invigning_clasohlsson
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Många fall av drönare kring Arlanda

Senaste veckorna har sju fall av drönare kring Arlanda rapporterats, bara i augusti är det sex fall.

banner_artikel

Bara i augusti har det varit sex fall av drönare kring Arlanda rapporterar P4 Uppland, det senaste tillbudet inträffade på tisdagskvällen och trafiken stoppades i ca en halvtimme. Plan som skulle in för landning fick cirkulera i väntan på att drönaren skulle lämna området. Efter 1:a augusti har lagen om drönare återigen blivit mildare, det innebär att man kan flyga drönare med kamera utan tillstånd:
– Det framställdes som att det var fritt fram för drönare överallt. Men i många området är det absolut förbjudet att använda drönare, bland annat i flygplatsernas kontrollzoner, säger Jan-Olof Ehk på Luftfartsverket till P4 Uppland.

Upptäcks av flygledartornet
Oftast upptäcks drönarna av personal i flygledartornet eller av piloter men det är ingen som aktivt sitter och spanar efter dem. Konsekvenserna av att ett par kilo mejat sugs in i en flygplansmotor kan blir förödande:
– Får man in ett antal kilo metall i motorn så är det risk att hela motorn slås ut. Det kan låta dramatiskt, men de stora passagerarplanen har oftast mer än en motor, och de kan flyga med bara en motor, uppger Jan-Olof Ehk för radiokanalen.

Krock med cockpit inte testat
Men värre lär det vara om drönaren träffar cockpit-fönstret. Det är inte testat än vad konsekvenserna blir. Luftfartsverket arbetar med att nå ut med information till drönarklubbar om vart man inte får köra dem. Man man hade gärna sett att säljare även går ut med information om vart de får köras och inte.

center_banner2
varen2018
dackia_2018

Känslan av otrygghet ökar

Nyheter I Länsstyrelsens medborgarundersökning framgår generellt att allt fler känner sig otrygga i länet. 100 personer från kommunen deltog i undersökningen och nästan hälften kände sig otrygga.

forskontor
februari

Nya seniorbostäder byggs i Sigtuna

Bostad Intresset för seniorbostäder i Sigtuna anses vara stort och Riksbggen lanserar nu försäljning av 40 lägenheter i Ragvaldsbo intill nya Sigtuna stadsängar.

Här är årets pedagoger

Nyheter Sex pedagoger vid olika skolor i kommunen har utsetts till Årets pedagog: - Pristagarna är riktiga hjältar! De är alla besjälade av sina uppdrag och gör allt i sin makt för att skapa de bästa förutsättningarna för våra barn och unga i Sigtuna kommun, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

matcher_skanela
connys
Norra Redovisningshuset
objekt3
veterankraft_standard
objekt4
objekt2
standard_ridskola
standard_start
vuxentutbildning
sigtunavatten_standard
nfc_vinter
outsider_defacto
val2018