defacto_pan
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Många fall av drönare kring Arlanda

Senaste veckorna har sju fall av drönare kring Arlanda rapporterats, bara i augusti är det sex fall.

Bara i augusti har det varit sex fall av drönare kring Arlanda rapporterar P4 Uppland, det senaste tillbudet inträffade på tisdagskvällen och trafiken stoppades i ca en halvtimme. Plan som skulle in för landning fick cirkulera i väntan på att drönaren skulle lämna området. Efter 1:a augusti har lagen om drönare återigen blivit mildare, det innebär att man kan flyga drönare med kamera utan tillstånd:
– Det framställdes som att det var fritt fram för drönare överallt. Men i många området är det absolut förbjudet att använda drönare, bland annat i flygplatsernas kontrollzoner, säger Jan-Olof Ehk på Luftfartsverket till P4 Uppland.

Upptäcks av flygledartornet
Oftast upptäcks drönarna av personal i flygledartornet eller av piloter men det är ingen som aktivt sitter och spanar efter dem. Konsekvenserna av att ett par kilo mejat sugs in i en flygplansmotor kan blir förödande:
– Får man in ett antal kilo metall i motorn så är det risk att hela motorn slås ut. Det kan låta dramatiskt, men de stora passagerarplanen har oftast mer än en motor, och de kan flyga med bara en motor, uppger Jan-Olof Ehk för radiokanalen.

Krock med cockpit inte testat
Men värre lär det vara om drönaren träffar cockpit-fönstret. Det är inte testat än vad konsekvenserna blir. Luftfartsverket arbetar med att nå ut med information till drönarklubbar om vart man inte får köra dem. Man man hade gärna sett att säljare även går ut med information om vart de får köras och inte.

defacto_host2018
hostfest_centrum
valet2018

(S)-toppen avgår för att ta över Revisorsnämnden

Politik Socialdemokraternas andranamn i höstens val, Steffen Oxenvad, lämnar sitt uppdrag i fullmäktige för att istället ta över som ordförande i revisionen: - Kommunrevisionen är en av kommunens viktigaste demokratiska kontrollinstanser och posten som ordförande är enda ordförandeposten som tillfaller oppositionen, skriver Steffen i mail i märsta.nu

valet2018

Nya kommunledningen på plats

Politik I samband med kommunfullmäktige på torsdagen så valdes en ny kommunstyrelse: - Tillsammans med kommunledningsgänget i Alliansgruppen Lars Björling (SfS), Gill Brodin (C), Pernilla Bergqvist (L), Karsten Bjärbo (KD) och Mats Weibull (M, vice ordförande i kommunstyrelsen) kommer jag i egenskap av kommunstyrelsens ordförande leda arbetet för att göra Sigtuna till en av landets bästa och tryggaste kommuner att bo och verka i, kommenterar Olov Holst (M)

EXTRA

Axelsson hoppar in i Riksdagen

Politik Marie Axelsson som var riksdagskandidat i höstens val har nu fått kallas in för att tjänstgöra som ersättare en tid: - Jag är jätteglad över att få den här chansen, säger Marie till märsta.nu

Risk- och räddning flyttas från Rosersberg

Nyheter Sigtuna kommun som driver Risk- och räddningsprogrammet i Rosersberg avser flytta verksamheten till Märsta: - Att kommunen ser över sin lokalförsörjning är naturligt, det gör utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen kontinuerligt för att effektivt nyttja de lokaler vi har för att värna skattebetalarnas pengar, säger Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Kommuninvånarna tycker till

Nyheter Under hösten kommer 2200 slumpvis utvalda kommuninvånare att få en enkät hemskickad med frågor om vad man tycker om kommunen: - För att vi ska kunna göra ständiga förbättringar behöver vi veta vad våra invånare tycker, säger Helen Kavanagh Berglund, biträdande kommundirektör.

objekt2
objekt3
connys
outsider
sbrf_sep
objekt4
sigtunavatten_standard
nrh
komvuxq3_4
sportfiske_banner