moderat_sommar
Foto: Karolinska sjukhuset/Carin Tellström

Många kvinnor avstår cancertest

Bara 68 procent av de kallade kvinnorna till screening för livmoderhalscancer i Sigtuna kommun kom till undersökningen rapportera SVT Stockholm.

centrum_artikel

Varje år kallar Stockholms läns landsting kvinnor i riskåldrarna till screening för livmoderhalscancer. Under 2017 kallades 287 000 kvinnor till provtagningen men bara 3 av 4 går i snitt. Kvinnorna i Sigtuna kommun hör till de sämre på att gå till den undersökning som man kallas till, bara 68 procent gick till gynekologen enligt SVT Stockholm.
– Att gå på screening varje gång man blir kallad kan ge upp till 90 procent skydd mot livmoderhalscancer och det gör att vi kan upptäcka cellförändringar i ett tidigt skede, säger Miriam Elfström, verksamhetsutvecklare vid Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland, till SVT.

Miriam Elfström säger vidare att man sett från studier som gjorts i Stockholm att det finns en oro kring undersökningen, att man är osäker på varför man ska screena sig och att det kan också vara logistiska svårigheter som kommer i vägen. Deltagarfrekvensen på 75 procent innebär samtidigt att drygt 70 000 kvinnor uteblev från undersökningen.

Hälsoinformatörer som finns i bland annat Sigtuna ska informera om cancerprevention. Det finns också självprovtagningskit som skickats till kvinnor som inte deltagit under en längre period. Den åtgärden visade sig ha en stark effekt och höjde deltagandet enligt Miriam Elfström.

Flest testade sig i Täby, Vaxholm, Vallentuna och Värmdö, omkring 80 procent. Minst i Södertälje, Botkyrka och Sigtuna, 66-68 procent.

landsbygd_sigtuna_helsida
connys_helsida
centrum_helsida2020
happyhomes_sommar2020
2020_helsida
studeravidare_helsida
sommar_sigtuna2020
defacto_helsida
spedition_sigtuna
brobygget_midgard_helsida

Biljakt förbi Märsta

Blåljus En förare som vägrade stanna i samband med poliskontroll på E4:an satte fart från Knivsta mot Stockholm förbi Märsta.

marina_helsida
speedy_helsida
studeravidare_outsider
marina_outsider
brobygget_midgard_outsider
speedy_outsider
centrum_sommar_out
landsbygd_sigtuna_outsider
swedol_outsider
kaa_outsider
ridskola_2020_outsider
brobygget_outsider_valsta
nrh
sigtuna_natur_sommar_outsider
sigtuna_vatten_outsider