moderater_pan_sommar
Foto: Street view/Google

Märkliga turer i bygglovsprocessen gällande Södergatan syd

Wåhlins Fastigheter ansökte redan 2017 om bygglov på aktuell plats, men deras ansökan har avslagits med hänvisning till att kommunen inte vill att det byggs loftgångshus.

Detta tycker vi förefaller märkligt då husen ska sammanfogas med hus som redan finns, d v s hus som är byggda med loftgång. I normala fall brukar bygglov avslås med hänvisning till att den planerade byggnationen avviker från den omgivande bebyggelsen, men i detta fall är det alltså precis tvärtom.

Avslaget har överklagats och Wåhlins Fastigheter har fått rätt hos Länsstyrelsen. Då stoppar kommunen processen med hänvisning till ändring i detaljplanen. Den ändringen ligger nu ute på remiss.

Vi i Hyresgästföreningen Sigtuna finner detta förfarande högst beklagligt. Om Wåhlins tvingas ändra sin ursprungliga plan så medför det ökade produktionskostnader, vilket i slutänden drabbar de personer som i framtiden ska bo i dessa hus.

Turerna i ärendet är så märkliga att vi misstänker att det egentliga motivet till avslag är något helt annat, d v s att det egentligen handlar om att få Wåhlins att bygga bostadsrätter i stället för hyresrätter som det är planerat.

Vi har sett ett liknade förfarande när det gäller byggnation på Ormbergsvägen i Sigtuna. Där har Rikshem tvingats ändra sina planer på att bygga nya hyresrätter för att i stället bygga bostadsrätter – helt i linje med den Moderatledda kommunstyrelsens (M,L,C,Kd och SfS) strävan att minska andelen hyresrätter i vår kommun.

Idag är andelen bostäder med äganderätt ca 60% i Sigtuna kommun, och nuvarande kommunstyre vill att den andelen ska öka. Vi i Hyresgästföreningen Sigtuna anser att detta är helt fel väg för att lösa bostadsbristen. Ca 20 000 personer står för närvarande i kö hos Sigtuna bostadsförmedling och i det läget är det i stället fler hyresrätter som behöver byggas.

Vi behöver fler hyresrätter och det med en rimlig hyresnivå. Färre, och dessutom för dyra hyresrätter, leder till ökad trångboddhet. Trångboddhet bidrar till sociala problem, och det tjänar ingen på.

Vi uppmanar kommunen att snarast bevilja Wåhlins Fastigheter bygglov, och då ett bygglov som medger hyresrätter. I detta fall handlar det om ett 40-tal hyresrätter, ett litet steg men ändå ett steg i rätt riktning.

Den 11 september i år kan vi välja ett nytt styre i kommunen, ett styre som står upp för en förändrad bostadspolitik, en bostadspolitik som är till för alla.

Hyresgästföreningen Sigtuna
Hans Törnqvist
Ordförande

mp_helsida_april
valet2022

slutreplik M och KD vill ha valfrihet till varje pris

Insändare Att våra kommuninvånare vill ha bättre kvalitet på äldreomsorgen är förståeligt men lösningen är inte fler privata utövare. Vi vill istället möta behoven genom ökad kontroll av verksamheten, förbättra personalens arbetssituation och ta brukarnas kritik på allvar. Kommunal hemtjänst ska var ett valbart alternativ och kommunens egna boenden ska inte privatiseras.

Hemtjänsten inte fossilfri

Insändare Hemtjänstens bilar rullar i hela kommunen alla dagar under året. De utgör en betydande andel av kommunens fordonsflotta. För Miljöpartiet är det självklart att dessa bilar ska uppfylla kommunens miljöstandard.

helsida_sfs
valet2022

Vi ska införa sommarjobbsgaranti!

Insändare Sommarlovet för kommunens ungdomar börjar närma sig sitt slut. Att moderatstyrda Sigtuna kommun endast erbjudit sommarjobb till 115 ungdomar när det finns nästan 2 000 ungdomar i gymnasieåldern är inte något att vara stolt över. Tvärtom, det är ett svek.

pantamera_avc_helsida
defacto_helsida
connys_helsida

Borgerlig politik – dåligt val för äldre!

Insändare Än en gång pekas Sigtuna kommun ut som en av de sämre kommunerna för äldre att bo i. Det är Länsförsäkringars Fastighetsförmedling som i en ny rapport jämfört 253 av Sveriges kommuner och konstaterar att Sigtuna kommun kommer på femte plats – från botten. Resultatet är en sammanvägning av upplevd trygghet med hemtjänst, tillgång på särskilt boende per äldre invånare (+65 år), hur stor boyta i en hyresrätt som pensionen räcker till och genomsnittlig flyttskatt.

social_helsida
centrum_sommar2022_helsida

repliken: Hyresgästföreningen – ett socialdemokratiskt kampanjverktyg

Insändare I en insändare den 14 juni tillåter sig Hyresgästföreningens ordförande Hans Törnqvist att dra långtgående slutsatser om ett bygglovsärende. Vi kan konstatera att han gör det utan att ha bemödat sig om att kontrollera bakomliggande fakta och historik i ärendet. Det är tyvärr inte heller första gången det händer.

kso_helsida
valet2022

Pengarna ska stanna i klassrummet!

Insändare Nu är snart vårterminen avklarad och elever och skolpersonal får sommarledigt och kan njuta av samvaro, bad och sol. Skolpersonalen har som vanligt gett allt och lite till och eleverna har fått en undervisning som håller hög kvalitet och ger bildning och framtidshopp.

valet2022

Reformera flerbarnstillägget för kvinnors frihet

Valet 2022 Liberaler gick för hundra år sen i bräschen för liberalare regler för preventivmedel. Vi var med och tog fram den svenska aborträtten 1974, som fortfarande gäller idag. Svensk jämställdhet har formats av liberaler. Vi är liberala feminister och det har vi varit i över hundra år. Det är vi stolta över.

valet2022

Miljöpartiet vill se politiker som tar ansvar

Insändare Precis som Olov Holst (M) vill Miljöpartiet uppmana dig som invånare och väljare att tänka på ärlighet och seriositet när du går till valurnan den 11 september. Miljöpartiet har tydliga ståndpunkter, Holst kallar det aggressivt och oärligt. Vi kallar det demokrati och skilda åsikter.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ridskola_2020_outsider
pantamera_out
sfs_out
nrh
connys
centrum_sommar_outsider2022
moderat_outsider
swedol_outsider
mp_outsider2022
outsider_social
kso-duell_out