tio matcher.

defacto_helsida
fme_helsida
sbrf_helsida

Rosersberg tappar Sandsund till Superligan

Innebandy Rosersbergs IK tappar Christian Sandsund till Sirius i Superligan: - Jag har haft fantastiska år i Rosers, jag känner att jag utvecklats, fått ta ansvar och kommit in i familjen, säger Sandsund i ett uttalande.

defacto_outsider
colorama_april
sportfiske_sommar
nrh
connys
fme_outsider
sbrf_outsider