sommar
Kristóf Gábor Pampuk ligger bakom namninsamlingen mot flytten av ROS.Foto: Privat

Många protesterar mot flytt av Risk- och räddning

Omkring 1000 personer har skrivit på mot flytten av Risk- och räddning från Rosersberg: - Det är en perfekt miljö för oss, säger initiativtagaren Kristóf Gábor Pampuk till märsta.nu

marstakalaset_artikel

märsta.nu kunde tidigare rapportera om att Risk och räddningsprogrammet i Rosersberg ska flyttas från sin nuvarande plats till Arlandagymnasiet. Där kommer den i huvudsak att bli en teoretisk kurs som en del av Barn- och fritidsprogrammet.

1000 har skrivit under
En namninsamling har lockat ca 1000 underskrifter. Initiativtagare till den är Kristóf Gábor Pampuk som går i åk2. Han kommer själv inte att drabbas av flytten eftersom den är planerad till 2020. Men han tycker att det är oerhört tråkigt och ett kortsiktigt beslut från kommunen.
– Många som går ROS gör det för att bli brandman, polis eller kanske militär, de som går Barn- och fritid gör det kanske för att bli lärare.

Lär känna framtida arbetskamrater
Kristóf Gábor Pampuk lyfter fram att det idag finns en ömsesidig respekt i sin nuvarande klass mot varandra eftersom man vet att det kanske är en framtida arbetskamrat.
– Om man skulle börja med vår profil just för barn och fritid, skulle det leda till att klasser skulle delas in i grupper beroende intressen. Det skulle leda till försämrad trygghet och samarbete. Det är en extrasak att vi har vår skollokal väldigt nära polisernas, brandmännens och militärens praktikplats. Det är en perfekt miljö för oss eftersom vi får se våra ”hjältar” nästan varje dag.

Många vill byta skola
Enligt Kristóf Gábor Pampuk är det även många som funderar på att byta skola om en flytt blir verklighet till 2020.
– De vill inte gå i en stor skola, så det kanske är en lösning för kommunen på kort sikt men kommer att ha negativa effekter längre fram.

Påverkar inte någon fram till 2020
Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mattias Askerson (M) poängterar att profilen och profilkursen kommer att kvarstå för dem som börjar hösten 2019. De elever som påbörjat utbildningen ht 2018 berörs inte alls av förändringen som träder i kraft 2020.
– I de praktiska momenten blir det ingen förändring för de nuvarande eleverna. Vi har inför starten av barn- och fritidsprogrammet initierat samtal med både Arlanda och Attunda kring upplägg och utförande av de praktiska momenten och vi har även kontakt med den aktör som idag finns i Rosersberg, säger Mattias Askerson.

Dags att tycka till om kommunen

Notiser Statistiska Centralbyrån vill veta vad kommuninvånarna tycker om att bo i kommunen. 2200 invånare kommer under de närmaste veckorna att få brev om att delta i en medborgarskapsundersökning.

kontor_thaifong
arlanda_golf_juli
sommar
sigtunavatten_standard
miljopris_helsida

Uppdaterad Tåg brann på Arlanda

Blåljus En stor räddningsinsats mobiliserades till Arlanda sedan ett tåg börjat brinna: - Det var en fläkt som gått varm och en vagn rökfylldes, säger Anders Bryngelsson vid Polisens ledningscentral.

18-åring i swish-bedrägeri

Nyheter En 18-årig tjej från Märsta medverkade i höstas till ett sk swish-bedrägeri och fälls av tingsrätten i Malmö för penningtvättsförseelse.

sommar_centrum

Nye kommundirektören ska göra Sigtuna till bäst i Sverige

Nyheter 2030 ska Sigtuna kommun vara den mest attraktiva kommunen att bo, leva och verka i. Den som ska uppfylla det högst ställda målet är den nye kommundirektören Birgitta Pettersson: - Jag gillar högt satta mål, det ska kännas kittlande, säger Birgitta i ett pressmeddelande

Färre sökte skuldsanering i kommunen

Nyheter Antalet personer som sökte skuldsanering i kommunen det första halvåret minskade något enligt Kronofogden: - Vi ser inga jättestora förändringar i det totala antalet som sökt skuldsanering hos kronofogden de senaste åren, säger Kjell-Åke Arvidsson, Budget- och skuldrådgivare i Sigtuna kommun

defacto_helsida
happyhomes_2019

Anställda vittnar om uteblivna löner

Nyheter märsta.nu har den senaste tiden fått många samtal från personal inom äldreomsorgen som vittnar om att deras timmar inte registreras som de ska och att löner uteblir: - Vi tar på oss extra arbetspass men får inte betalt för det, säger en av personerna.

ica_valsta_choklad

Många gick på lovskola

Nyheter Sigtuna kommuns sommarskola för nior utan behörighet till gymnasiet har varit lyckad och de flesta har nu nått gymnasiebehörighet.

sportfiske_sommar
colorama_april
arlanda_golf_juli2_outsider
nrh
connys
miljopris_outsider
defacto_outsider