moderater_pan_sommar
Inför sommarlovet har biblioteket i Märsta haft bokbord för att tipsa om böckerFoto: Sigtuna kommun

Många boklån trots färre besök

Trots ansträngd situation på kommunens bibliotek på grund av coronarestriktioner har invånarna kunnat låna böcker även utan fysiska besök.

centrum_artikel

Sigtuna kommun ställde om sin biblioteksverksamhet under pandemin när biblioteken inte längre hade öppet som vanligt. Även om besöken minskat så har läsandet inte gjort det:
– Besöken har gått ner kraftigt eftersom det varit begränsat öppethållande men antal lån har inte gjort det. Det är intressant. Människor som är vana läsare har reserverat, lånat och läst ändå. Vi ser att Feelgood-litteratur har gått upp tydligt, människor verkar vilja fly eländet med pandemin och försvinna in i andra verkligheter och må bra. Trädgårdsböcker går också bra, berättar Henrik Thureson, bibliotekschef.

Bland insatserna som biblioteken satsat på istället är hemkörning, förlängda lånetider, reservationer som man kan hämta på andra bibliotek, utökat utbud av digitala böcker, utökade lån samt lästips i sociala medier.
– De fysiska böckerna dominerar kraftigt hos våra invånare, e-böcker och ljud-böcker står bara för cirka 1-2 procent av utlånen. Men ser vi på antalet reservationer av e-böcker och ljudböcker har de ändå ökat från omkring 2900 till 4700 stycken på ett år, säger Henrik Thureson.

Facit från 2020 gav 140 000 besökare och 123 000 lån, att jämföra med 2019 när det var 257 000 besök och 160 000 lån. Dock är biblioteken i kommunen mer än bara böcker och många av besökarna har behov av låna dator eller studieplats.
– På det viset har restriktionerna på våra bibliotek till följd av coronapandemin påverkat många människor negativt. Vårt aktiva arbete för att nå nya läsare har också fått stå tillbaka, det ser vi fram emot att komma igång med igen succesivt. Biblioteket ska vara en plats där kunskap och berättelser delas, inte arkiveras, fortsätter Henrik Thureson, bibliotekschef.

mp_host_helsida
happyhomes_sommar2020
bostad_helsida
vaccin

Sigtunabandet går på turné

Kultur & Nöje Sigtunabandet Nocean går på turné med sin musikalisk föreställning: - Innan Covid-19 ens fanns så började vi fundera på hur vi kunde tänka utanför boxen med vilka scener vi skulle spela på. Samt vilken riktning vi ville åt - så då landade vi i att vi ville göra filmisk metal med livekonserter på teaterscener, berättar sångerskan Hanna Olsson.

centrum_helsida2020
bildextra

Så var Märstakalaset

Nöjesnyheter Märstakalaset arrangerades på lördagen med bland annat Stage Academy som letade musiktalanger: - Det var en hektisk dag, men det är det värt när man får se så mycket ung talang. Artisttävlingen gick super och slutade i allsång och Klara Hammarström var också grym. Det var längesen jag hade en sån här dag, det var efterlängtat, säger Adam Jönssön, projektledare på Stage Academy

dack-helsida
Klickextra!

Mest klickat i augusti

Nöjesnyheter Har du missat någon stor nyhet på märsta.nu i augusti? Nu får du ny chans att läsa de viktigaste nyheterna den gånga månaden.

connys_helsida
2020_helsida
defacto_helsida
helsida_var2021

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

dack-outsider
connys
sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
bostad_outsider
vaccin-outsider
centrum_sommar_out
nrh
mp-outsider
ridskola_2020_outsider