centrum_jul_panorama
Här dumpades matrester på IL Recycling i RosersbergFoto: Skärmdump/SVT

Matsopor från Stockholm dumpades i Rosersberg

IL Recycling i Rosersberg tog emot matsopor från krogar i Stockholm under 2015 trots att företaget inte ska hantera matavfall. Kommunen kräver nu att råttorna som ökat i antal sedan dess minskar.

centrum_jul_artikel

Uppdrag Granskning kunde på onsdag kväll avslöja hur företaget TÅV AB hämtar matrester från krogar i Stockholm och dumpar dessa hos IL Recycling i Rosersberg. Anläggningen kryllade sedan av råttor som Uppdrag granskning kunde visa. IL Recycling sa sig vara vilseledda och hade inte kommit överens med TÅV om att de får lämna matrester. De har nu avbrutit samarbetet med TÅV. Men Uppdrag Granskning var ändå kritiska till att IL under lång tid inte uppmärksammat att TÅV lämnat matrester då råttor är ett tecken på att mat finns samt att soporna börjat ”ryka” vilket torra sopor inte gör.

Kommunen ställer krav
Efter programmet har Sigtuna kommun gått ut med ett pressmeddelande om situationen på anläggningen. Kommunens miljöchef Johan Stock medverkade i inslaget och efter att han fått se bilder från Uppdrag Granskning initierades en kontroll från kommunen. Kommunen kräver nu att IL Recycling redovisar hur de ska minska mängden råttor, hur de ska förbättra sin mottagningskontroll så att exempelvis inte matavfall hamnar i verksamhetsavfallet samt hur omsättningstiden på verksamhetsavfallet som mellanlagras minskar så att det inte uppstår stora sopberg.

IL ska ska bedriva egenkontroll
Om det inte finns indikation på att en verksamhet som IL Recycling missköter sig så sker endast 1-2 kontroller per år för att kontrollera att man sköter sig enligt tillstånd och givna villkor. Men kommunen poängterar att det är också verksamhetsutövarens ansvar att själv bedriva egenkontroll.
– Det innebär att verksamhetsutövaren fortlöpande ska planera och kontrollera sin verksamhet så att skador och olägenhet för människors hälsa förebyggs. MHK (Miljö- och hälsokontrorets) uppgift är alltså att kontrollerar att verksamheternas egenkontroller fungerar och att tillstånden följs på de olika verksamheterna, står det i pressmeddelandet.

Missade du programmet? Klicka här för att titta (OBS! Extern länk)

fme_oktober

Uppmaningen: Släck ljusen

Notiser Under december sker en hel del bränder med anledning av levande ljus och brandkår uppmanar allmänheten att vara noga med släckning när man lämnar sin bostad.

greeknighthelsida

Nya busstider på måndag

Nyheter På måndag träder den nya busstidtabellen i kraft som kritiserats av kommuninvånare: - Varje dag reser mellan 3 000 och 4 000 personer med linje 570 mellan Märsta och Sigtuna. Med dessa ändringar kommer vi öka medelhastigheten och korta ner restiderna på den här linjen med 10 minuter, säger Malin Fordham, affärsutvecklare på Transdev.

Valsta får återvinningsstation

Nyheter Nu får Valsta sin efterfrågade återvinningsstation igen: - Efter ett gott samarbete med kommunen har vi nu lyckats hitta yta för ännu en återvinningsstation i Sigtuna. Vi är glada att kunna tillgodose det behov som finns, säger Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

tp_helsida

Rekordmånga hundar intar Arlanda

Nyheter Happy Dog-konceptet hos Clarion kommer till detta nyår att slå rekord: - Happy Dog konceptet har verkligen blivit en succè, säger Clarion Hotel Arlandas VD Björn Callin.

happyhomes_2019
julbord_helsida
colorama_jul
centrum_jul_helsida

Fler borde cykla till jobbet

Nyheter Fler borde cykla till jobbet i Sigtuna kommun, det anser Klas Elm, VD Svensk Cykling och Lars Strömgren, ordförande Cykelfrämjandet, i en debattartikel.

trainingpartner_jobb_helsida
ica_oktober

Tunnel byggs mellan Scandinavian XPO och Arlanda

Nyheter En ny tunnel kommer att förbinda Scandinavian XPO med Arlanda: - Vår ambition är att skapa en internationell mötesarena för hela Skandinavien och då är tillgängligheten till Arlanda av yttersta vikt, säger Dieters Sand, VD på Arlandastad Holding.

nrh
greeknight_outsider
julbord
trainingpartner_jobb_outsider
tp_outsider
connys