defacto_pan2020
Ola Jennersten bor i en gammal kulturgård utanför MärstaFoto: Pressbild/Oa Jennersten/WWF

Märstabo ger ut Årets pandabok

Ola Jennersten som bor i en gammal Kulturgård får sin bok Naturlycka utnämnd til Årets pandabok

centrum_artikel

Märstabon Ola Jennersten ger ut Årets pandabok för Världsnaturfonden, WWF. Han är till vardags zoolog och engagerad i miljö- och naturfrågor. Det är hans bok Naturlycka som utnämnts till Årets pandabok:
– Jag är otroligt glad och stolt över priset. Vår natur är en fantastisk gåva som klarar svåra påfrestningar, ibland mot alla odds. Men vi måste förvalta och vårda den ömt. Om alla gjorde en liten insats för naturen, tänk vilken effekt det skulle bli, säger Ola Jennersten, författare till Årets Pandabok och till vardags naturvårdsexpert på WWF.

Boken handlar om glädjen i våra trädgårdar och marker med fjärilar, humlor, salamandrar, igelkottar och andra naturbetesdjur. Den handlar även om jordbrukslandskapet, rovdjur, viltskådning och kampen för att skydda det som finns kvar i naturen. Det är även andra gången en av hans böcker utnämns till Årets pandabok, förra gången var 2017.

De flesta bilderna i boken är tagna av Ola själv i hans egen trädgård i gården eller på resa runt om i landet där han mött eldsjälar och brukare. I hans trädgård är allt gjort för att djur och insekter ska känna sig välkomna, han har bihotell, växter, fågelholkar och stora ängar som Ola själv sköter med slåtter.
– Att diskutera och hitta lösningar som är bra både för människor och naturen är A och O. Så mycket lättare det är att göra gemensamma insatser i naturen än att gräva ner sig i skyttegravarna, berättar Ola

Det finns andra sätt att få inkomst av skogen än att hugga ner den och det går även att få en rik biologisk mångfald i markerna med betande djur. Han tror att många skogs- och lantbrukare kan göra skillnad. Då måste det finnas intresse och att de får betalt. Ola möter många i projekt som uppskattar samarbetet och de blommande kanterna runt åkrar där humlorna surrar.

valsta bibliotek

Klart: Mimers källa blir mötesplats

Kulturnyheter Det är nu klart att Mimers källa som tidigare var bland annat bibliotek blir en mötesplats för valstaborna: - Nu gör vi om och gör rätt och i och med bredden på utbud hoppas vi fylla lokalerna och Valsta centrum med besökare, säger Lars Björling (SfS), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

ridskola2020_helsida
vardcentral_helsida
defacto_helsida
happyhomes_sommar2020
2020_helsida
Moderaterna_helsida2021
speedy_vinter_helsida
dackskiftarna_helsida
centrum_helsida2020
rentawreck_helsida
sigtunastad_helsida
connys_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

dackskiftarna_outsider
speedy_vinter2020_outsider
moderaterna_sigtuna
connys
sigtunastad_outsider
nrh
rentawreck_outsider
sigtuna_vatten_outsider
vardcentral_outsider
ridskola_2020_outsider