centrum_panorama_hostshopping
Ola Jennersten bor i en gammal kulturgård utanför MärstaFoto: Pressbild/Oa Jennersten/WWF

Märstabo ger ut Årets pandabok

Ola Jennersten som bor i en gammal Kulturgård får sin bok Naturlycka utnämnd til Årets pandabok

centrum_artikel_host

Märstabon Ola Jennersten ger ut Årets pandabok för Världsnaturfonden, WWF. Han är till vardags zoolog och engagerad i miljö- och naturfrågor. Det är hans bok Naturlycka som utnämnts till Årets pandabok:
– Jag är otroligt glad och stolt över priset. Vår natur är en fantastisk gåva som klarar svåra påfrestningar, ibland mot alla odds. Men vi måste förvalta och vårda den ömt. Om alla gjorde en liten insats för naturen, tänk vilken effekt det skulle bli, säger Ola Jennersten, författare till Årets Pandabok och till vardags naturvårdsexpert på WWF.

Boken handlar om glädjen i våra trädgårdar och marker med fjärilar, humlor, salamandrar, igelkottar och andra naturbetesdjur. Den handlar även om jordbrukslandskapet, rovdjur, viltskådning och kampen för att skydda det som finns kvar i naturen. Det är även andra gången en av hans böcker utnämns till Årets pandabok, förra gången var 2017.

De flesta bilderna i boken är tagna av Ola själv i hans egen trädgård i gården eller på resa runt om i landet där han mött eldsjälar och brukare. I hans trädgård är allt gjort för att djur och insekter ska känna sig välkomna, han har bihotell, växter, fågelholkar och stora ängar som Ola själv sköter med slåtter.
– Att diskutera och hitta lösningar som är bra både för människor och naturen är A och O. Så mycket lättare det är att göra gemensamma insatser i naturen än att gräva ner sig i skyttegravarna, berättar Ola

Det finns andra sätt att få inkomst av skogen än att hugga ner den och det går även att få en rik biologisk mångfald i markerna med betande djur. Han tror att många skogs- och lantbrukare kan göra skillnad. Då måste det finnas intresse och att de får betalt. Ola möter många i projekt som uppskattar samarbetet och de blommande kanterna runt åkrar där humlorna surrar.

steningekompani_helsida

Nu ger förre polischefen ut bok om kriminaliteten i Märsta

Kultur & Nöje Christoffer Bohman, en tidigare polischef, avslöjar i sin kommande bok "Hundra in i döden" den växande oorganiserade gängkriminaliteten i Sverige. Med ett unikt inifrånperspektiv beskriver han dramatiska händelser från knarkbeslag till dödligt våld, och belyser samtidens komplexa kriminella landskap.

pantamera_avc_helsida

Babblarna kommer till Kulturum

Kultur & Nöje Babblarna kommer till Märsta den 28 december med en sprakande föreställning i Kulturum. Efter att ha genomfört imponerande 950 färgglada föreställningar tar de med sig något nytt och spännande för de små: ”Babblarna & Tjingeling-affären”.

connys_helsida

Nu ändras bidragen inom kultur- och fritid

Kultur & Nöje Sigtuna kommun planerar för betydande förändringar i kultur- och fritidsbidragen för att främja ökat fokus på kultur och göra stödet mer ändamålsenligt. Beslutet togs under kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde, och förändringarna kommer särskilt att påverka bidragen inom kulturområdet.

centrum_host_helsida

Ökat intresse för odling hos Herresta lada

Kultur & Nöje I en tid av allmän oro och osäkerhet har intresset för odling och självförsörjning ökat markant. Hemarbete och en strävan efter en mer hållbar livsstil bidrar troligen till denna ökning. Herresta Lada, som redan har en populär odlingskurs, upplever nu ökat tryck på grund av den ökade efterfrågan på lokal matproduktion.

Många besökte Sigtuna museum 2024

Kultur & Nöje Sigtuna Museum har under 2023 attraherat rekordmånga besökare med spännande vikingasilver och kunniga guider. Över hundratusen nyfikna invånare och andra besökare har utforskat museets utställningar, där Vikingasilvret, inkluderande Professorsskatten och Sundvedaskatten med över 600 silvermynt, var en särskilt populär attraktion.

Fotoutställningen ”Ofiltrerat” till Valsta

Kultur & Nöje Stockholms läns museum kommer att arrangera en fotoutställning kallad "Ofiltrerat" på tre platser runt Stockholms län under november och december. De tre platserna som kommer att vara värdar för utställningen är Roslagsmuseet i Norrtälje, Torekällberget i Södertälje och ValstaKonst i Valsta.

Hesselbom kan vinna Augustpriset

Kultur & Nöje Ted Hesselbom, musei- och konstchef på Sigtuna museum, har fått sitt intresse för vikingatiden belönat med en prestigefylld nominering. Tillsammans med Anna Lihammer har han författat boken "Vikingatider: När världen öppnades," och den har nu blivit nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.

Många nyheter för årets Kulturskola

Kultur & Nöje Vid höstens terminsstart har över tusen barn och ungdomar i Sigtuna kommun anmält sig för kurser på Sigtuna kulturskola. Med ett omfattande utbud av både nya kurser och klassiker har skolan noterat ökad efterfrågan på aktiviteter som filmproduktion och gruppövningar. Piano fortsätter att vara en favorit bland instrumenten.

Inga Landgré har avlidit

Kultur & Nöje Skådespelerskan Inga Landgré som under en tid bodde i Sigtuna avled under måndagen. Landgré var en av sin tids största svenska skådespelerskor och belönades med en Hedersguldbagge 2023.

sigtuna art walk

Arrangören: Fantastiskt tillfälle att uppleva konst på nära håll

Kultur & Nöje Förra årets Art Walk blev en succé som nu återupprepas. En av initiativtagarna är sigtunabon Anna Forster som själv bjuder in till sin ateljé: - Sigtuna Art Walk är ett fantastiskt tillfälle för besökare att både uppleva konsten på nära håll och också få en chans att interagera med konstnärerna bakom verken, hälsar Anna Forster.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
ridskola_2020_outsider
stentekompani_outsider
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
pantamera_out