defacto_pan2020
Ola Jennersten bor i en gammal kulturgård utanför MärstaFoto: Pressbild/Oa Jennersten/WWF

Märstabo ger ut Årets pandabok

Ola Jennersten som bor i en gammal Kulturgård får sin bok Naturlycka utnämnd til Årets pandabok

centrum_artikel

Märstabon Ola Jennersten ger ut Årets pandabok för Världsnaturfonden, WWF. Han är till vardags zoolog och engagerad i miljö- och naturfrågor. Det är hans bok Naturlycka som utnämnts till Årets pandabok:
– Jag är otroligt glad och stolt över priset. Vår natur är en fantastisk gåva som klarar svåra påfrestningar, ibland mot alla odds. Men vi måste förvalta och vårda den ömt. Om alla gjorde en liten insats för naturen, tänk vilken effekt det skulle bli, säger Ola Jennersten, författare till Årets Pandabok och till vardags naturvårdsexpert på WWF.

Boken handlar om glädjen i våra trädgårdar och marker med fjärilar, humlor, salamandrar, igelkottar och andra naturbetesdjur. Den handlar även om jordbrukslandskapet, rovdjur, viltskådning och kampen för att skydda det som finns kvar i naturen. Det är även andra gången en av hans böcker utnämns till Årets pandabok, förra gången var 2017.

De flesta bilderna i boken är tagna av Ola själv i hans egen trädgård i gården eller på resa runt om i landet där han mött eldsjälar och brukare. I hans trädgård är allt gjort för att djur och insekter ska känna sig välkomna, han har bihotell, växter, fågelholkar och stora ängar som Ola själv sköter med slåtter.
– Att diskutera och hitta lösningar som är bra både för människor och naturen är A och O. Så mycket lättare det är att göra gemensamma insatser i naturen än att gräva ner sig i skyttegravarna, berättar Ola

Det finns andra sätt att få inkomst av skogen än att hugga ner den och det går även att få en rik biologisk mångfald i markerna med betande djur. Han tror att många skogs- och lantbrukare kan göra skillnad. Då måste det finnas intresse och att de får betalt. Ola möter många i projekt som uppskattar samarbetet och de blommande kanterna runt åkrar där humlorna surrar.

prima_helsida
defacto_helsida

Smashmallows släpper nytt

Nöjesnyheter Lokala bandet Smashmallows släpper nytt: - Vi vill med albumet visa på mörkret inom oss, men även på det hopp som finns i världen, säger Henrik Naglitch.

connys_helsida
året som gått

Positiva nyheter 2020

Nöjesnyheter Det var inte bara corona, bränder och brott som drog trafik till märsta.nu, det finns gott om positiva nyheter från 2020.

2020_helsida
ridskola2020_helsida
meko_helsida
happyhomes_sommar2020
coronapandemin

Flytt av Sigtuna World Voice

Kulturnyheter Sigtuna Scen och Teater flyttar Sigtuna World Voice till 2021 på grund av beslut från regeringen och Folkhälsomyndigheten att förbjuda allmänna sammankomster med fler än åtta personer.

speedy_vinter_helsida

Nu kan alla ta del av svinnrecepten

Nöjesnyheter Under november kommer hotellnätverken i kommunen att skapa mat av svinn:- Trots att våra medlemmar är mycket hårt drabbade av pandemin fortsätter de att med fullt fokus driva hållbarhetsfrågor för att minska det gemensamma klimatavtrycket, säger Anna Lakmaker, VD på Destination Sigtuna.

centrum_helsida2020

Mirjam bjöd hem världsartisten

Märstafolket Världsartisten Eak-a-Mouse har varit i Sigtuna på besök: - Han är strandsatt i Sverige pga covid-19 och han brukar ha över 200 spelningar per år, berättar Mirjam Fogelin som bjöd hem honom på middag.

januari_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

prima_outsider
nrh
meko_outsider
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
connys
moderat_outsider_jan
speedy_vinter2020_outsider
centrum_sommar_out