moderaterna_panorama
Olov Holst och Mattias AskersonFoto: Pressbild

Menar Axelsson (S) allvar när hon vill ge nyanlända förtur i bostadskön?

Vi tror att alla som läser Marie Axelssons något märkliga inlägg upptäcker en tydlig sak – hon undviker att svara på huvudfrågan. Tänker Socialdemokraterna i Sigtuna alltså ge nyanlända en gräddfil och låta dem gå före tusentals människor som stått många år i bostadskön?

Axelsson gör tappra försök att spela bort korten genom att ta upp ett antal frågor som inte har med saken att göra. Det hon glömmer nämna är att hon och hennes parti under många år vid makten byggde 20% fler bostäder än snittet i länet. Detta med stor övervikt på hyresrätter. Det skapade utrymme för att bland annat ta emot ett stort antal nyanlända. Så många att Sigtuna idag har Sveriges femte största andel av befolkningen med utomeuropeisk bakgrund. Nästan 35% av kommunens invånare räknas till den kategorin.

Samtidigt som man byggde alla dessa bostäder struntade de socialdemokratiska kommunledningarna i det närmaste helt i integrationsarbetet. Det har gjort att Sigtuna idag också är en av Sveriges mest segregerade kommuner. Att motverka den segregationen är ett arbete den nuvarande majoriteten tar på största allvar och lanserar nu ett omfattande program kallat Samhällsbyggnadslyftet för att komma till rätta med segregationen.

Vad är Axelssons och socialdemokraternas svar på det? Jo, bygg mer och framförallt hyresrätter. Ett mycket bra sätt att låta segregationen fortsätta öka, i stället för att minska den.

Sigtuna har precis som övriga kommuner i regionen stor bostadsbrist. Många kommuninvånare har stått länge i bostadskö. Vår syn är att nyanlända efter den tvååriga etableringstiden, där vi är tvingade att tillhandahålla en bostad, ska behandlas som alla andra invånare i landet. Det vill säga ställa sig i kö och få bostad där det finns tillgängliga bostäder; i Sigtuna, i någon annan Stockholmskommun eller någon annanstans i landet. Vi kommer inte skapa någon gräddfil där en viss kategori människor har orättvisa förturer eller förmåner.

Det, Marie Axelsson, är att respektera alla människors lika värde och känna en gemenskap i kommunen.

  • Olov Holst (M), ordförande kommunstyrelsen
  • Mattias Askerson (M), ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden
mp_helsida_april

repliken: Hyresgästföreningen – ett socialdemokratiskt kampanjverktyg

Insändare I en insändare den 14 juni tillåter sig Hyresgästföreningens ordförande Hans Törnqvist att dra långtgående slutsatser om ett bygglovsärende. Vi kan konstatera att han gör det utan att ha bemödat sig om att kontrollera bakomliggande fakta och historik i ärendet. Det är tyvärr inte heller första gången det händer.

ewas_helsida
2020_helsida
marinan_helsida
valet2022

Pengarna ska stanna i klassrummet!

Insändare Nu är snart vårterminen avklarad och elever och skolpersonal får sommarledigt och kan njuta av samvaro, bad och sol. Skolpersonalen har som vanligt gett allt och lite till och eleverna har fått en undervisning som håller hög kvalitet och ger bildning och framtidshopp.

valet2022

Reformera flerbarnstillägget för kvinnors frihet

Valet 2022 Liberaler gick för hundra år sen i bräschen för liberalare regler för preventivmedel. Vi var med och tog fram den svenska aborträtten 1974, som fortfarande gäller idag. Svensk jämställdhet har formats av liberaler. Vi är liberala feminister och det har vi varit i över hundra år. Det är vi stolta över.

liber_helsida
valet2022

Miljöpartiet vill se politiker som tar ansvar

Insändare Precis som Olov Holst (M) vill Miljöpartiet uppmana dig som invånare och väljare att tänka på ärlighet och seriositet när du går till valurnan den 11 september. Miljöpartiet har tydliga ståndpunkter, Holst kallar det aggressivt och oärligt. Vi kallar det demokrati och skilda åsikter.

centrum_sommar2022_helsida
connys_helsida

Bevara Smedsgårdarna

Insändare Vi i Hyresgästföreningen Sigtuna är kritiska till tankarna att riva Smedsgårdarna, befintliga hus bör rustas upp enligt tidigare plan. SigtunaHem hade kommit långt i en upprustningsprocess, men har plötsligt svängt.

defacto_helsida

Fler barn måste få se sina mödrar gå till jobbet

Insändare Centerkvinnorna vill att fler kvinnor ska få leva i ekonomisk frihet, med en självständig ekonomi. Nästan en fjärdedel av utrikes födda kvinnor är i dag arbetslösa och det behövs fler insatser för dem. Fler barn måste få se sina mödrar gå till jobbet!

Värna och utveckla hyresrätten som boendeform!

Insändare Söndag den 11 september är det dags att välja partier och kandidater till riksdag, region och kommun. Det är mer angeläget än någonsin att många röstar - på valdagen eller genom förtidsröstning – detta för att visa att demokratin är något vi verkligen värnar om och uppskattar.

valet2022

repliken: Platsen fungerar inte!

Insändare Vi var glasklara att Vänsterpartiet står bakom att ett kultur- och aktivitetscenter placeras i Valsta. I synnerhet om det innebär ett fullgott bibliotek i Valsta. Vad vi är emot är platsen, den fungerar inte! I detta känner vi att vi har Valstaborna med oss.

Varför säger (S) och (V) nej till det som Valstaborna efterfrågar?

Insändare Den 9 maj fattade kommunstyrelsen beslut om att påbörja arbetet med att bygga ett Kultur- och aktivitetscenter (KAC) i Valsta. Alla partier utom Socialdemokraterna (S) och Vänsterpartiet (V) röstade ja. (S) och (V) röstade nej.

valet2022

Är det ideologiskt fel att lyssna på invånarna, Marie Axelsson?

Insändare Marie Axelsson skriver i en insändare att utförsäljning av hyresrätter är ”en rent ideologisk handling från Moderaternas håll.” Det som möjligtvis kan påstås vara ideologiskt är att vi moderater står för att vi lyssnar på invånarnas önskemål och försöker tillgodose dessa. Socialdemokraterna fortsätter istället att tydligt visa att de vill bestämma över hur andra människor ska leva sina liv.

Bygg Föreningarnas hus på norra sidan av Valsta Centrum

Insändare Med fyra månader kvar till valet skickar Moderaterna idag på kommunstyrelsen fram ett helt nytt förslag om placeringen av Kultur- och Aktivitetshuset i Valsta.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

mp_outsider2022
nrh
ewas_outsider
sigtuna_vatten_outsider
moderat_outsider
centrum_sommar_outsider2022
connys
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
marina_outsider