moderaterna_panorama
Kompanichef, Löjtnant Daniel EhrnstenFoto: Pressbild/Hemvärnet
Ordergivning under övning Foto: Pressbild/Hemvärnet
Hemvärnet deltog i samband med bygget av tillfälligt sjukhus I ÄlvsjömässanFoto: Pressbild/Hemvärnet

Många vill gå med i Hemvärnet

Intresset för Hemvärnet har ökat de senaste veckorna och även i Sigtuna kommun märker man av ökningen: - Senaste beskedet är att det den senaste perioden inkommit lika många ansökningar som under ett normalår och jag tror att vi ser ungefär samma nivå hos oss lokalt, säger Löjtnant Daniel Ehrnsten, Kompanichef 232. Hvinskomp.

Sigtunabon Daniel Ehrnsten är kompanichef för 232 som omfattar Sigtuna kommun geografiska område. De senaste veckorna har fler visat intresse för att gå med i Hemvärnet.
– Det är en utmaning rent logistiskt, alla skall ju tas omhand så gott det går. Självklart är det ökade intresset väldigt uppskattat, och det visar att det finns människor där ute som faktiskt vill engagera sig, berättar Daniel Ehrnsten.

Beredskapsarbete i flera kommuner
Sigtuna kommun tillsammans med Upplands Väsby är kompani 232:s traditionella upptagningsområden.
– Det finns i sig ingen verksamhetskoppling till själva kommunen i sig annat än att vi har vår utgångspunkt här i Sigtuna, men självklart har vi bra kontakt och samarbete med de som arbetar med säkerhet och beredskapsarbete i kommunerna, säger Daniel Ehrnsten.

Hundratalet aktiva
Det finns ett hundratal aktiva soldater och chefer i olika befattningar, alla bor inte nödvändigtvis i kommunen då man rekryterar från hela Storstockholm och Uppsala. Det ökade intresset för Hemvärnet tror Daniel är kopplat till att folk i fått större insikt i hur sårbart vårt samhället är.
– Den vanligaste anledningen när jag frågar, är ofta att den som söker sig till oss känner att han eller hon vill ställa upp för samhället om det behövs. Men även att den som tidigare har genomfört värnplikt känner att det finns en utbildning i ryggsäcken som kan komma till användning i Hemvärnet, fortsätter Daniel.

Många vill hjälpa till
Men även händelserna i Europa är en anledning att fundera extra på vad just ”jag” kan göra för att hjälpa till, tror Daniel.
– Jag tror att de som nu ”vaknar till” gått och funderat en längre tid men nu gör slag i saken och letar efter något att engagera sig i. Då är Hemvärnet något man känner igen sedan tidigare eller ser i flödet på grund av kriget.

Träffas regelbundet
Hemvärnet träffas regelbundet ett par gånger per år, utöver övningstid så har man en verksamhet med kamratförening. Några särskilda åtgärder kopplade till Ukraina finns inte i nuläget men Hemvärnet har alltid en hög grundberedskap och för tillfället är den tillräcklig för att möta eventuella förändringar i säkerhetsläget för Sveriges del, enligt Daniel Ehrnsten.

Här kan du gå med i Hemvärnet

mp_helsida_april
2020_helsida
sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

marinan_helsida

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

connys_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

ewas_helsida
defacto_helsida
liber_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

nrh
mp_outsider2022
ewas_outsider
sigtuna_vatten_outsider
moderat_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
marina_outsider
swedol_outsider