defacto_pan2020
Mari Allner och May ToutounjiFoto: Pressbild/Sigtuna kommun

Många gick på lovskola

Sigtuna kommuns sommarskola för nior utan behörighet till gymnasiet har varit lyckad och de flesta har nu nått gymnasiebehörighet.

centrum_artikel

Under tre veckor i sommar har 29 elever höja sina betyg från i svenska, engelska och matematik från underkänt till godkänt. Det innebär att flera elever även fått gymnasiebehörighet. Lovskolan är obligatorisk för alla kommuner att erbjuda och årets lovskola lockade fler än någonsin.

Samordnaren, Mari Allnér, är glad över resultaten:
– Det är alltid bra om en eller två elever redan tidigt under lovskolan klarar proven och visar att de kan, sådant smittar av sig och gör att många tänker att ”kan de, kan jag”, säger hon i ett pressmeddelande.

En annan av lärarna, May Toutounji, har undervisat i matematik. Hon konstaterar att de flesta som kommer går in helhjärtat eftersom det kan vara sista chansen att nå gymnasiebehörighet. Inför lovskolan får lärarna underlag från elevernas ordinarie lärare om hur eleverna ligger till:
– Sedan handlar det om att ta det därifrån och få eleven själv att tro på att den kan lära sig. Under tre veckor med effektiv hjälp och intensivt fokus på bara ett eller två ämnen hinner du mycket. Men det gäller att tidigt skapa en god relation till eleven, då går det så mycket lättare med motivationen, uppger May Toutounji.

Men det finns även någon enstaka som inte lyckats få godkänt i alla ämnen. En av eleverna har varit där i två somrar och lyckats läsa upp betyget i ett ämne men inte i det andra.
– Det var riktigt deppigt och kändes i hjärtat på mig. Men vi pratade mycket och kom fram till att det ändå är en seger att klara ett ämne, säger Mari och May.

2020_helsida
connys_helsida
aretslarling
salong_elisabeth_helsida
centrum_helsida2020
happy_homes_mars
sportlov_sigtuna
teatergrillen_helsida
speedy_helsida
teatergrillen_outsider
nrh
sigtuna_vatten_outsider
sportlov_sigtuna_outsider
speedy_outsider
connys
oppning_salongelisabeth_outsider