moderaterna_panorama
David Lundqvist och Lars WedénFoto: Pressbild

Kommuninvånare propagerar för flytt av Brommas trafik till Arlanda

Kommuninvånarna David Lundqvist och Lars Wedén startar upp ett nätverk som förespråkar att Brommas flygtrafik flyttas till Arlanda.

Brommas nedläggning har diskuterats både lokal, regionalt och nationellt de senaste veckorna. Nu startar ett nätverk för att lyfta Arlandas fördelar och att Brommas trafik ska flyttas över. Initiativtagare är David Lundqvist, Märsta, och Lars Wedén, Sigtuna:
– Vi har identifierat och listat de fördelar som kommer av en flytt av Swedavias Bromma-verksamhet till Arlanda, sett främst ur olika resenärsgruppers och bostadsområdens synvinkel, liksom fördelar för arbetstagare och arbetssökande på Arlanda och för företagen med anknytning till Arlanda, säger båda i ett gemensamt uttalande.

En lista har skickats till regeringen och utredaren som ska presentera förslag till beslut kring hur flytten ska genomföras. Även Riksdagens trafikutskott har fått del av listan tillsammans med de kommuner som vlll behålla trafik på Bromma.
– Med en samling av flyget till en Stockholmsflygplats ges möjlighet till bättre och mer klimatsmart service. För de allra, allra flesta är transporten till och från Arlanda minst lika bra och kan så småningom bli ännu bättre. Omstigningsmöjligheten till tåg eller annat flyg föreligger inte alls på Bromma. Ingen ort som det alls är realistiskt att flyga till behöver heller tappa sin flygförbindelse efter en flytt till Arlanda, uppger Lars Wedén.

Flytten till Arlanda menar nätverket också är viktig för Sigtuna kommuns del:
– För arbetstagare på och kring Arlanda är fördelen att anställningarna blir säkrare. För arbetssökande i Sigtuna kommun, där arbetslösheten nu är stor, ökar möjligheterna till ett första jobb. Och för näringslivet som etablerat sig på och kring Arlanda ökar affärsmöjligheterna.

En flytt skulle också ge fördelar för de boende runt Bromma flygplats och som påverkas av ”start- och landningsverksamhet, flygplansbuller och nedfall”.
– Det lär bli mycket debatt, när utredaren lägger fram sin rapport den 31 augusti. Med vårt nätverk vill vi förbereda och bidra till den debatten – till Arlandas fördel, säger initiativtagarna, uppger Lundqvist och Wedén.

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

liber_helsida
mp_helsida_april
marinan_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

ewas_helsida
centrum_sommar2022_helsida
defacto_helsida
connys_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

2020_helsida

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

Gemensam skogsstrategi i länet

Nyheter Länsstyrelsen har antagit en gemensam strategi för skogar i länet: - Vi behöver göra skogen och dess betydelse och möjligheter mer känd. Det övergripande målet är att ha en livskraftig och varierad skogsnäring i länet, med hållbarhet och tillväxt i fokus, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

sigtuna_vatten_outsider
centrum_sommar_outsider2022
moderat_outsider
marina_outsider
ridskola_2020_outsider
ewas_outsider
mp_outsider2022
connys
swedol_outsider
nrh