fastpartner_sommar2
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Många fall av drönare kring Arlanda

Senaste veckorna har sju fall av drönare kring Arlanda rapporterats, bara i augusti är det sex fall.

Bara i augusti har det varit sex fall av drönare kring Arlanda rapporterar P4 Uppland, det senaste tillbudet inträffade på tisdagskvällen och trafiken stoppades i ca en halvtimme. Plan som skulle in för landning fick cirkulera i väntan på att drönaren skulle lämna området. Efter 1:a augusti har lagen om drönare återigen blivit mildare, det innebär att man kan flyga drönare med kamera utan tillstånd:
– Det framställdes som att det var fritt fram för drönare överallt. Men i många området är det absolut förbjudet att använda drönare, bland annat i flygplatsernas kontrollzoner, säger Jan-Olof Ehk på Luftfartsverket till P4 Uppland.

Upptäcks av flygledartornet
Oftast upptäcks drönarna av personal i flygledartornet eller av piloter men det är ingen som aktivt sitter och spanar efter dem. Konsekvenserna av att ett par kilo mejat sugs in i en flygplansmotor kan blir förödande:
– Får man in ett antal kilo metall i motorn så är det risk att hela motorn slås ut. Det kan låta dramatiskt, men de stora passagerarplanen har oftast mer än en motor, och de kan flyga med bara en motor, uppger Jan-Olof Ehk för radiokanalen.

Krock med cockpit inte testat
Men värre lär det vara om drönaren träffar cockpit-fönstret. Det är inte testat än vad konsekvenserna blir. Luftfartsverket arbetar med att nå ut med information till drönarklubbar om vart man inte får köra dem. Man man hade gärna sett att säljare även går ut med information om vart de får köras och inte.

happy_homes_juli
socialutmarkelse
steningeslottsommar
vuxenutbildning2
sportfiskebanner2

Kommunen hjälper till med foder

Notiser Kommunen kommer att samordna insatser så att lantbrukare i kommunen kan få foder: - Vi sätter in de resurser vi kan för att så långt det är möjligt försöka hjälpa djurhållarna undvika att tvingas nödslakta sina djur. Situationen är oerhört allvarlig och därför sätter vi in konkreta åtgärder för att hjälpa till, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

Max får hjärtstartare

Notiser Max i Märsta får hjärtstartare installerad: - Som rikstäckande restaurangkedja har vi på MAX ett stort ansvar. Inte bara gentemot våra gäster utan också våra medarbetare. Genom att installera hjärtstartare och utbilda medarbetare är vi bättre rustade att hjälpa till vid nödlägen, säger Charlotte Zetterlund, personalchef på MAX Burgers.

sigtunavatten_standard
yearlingsales
connys
objekt2
outsider_moderat
val2018
vuxentutbildning
objekt3
forskontor
outsider_defacto
nfc_vinter
objekt4
Norra Redovisningshuset
veterankraft_standard
sap_outsider