centrum_jul_panorama
Foto: Astma och allergiförbundet

Många slarvar med ID-kontroll vid tobaksköp

Tillståndsmyndigheten kontrollerade hur många som kräver ID-kontroll vid tobaksköp och resultatet är slåede-mer än var tredje kollar inte leg!

centrum_jul_artikel

Drygt var tredje återförsäljare av tobak ber inte om legitimation vid tobaksköp, detta efter att Sigtuna kommuns tillståndsenhet gjort kontrollköp. Samtidigt är det nästan en femtedel av kommunens gymnasieungdomar som röker.

Denna vecka är det Tobaksfriaveckan och som ett led i att minska tobaksanvändningen har Sigtuna kommuns tillståndsenhet besökt 25 säljställen. I princip alla som finn si Märsta, Sigtuna och Rosersberg:
– Vi skickade in två 18-åringar för att köpa cigaretter och snus, och trots deras ungdomliga utseende var det 36 procent av försäljarna som inte bad om att få se legitimation, berättar Åsa Arozenius, tillståndshandläggare alkohol och tobak, i ett pressmeddelande.

Åsa Arosenius säger att man kommer att fortsätta kontrollera ställena.
– På de ställen där de inte kontrollerade legitimation måste rutinerna ses över och förbättras. All personal på ställen som säljer tobak måste exempelvis utbildas i frågan,

4000 av invånarna i kommunen röker enligt siffror som Sigtuna kommun tagit fram från Folkhälsokollen. Av eleverna i årskurs 2 har 22 procent uppget att de röker. 49 ställen i kommunen säljer tobak, ca 20 ligger dock på Arlanda.

sigtunavatten_standard
centrum_jul_helsida
tp_helsida

Uppmaningen: Släck ljusen

Notiser Under december sker en hel del bränder med anledning av levande ljus och brandkår uppmanar allmänheten att vara noga med släckning när man lämnar sin bostad.

defacto_jul

Nya busstider på måndag

Nyheter På måndag träder den nya busstidtabellen i kraft som kritiserats av kommuninvånare: - Varje dag reser mellan 3 000 och 4 000 personer med linje 570 mellan Märsta och Sigtuna. Med dessa ändringar kommer vi öka medelhastigheten och korta ner restiderna på den här linjen med 10 minuter, säger Malin Fordham, affärsutvecklare på Transdev.

Valsta får återvinningsstation

Nyheter Nu får Valsta sin efterfrågade återvinningsstation igen: - Efter ett gott samarbete med kommunen har vi nu lyckats hitta yta för ännu en återvinningsstation i Sigtuna. Vi är glada att kunna tillgodose det behov som finns, säger Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

greeknighthelsida

Rekordmånga hundar intar Arlanda

Nyheter Happy Dog-konceptet hos Clarion kommer till detta nyår att slå rekord: - Happy Dog konceptet har verkligen blivit en succè, säger Clarion Hotel Arlandas VD Björn Callin.

colorama_jul
happyhomes_2019
julbord_helsida
ica_oktober

Fler borde cykla till jobbet

Nyheter Fler borde cykla till jobbet i Sigtuna kommun, det anser Klas Elm, VD Svensk Cykling och Lars Strömgren, ordförande Cykelfrämjandet, i en debattartikel.

nrh
connys
tp_outsider
julbord
greeknight_outsider
trainingpartner_jobb_outsider