defacto_pan
Ett möte med delfinerFoto: Märsta sportdykarklubb
Dags att kliva uppFoto: Märsta sportdykarklubb
Snorkling i korallernaFoto: Märsta sportdykarklubb
Vy från havetFoto: Märsta sportdykarklubb
Man kunde komma delfinerna riktigt näraFoto: Märsta sportdykarklubb

Märsta Sportdykarklubb på dykäventyr

Märsta sportdykarklubb var nyligen på dykresa till Hurgada i Egypten där man bodde på livebord i en vecka.

Liveboard innebär att man lever på båten i en vecka och inte gör annat än dyker, vilar och laddar för nästa dyk. Det var vad som väntade medlemmarna i Märsta sportdykarklubb i Hurgada nyligen. Jonas Strandberg i sportdykarklubben berättar att man möttes nere i Hurgada och därefter plockades upp av sin reseguide för vidare transport till båten.

Vraksafari
Det var ett så kallat ”vraksafari” ute på Röda havet nedanför Sinai-halvön. Där dök man ner för att se både havslivet och olika vrak, bland annat brittiska krigsfartyget Thistlegorm som gick ner 6:e september 1941 efter att ha bombats.
– Det blir roligare och underlättar att resa i en grupp där flera rean känner varandra. Du slipper osäkerheten att hitta en dykparter som delar dina intressen. Varje resa med klubben bjuder på överraskningar. På resan var det några i gruppen som fyllde år och besättningen ordnade födelsedagsfest med dans och underbar mat, berättar Jonas Strandberg

Möte med delfiner
Vid ett av dyken vid ett korallrev fanns även delfiner och de som tänkt lata sig i solen tog snabbt på sig dykardräkten och hoppade i.
– Väl under ytan möttes vi av närmare 15 stycken nyfikna och lekfulla delfiner med fjolårskalvar. Flocken bjöd på en uppvisning långt över allas förväntan, de lekte med alla som var beredda att visa upp egna konster eller härma deras. De var närgångna, men precis bortom en armlängds avstånd. Det blev en magisk uppvisning i piruetter, kullerbyttor, kurragömma och kast med liten korall. Efter nästan 50 minuter var vår luft slut och trötta tog vi oss upp på båten. Delfinerna stannade med oss ytterligare nästan en timme och flera av oss valde att snorkla tillsammans med dem, säger Jonas.

Båten slet sig
Det bjöds också på dramatik, tidigt en morgon vaknade man upp av att båten slet sig och det var snabba fötter upp på däck, efter cirka 30 minuter får besättningen kontroll på situationen och man flyttar sig till en lugnare plats och hopp ner i vattnet en timme senare.

Kräver förkunskaper
Att åka ut på den typ av safari som Märsta sportdyklarklubb begav sig ut på kräver att medlemmarna har genomgått olika dykcertifieringar och har dykt minst 50 gånger på varierande djup och svårighetsgrad. Jonas berättar att det finns regler för vilken utrustning som får användas eller inte.
– För att du ska få valuta för dina pengar, bör du dyka med utrustning som du är van att hantera, dina kunskaper ska vara fräscha och du bör ha dykt regelbundet, alternativt kan du fräscha upp dina kunskaper innan resan. Då kan du njuta av upplevelsen i varje dyk.

Skånela föll efter mardrömsstart

Handboll Skånela föll efter en katastrofstart där man låg under med 14-4 i första: - Ligger man under med 14-4 är det svårt att vinna handbollsmatcher, sa Fredrik "Chippen" Söderberg efter matchen.

outsider
video

RIK tog tredje raka

Innebandy Rosersbergs IK vann i lördags mot Hässelby: -Nu har vi på allvar häng på topplagen, säger sportchefen Fredrik Raschke.

frisyr_december
allsvenskan

Skånela fortsatt glödheta

Handboll Skånela hade inga problem att avfärda Anderstorp hemma i Vikingahallen med 25-19: - Återigen är det ingen topprestation i det offensiva men vi är bra bakåt, summerar tränare Jimmy Karlsson.

icavalsta_julbanner
EXTRA

Europatouren kommer till Arlandastad

golf Europatouren i Golf kommer tillbaka Arlandastad: - Vi är glada att meddela att Arlandastad blir det senaste tillskottet till Qualifying School, säger Mike Stewart, Qualifying School Director på European Tour.

sigtuna_funkis
korpen_jan-feb

Full fart med Wings Ladies

Ishockey Wings har startat ett damlag i hockey under hösten: - Självklart ska Wings ha ett Ladies-lag. Att få vara med från början och lägga grunden kändes väldigt roligt, säger Per "Otten" Ottenström, en av tränarna.

sigtunavatten_standard
allsvenskan

Skånela ångar på-Tog femte raka

Handboll Skånela tog femte raka segern efter 29-27 mot Aranäs: - Vi är bra, ingen topprestation men vi är stabila, konstaterade tränare Jimmy Karlsson.

damallsvenskan

Uddlöst Skånela förlorade derby

Handboll Skånela förlorade derbyt mot Tyresö med 21-18: - Vi ger oss inte chansen, slänger bort för mycket bollar, konstaterade tränare Fredrik "Chippen" Söderberg efteråt.

AIK-profilen besöker Brobygget

Sport Svenske mästaren från 2009 och numera engagerad inom AIK:s rekrytering kommer till Märsta för att vara med på Brobygget X-mas Cup.

Framgångar för MIK i Futsal

Fotboll Märsta IK har nu två lag som är DM-vinnare i Futsal: - Det är mycket roligt och ett bevis på att Märsta IK arbetar rätt för att spelarna ska utvecklas, vi är en av Sveriges största futsal klubbar med 8 lag i seriespel och det vi jobbar på med inne, tar vi sen med ut i det större spelet, säger ledare Joakim Folmer Hansen.

banner_trerosor
nrh
connys
funkis_2