defacto_pan
Här dumpades matrester på IL Recycling i RosersbergFoto: Skärmdump/SVT

Matsopor från Stockholm dumpades i Rosersberg

IL Recycling i Rosersberg tog emot matsopor från krogar i Stockholm under 2015 trots att företaget inte ska hantera matavfall. Kommunen kräver nu att råttorna som ökat i antal sedan dess minskar.

marstakalaset_artikel

Uppdrag Granskning kunde på onsdag kväll avslöja hur företaget TÅV AB hämtar matrester från krogar i Stockholm och dumpar dessa hos IL Recycling i Rosersberg. Anläggningen kryllade sedan av råttor som Uppdrag granskning kunde visa. IL Recycling sa sig vara vilseledda och hade inte kommit överens med TÅV om att de får lämna matrester. De har nu avbrutit samarbetet med TÅV. Men Uppdrag Granskning var ändå kritiska till att IL under lång tid inte uppmärksammat att TÅV lämnat matrester då råttor är ett tecken på att mat finns samt att soporna börjat ”ryka” vilket torra sopor inte gör.

Kommunen ställer krav
Efter programmet har Sigtuna kommun gått ut med ett pressmeddelande om situationen på anläggningen. Kommunens miljöchef Johan Stock medverkade i inslaget och efter att han fått se bilder från Uppdrag Granskning initierades en kontroll från kommunen. Kommunen kräver nu att IL Recycling redovisar hur de ska minska mängden råttor, hur de ska förbättra sin mottagningskontroll så att exempelvis inte matavfall hamnar i verksamhetsavfallet samt hur omsättningstiden på verksamhetsavfallet som mellanlagras minskar så att det inte uppstår stora sopberg.

IL ska ska bedriva egenkontroll
Om det inte finns indikation på att en verksamhet som IL Recycling missköter sig så sker endast 1-2 kontroller per år för att kontrollera att man sköter sig enligt tillstånd och givna villkor. Men kommunen poängterar att det är också verksamhetsutövarens ansvar att själv bedriva egenkontroll.
– Det innebär att verksamhetsutövaren fortlöpande ska planera och kontrollera sin verksamhet så att skador och olägenhet för människors hälsa förebyggs. MHK (Miljö- och hälsokontrorets) uppgift är alltså att kontrollerar att verksamheternas egenkontroller fungerar och att tillstånden följs på de olika verksamheterna, står det i pressmeddelandet.

Missade du programmet? Klicka här för att titta (OBS! Extern länk)

tonårsmordet

Pappan: Ingen letade efter Asad

Nyheter Polisen kritiseras av föräldrarna till den mördade Asad Ali som hittades i Valstas elljusspår i vintras: - Varför letade ingen efter min son, frågar sig pappan Arsad Khan i ett reportage i Dagens Nyheter.

sommar_centrum
EXTRA

Pojke rånades i Valsta

Blåljus En pojke rånades under kvällen i Valsta av flera personer: - Han blev av med klocka, halskedja och mobiltelefon, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

sigtunavatten_standard
happyhomes_2019
kontor_thaifong
sommar
defacto_helsida

Kommunen avser upphandla särskilt boende

Nyheter Sigtuna kommun avser att teckna platser för särskilt boende i Sigtuna stadsängar där Vardaga etablerar: - Bedömningen är att kommunen kommer att behöva utnyttja ett 10-tal platser initialt med möjlighet att utöka med ytterligare 5-10 platser, kanske redan nästa år. Med detta känner vi i förvaltning och nämnd oss väldiga nöjda och trygga med situationen just nu, säger äldre- och omsorgsnämndens ordförande Karsten Bjärbo (KD)

marstakalas_helsida
ica_valsta_choklad
colorama_april2
arlanda_golf_juli2_outsider
defacto_outsider
sportfiske_sommar
colorama_april
connys
nrh