panorama_centrum
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Många fall av drönare kring Arlanda

Senaste veckorna har sju fall av drönare kring Arlanda rapporterats, bara i augusti är det sex fall.

Bara i augusti har det varit sex fall av drönare kring Arlanda rapporterar P4 Uppland, det senaste tillbudet inträffade på tisdagskvällen och trafiken stoppades i ca en halvtimme. Plan som skulle in för landning fick cirkulera i väntan på att drönaren skulle lämna området. Efter 1:a augusti har lagen om drönare återigen blivit mildare, det innebär att man kan flyga drönare med kamera utan tillstånd:
– Det framställdes som att det var fritt fram för drönare överallt. Men i många området är det absolut förbjudet att använda drönare, bland annat i flygplatsernas kontrollzoner, säger Jan-Olof Ehk på Luftfartsverket till P4 Uppland.

Upptäcks av flygledartornet
Oftast upptäcks drönarna av personal i flygledartornet eller av piloter men det är ingen som aktivt sitter och spanar efter dem. Konsekvenserna av att ett par kilo mejat sugs in i en flygplansmotor kan blir förödande:
– Får man in ett antal kilo metall i motorn så är det risk att hela motorn slås ut. Det kan låta dramatiskt, men de stora passagerarplanen har oftast mer än en motor, och de kan flyga med bara en motor, uppger Jan-Olof Ehk för radiokanalen.

Krock med cockpit inte testat
Men värre lär det vara om drönaren träffar cockpit-fönstret. Det är inte testat än vad konsekvenserna blir. Luftfartsverket arbetar med att nå ut med information till drönarklubbar om vart man inte får köra dem. Man man hade gärna sett att säljare även går ut med information om vart de får köras och inte.

sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

ewas_helsida

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

marinan_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

centrum_sommar2022_helsida
defacto_helsida
mp_helsida_april
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

2020_helsida
connys_helsida
liber_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

centrum_sommar_outsider2022
ewas_outsider
swedol_outsider
marina_outsider
moderat_outsider
connys
mp_outsider2022
nrh
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider