defacto_pan2020
Här dumpades matrester på IL Recycling i RosersbergFoto: Skärmdump/SVT

Matsopor från Stockholm dumpades i Rosersberg

IL Recycling i Rosersberg tog emot matsopor från krogar i Stockholm under 2015 trots att företaget inte ska hantera matavfall. Kommunen kräver nu att råttorna som ökat i antal sedan dess minskar.

centrum_artikel

Uppdrag Granskning kunde på onsdag kväll avslöja hur företaget TÅV AB hämtar matrester från krogar i Stockholm och dumpar dessa hos IL Recycling i Rosersberg. Anläggningen kryllade sedan av råttor som Uppdrag granskning kunde visa. IL Recycling sa sig vara vilseledda och hade inte kommit överens med TÅV om att de får lämna matrester. De har nu avbrutit samarbetet med TÅV. Men Uppdrag Granskning var ändå kritiska till att IL under lång tid inte uppmärksammat att TÅV lämnat matrester då råttor är ett tecken på att mat finns samt att soporna börjat ”ryka” vilket torra sopor inte gör.

Kommunen ställer krav
Efter programmet har Sigtuna kommun gått ut med ett pressmeddelande om situationen på anläggningen. Kommunens miljöchef Johan Stock medverkade i inslaget och efter att han fått se bilder från Uppdrag Granskning initierades en kontroll från kommunen. Kommunen kräver nu att IL Recycling redovisar hur de ska minska mängden råttor, hur de ska förbättra sin mottagningskontroll så att exempelvis inte matavfall hamnar i verksamhetsavfallet samt hur omsättningstiden på verksamhetsavfallet som mellanlagras minskar så att det inte uppstår stora sopberg.

IL ska ska bedriva egenkontroll
Om det inte finns indikation på att en verksamhet som IL Recycling missköter sig så sker endast 1-2 kontroller per år för att kontrollera att man sköter sig enligt tillstånd och givna villkor. Men kommunen poängterar att det är också verksamhetsutövarens ansvar att själv bedriva egenkontroll.
– Det innebär att verksamhetsutövaren fortlöpande ska planera och kontrollera sin verksamhet så att skador och olägenhet för människors hälsa förebyggs. MHK (Miljö- och hälsokontrorets) uppgift är alltså att kontrollerar att verksamheternas egenkontroller fungerar och att tillstånden följs på de olika verksamheterna, står det i pressmeddelandet.

Missade du programmet? Klicka här för att titta (OBS! Extern länk)

ridskola2020_helsida

Våren är här

Notiser Våren är nu officiellt här: - Nu kan vi konstatera att våren kom för sju dagar sedan, säger meteorolog Lisa Frost, till P4 Stockholm.

speedy_vinter_helsida
happyhomes_sommar2020
2020_helsida
centrum_helsida2020
meko_helsida
defacto_helsida
connys_helsida

Därför var vattnet brunt i centrala Märsta

Nyheter Boende i centrala Märsta fick i morse brunt vatten ur kranarna: - Det missfärgade vattnet beror på att vi har underhållsspolat vattenledningarna i gatan, säger Håkan Stallman, chef för drift rörnät på Sigtuna Vatten och renhållning.

coronapandemin

Vädjar till stockholmare att stanna hemma

Politik Liberalerna i Region Stockholm uppmanar stockholmare att stanna hemma över sportlovet: - Vi längtar alla efter en normal vardag – och ett normalt sportlov. Men pandemin är ett överhängande hot, en tredje våg riskerar att drabba oss om vi inte håller ut och håller avstånd ett tag till. Därför är det viktigt att följa både tidigare och nya rekommendationer, säger Anna Starbrink (L), sjukvårdsregionrådet.

coronapandemin

Låg vaccinationstakt i Sigtuna

Nyheter I ett länsperspektiv hör Sigtuna kommun till en av de sämre kommunerna när det gäller vaccinationsgrad.

Tunnlar fräschas upp

Notiser Kommunen rustar upp tunlarna på gång- och cykelvägar under året. De kommer att målas om och få belysning.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

centrum_sommar_out
swedol_outsider
meko_outsider
sigtuna_vatten_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
connys
speedy_vinter2020_outsider