centrum_tvaar
Kristóf Gábor Pampuk ligger bakom namninsamlingen mot flytten av ROS.Foto: Privat

Många protesterar mot flytt av Risk- och räddning

Omkring 1000 personer har skrivit på mot flytten av Risk- och räddning från Rosersberg: - Det är en perfekt miljö för oss, säger initiativtagaren Kristóf Gábor Pampuk till märsta.nu

centrum_tvaar

märsta.nu kunde tidigare rapportera om att Risk och räddningsprogrammet i Rosersberg ska flyttas från sin nuvarande plats till Arlandagymnasiet. Där kommer den i huvudsak att bli en teoretisk kurs som en del av Barn- och fritidsprogrammet.

1000 har skrivit under
En namninsamling har lockat ca 1000 underskrifter. Initiativtagare till den är Kristóf Gábor Pampuk som går i åk2. Han kommer själv inte att drabbas av flytten eftersom den är planerad till 2020. Men han tycker att det är oerhört tråkigt och ett kortsiktigt beslut från kommunen.
– Många som går ROS gör det för att bli brandman, polis eller kanske militär, de som går Barn- och fritid gör det kanske för att bli lärare.

Lär känna framtida arbetskamrater
Kristóf Gábor Pampuk lyfter fram att det idag finns en ömsesidig respekt i sin nuvarande klass mot varandra eftersom man vet att det kanske är en framtida arbetskamrat.
– Om man skulle börja med vår profil just för barn och fritid, skulle det leda till att klasser skulle delas in i grupper beroende intressen. Det skulle leda till försämrad trygghet och samarbete. Det är en extrasak att vi har vår skollokal väldigt nära polisernas, brandmännens och militärens praktikplats. Det är en perfekt miljö för oss eftersom vi får se våra ”hjältar” nästan varje dag.

Många vill byta skola
Enligt Kristóf Gábor Pampuk är det även många som funderar på att byta skola om en flytt blir verklighet till 2020.
– De vill inte gå i en stor skola, så det kanske är en lösning för kommunen på kort sikt men kommer att ha negativa effekter längre fram.

Påverkar inte någon fram till 2020
Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mattias Askerson (M) poängterar att profilen och profilkursen kommer att kvarstå för dem som börjar hösten 2019. De elever som påbörjat utbildningen ht 2018 berörs inte alls av förändringen som träder i kraft 2020.
– I de praktiska momenten blir det ingen förändring för de nuvarande eleverna. Vi har inför starten av barn- och fritidsprogrammet initierat samtal med både Arlanda och Attunda kring upplägg och utförande av de praktiska momenten och vi har även kontakt med den aktör som idag finns i Rosersberg, säger Mattias Askerson.

lärarupproret

Trots lärarprotesterna: Vi har inte råd att satsa mer

Nyheter Responsen efter torsdagens lärarprotester lät inte vänta på sig, Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L) säger till Skolvärlden kommunen inte har råd att satsa mer.

banner_trerosor
happyhomes_2019
ridskola_2019_helsida
karby_varme1
sangensemble
sigtunavatten_standard

Här är Årets pedagoger

Nyheter Sigtuna kommun har utsetts sex pedagoger till Årets pedagoger 2018: - Vi har många skickliga lärare och pedagoger i Sigtuna kommun som spelar en viktig roll för lärande, trygghet och utveckling i förskola och skola. Det är med stor glädje som vi lyfter fram dessa personer som verkligen gör skillnad för våra barn och unga i kommunen, säger Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L).

connys
icavalsta_semlor
arlandagolf

Ekillaelever missnöjda med maten

Nyheter Elever på Ekillaskolan klagar över att maten inte är vällagad och att muslimer inte får halalkost: - Alla skolor har samma matsedel och därmed serveras samma rätter varje dag på skolorna, säger Camilla Lindström, områdeschef och leg. dietist på MatEnheten.

extravaganza_outsider
ridskola2019_outsider
sh_oppet
karby2