center_pan21
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi
Cykelväg mellan Rosersberg-VäsbyFoto: Daniel Iskander
Ca 2100 olyckor med cyklister inträffade under 2016Foto: Arkivbild/Tony Nordahl
Målet är att fler ska kunna cykelpendla, det vill säga cykla till stationen och därefter åka vidare med tåg eller bussFoto: Facebook/Socialdemokraterna

Medvind för cyklister

Sollentuna kommun utsågs nyligen till Årets cykelkommun i länet. Men det är medvind för alla cyklister enligt Björn Sax Kaijser, samordnare på det regionala cykelkansliet.

centrum_artikel

Den senaste cykelvägen som håller på att färdigställas enligt den regionala cykelplanen är i kommunen mellan Märsta-Väsby, stora delar är redan klara mellan Väsby-Rosersberg. Men den ska också kopplas på hela vägen mellan Märsta-Rosersberg.

Fler ska kunna cykelpendla
Stockholms läns landsting som har inrättat ett Cykelkansli konstaterar at utvecklingen på cykelvägar är bra i hela länet.
– Det blåser medvind för länets cyklister. Cykelbokslutet visar en kraftig utbyggnad av regionala cykelstråk och mellankommunal samverkan. Samtidigt finns det lokala skillnader. Målet i cykelplanen är att förbättra möjligheterna till cykelpendling. Cykeltrafiken i länet ska öka från 5 till 20 procent till år 2030, säger Björn Sax Kaijser, samordnare på det regionala cykelkansliet, i ett pressmeddelande.

Sollentuna bäst i länet
Sollentnuna utsågs till Årets cykelkommun i länet. Kommunerna i länet har ett stort ansvar för både bygga och uppgradera cykelvägnätet till rätt standard. När kommunerna vill åtgärda så kan de ansöka om statlig medfinansiering från länsplanen för infrastruktur. I kommunen ska man kunna cykla från väst till öst och syd till nord. Flera punktåtgärder ska ha gjorts längs med väg 263. Planerade sträckor för kommande fem åren är en cykelväg från Märsta via Odensala till Knivsta.

Inga dödsfall
Samtidigt som cykelvägarna byggs ut och blir tillgängliga blir det också allt fler cyklister, hjälmanvändningen är bara 70 procent och det är en siffra man vill öka hos Cykelkansliet. Dock är hjälmanvändningen dubbelt så hög i Stockholms län jämfört med övriga landet. Antalet olyckor ökade med ca 200 till 2150 mellan 2015-2016. Men ingen person har mist livet, dock har 16 personer skadats svårt i samband med cykelincidenter.

julmarknad_helsida

Inga pengar till upprustning av Märsta station

Politik Märsta station lämnas utanför i regeringens förslag till nationell plan: - Trafikverkets förslag till nationell plan är en mycket stor besvikelse för alla oss som länge kämpat för den helt nödvändiga upprustningen av Märsta station, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

oppethus_helsida
dack-helsida
2020_helsida
defacto_helsida
flygskola_helsida
connys_helsida

Märstabo och före detta politiker döms för ekobrott

Nyheter En man från Märsta som varit en av förgrundsfigurerna inom ett av kommunens politiska partier döms till villkorlig dom för ekobrott. Han döms i en härva där pengar slussats från Sverige via honom för att undvika skatt. Skatteverket hävdade att pengar som betalats ut via märstabons bolag borde ha skattats för i Sverige.

mp_host_helsida
happyhomes_sommar2020
centrum_helsida2020
helsida_var2021

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

swedol_outsider
mp-outsider
oppethus_outsider
julmarknad_outsider
connys
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
dack-outsider
centrum_sommar_out
flygskolan_outsider
nrh