panorama_centrum
Inför sommarlovet har biblioteket i Märsta haft bokbord för att tipsa om böckerFoto: Sigtuna kommun

Många boklån trots färre besök

Trots ansträngd situation på kommunens bibliotek på grund av coronarestriktioner har invånarna kunnat låna böcker även utan fysiska besök.

Sigtuna kommun ställde om sin biblioteksverksamhet under pandemin när biblioteken inte längre hade öppet som vanligt. Även om besöken minskat så har läsandet inte gjort det:
– Besöken har gått ner kraftigt eftersom det varit begränsat öppethållande men antal lån har inte gjort det. Det är intressant. Människor som är vana läsare har reserverat, lånat och läst ändå. Vi ser att Feelgood-litteratur har gått upp tydligt, människor verkar vilja fly eländet med pandemin och försvinna in i andra verkligheter och må bra. Trädgårdsböcker går också bra, berättar Henrik Thureson, bibliotekschef.

Bland insatserna som biblioteken satsat på istället är hemkörning, förlängda lånetider, reservationer som man kan hämta på andra bibliotek, utökat utbud av digitala böcker, utökade lån samt lästips i sociala medier.
– De fysiska böckerna dominerar kraftigt hos våra invånare, e-böcker och ljud-böcker står bara för cirka 1-2 procent av utlånen. Men ser vi på antalet reservationer av e-böcker och ljudböcker har de ändå ökat från omkring 2900 till 4700 stycken på ett år, säger Henrik Thureson.

Facit från 2020 gav 140 000 besökare och 123 000 lån, att jämföra med 2019 när det var 257 000 besök och 160 000 lån. Dock är biblioteken i kommunen mer än bara böcker och många av besökarna har behov av låna dator eller studieplats.
– På det viset har restriktionerna på våra bibliotek till följd av coronapandemin påverkat många människor negativt. Vårt aktiva arbete för att nå nya läsare har också fått stå tillbaka, det ser vi fram emot att komma igång med igen succesivt. Biblioteket ska vara en plats där kunskap och berättelser delas, inte arkiveras, fortsätter Henrik Thureson, bibliotekschef.

ewas_helsida
connys_helsida
liber_helsida
marinan_helsida
centrum_sommar2022_helsida
mp_helsida_april

Borgmästargården öppnas upp

Kulturnyheter Sigtunas siste borgmästare Gustaf Dahl donerade Borgmästargården till Sigtuna kommun i september 1990, nu ska den öppnas upp för allmänheten som en del av Sigtuna museum.

2020_helsida

Veronica och Jenny gör Clubkvällar i Märsta

Märstafolket Veronica Stjernstedt och Jenny Eriksson arrangerar till helgen Club Vega med Tema 80-90-tal: - Vi är två helt vanliga tjejer som bott i kommunen i många år och som saknat evenemang som vänder sig till vår målgrupp, berättar Veronica.

defacto_helsida

Torgfest i Stadsängarna

Nöjesnyheter Sigtuna Stadsängar arrangerade torgfest under söndagen med vilket var välbesökt av både de nya stadsängsborna samt andra kommuninvånare.

Håller dansläger i sommar

Kulturnyheter Sigtuna Dansskola kommer i år för tredje året i rad att arrangera ett dansläger: - Under 6 dagar dansar vi och utforskar olika sätt att förhålla oss till musik och varandra, berättar Helena Gunnarsson på Sigtuna Dansskola.

Nu kommer Brobygget till Valsta torg

Kultur & Nöje Brobygget etableras även i Valsta torg: - Det är väldigt roligt att Brobygget – Sportis har kunnat dra igång under våren och det ska ha fungerat väldigt bra hittills med många deltagande barn vid varje tillfälle, säger Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

swedol_outsider
ewas_outsider
nrh
mp_outsider2022
connys
moderat_outsider
ridskola_2020_outsider
marina_outsider
centrum_sommar_outsider2022
sigtuna_vatten_outsider