moderat_jul_nyar
Foto: Karolinska sjukhuset/Carin Tellström

Många kvinnor avstår cancertest

Bara 68 procent av de kallade kvinnorna till screening för livmoderhalscancer i Sigtuna kommun kom till undersökningen rapportera SVT Stockholm.

Varje år kallar Stockholms läns landsting kvinnor i riskåldrarna till screening för livmoderhalscancer. Under 2017 kallades 287 000 kvinnor till provtagningen men bara 3 av 4 går i snitt. Kvinnorna i Sigtuna kommun hör till de sämre på att gå till den undersökning som man kallas till, bara 68 procent gick till gynekologen enligt SVT Stockholm.
– Att gå på screening varje gång man blir kallad kan ge upp till 90 procent skydd mot livmoderhalscancer och det gör att vi kan upptäcka cellförändringar i ett tidigt skede, säger Miriam Elfström, verksamhetsutvecklare vid Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland, till SVT.

Miriam Elfström säger vidare att man sett från studier som gjorts i Stockholm att det finns en oro kring undersökningen, att man är osäker på varför man ska screena sig och att det kan också vara logistiska svårigheter som kommer i vägen. Deltagarfrekvensen på 75 procent innebär samtidigt att drygt 70 000 kvinnor uteblev från undersökningen.

Hälsoinformatörer som finns i bland annat Sigtuna ska informera om cancerprevention. Det finns också självprovtagningskit som skickats till kvinnor som inte deltagit under en längre period. Den åtgärden visade sig ha en stark effekt och höjde deltagandet enligt Miriam Elfström.

Flest testade sig i Täby, Vaxholm, Vallentuna och Värmdö, omkring 80 procent. Minst i Södertälje, Botkyrka och Sigtuna, 66-68 procent.

connys_helsida

Allt fler besöker fritidsgårdarna

Ung & Student Kommunens fritidsgårdar besöks av allt fler ungdomar: - En vanlig fredagseftermiddag på Ungdomens Hus har vi mellan 50-100 ungdomar och övriga dagar brukar det variera mellan 40 till 70 besökare, säger Jens Storm, chef för Ung i Sigtuna.

happyhomes_50
defacto_helsida
centrum_helsida2020
teatergrillen_helsida

Ny närakut invigd i Sollentuna

Nyheter Närakuten i Sollentuna som vänder sig till kommuninvånare i Sigtuna ligger nära pendeltågsstationen och håller öppet fram till 22 varje dag.

nrh
connys
teatergrillen_outsider