defacto_pan2020
Bilbränder kan vara ett fall av bedrägeri enligt LarmtjänstFoto: Insändarbild

Många bilbränder är bedrägerier

Många bilbränder som undersökts av försäkringsbolagen visar sig vara försäkringsbedrägeri: - Genom en kontrollaktivitet där vi tittar extra på bilbränder kan vi försvåra för dem som planerar att använda detta som metod för att få ut pengar, säger Mats Galvenius, vd Larmtjänst i ett pressmeddelande

centrum_artikel

Sigtuna kommun har i likhet med många andra kommuner varit drabbade av bilbränder. Bilbränder är kostsamma skador som årligen kostar försäkringsbolagen ca 200 miljoner kronor. Snittersättningen i samband med en bilbrand är 30 000 kronor enligt Larmtjänst. Tidigare i år meddelade branschen att man skulle lägga extraresurser för att utreda om försäkringsbedrägerier var en vanlig orsak till bränder.

177 fall var försäkringsbedrägeri
Nu har branschen granskat 325 bilbränder vilket är ca 5 procent av alla anmälda bränder mellan januari-september i år. Det visade sig att 177 av de 325 var ett försök till bedrägeri och försäkringsbolag betalade inte ut ersättning till ett sammanlagt värde på 10 miljoner kronor. I flera av fallen valde försäkringsbolaget att gå vidare med en polisanmälan om försök till bedrägeri:
– Kontrollaktiviteten visar att det finns ett betydande problem med försäkrings­bedrägerier som orsak bakom bilbränder. Försäkringsbranschen kommer att fortsätta att arbeta aktivt för att förhindra denna typ av bedrägerier, säger Mats Galvenius VD på Larmtjänst i ett pressmeddelande.

Stort mörkertal
Försäkringsbedrägeri är ett brott med stort mörkertal. Försäkringsbolagen betalar ut 60 miljarder kronor i skadeersättningen årligen, en grov uppskattning är att fem procent av alla utbetalningar är ett försäkringsbedrägeri. Larmtjänst kommer att fortsätta arbetet kring bilbränder resten av året.
– Genom att aktivt arbeta med att upptäcka och förebygga försäkrings­bedrägerier kan vi skydda försäkringskollektivet eftersom det tyvärr är de ärliga försäkringstagarna som drabbas av högre premier, fortsätter Mats Galvenius, VD Larmtjänst.

speedy_helsida
connys_helsida
studenten2020_helsida
defacto_helsida
marina_helsida

Humlegården läggs ner

Nyheter Humlegården i centrala Sigtuna avvecklas av ägaren Valjeviken: - Anledningen är ett bristande intresse att utnyttja de kompetenser som finns på Humlegården samt att funktionshinderrörelsens organisationer inte nått fram med budskapet om behovet av en inneliggande specialiserad rehabilitering till regionerna, skriver Valjeviken i ett pressmeddelande.

kcbygg_helsida
studeravidare_helsida

Ordförandebeslut om försörjningsstöd tas om

Politik Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden får bakläxa av Förvaltningsrätten för att han inte hanterade frågan gällande att inte betala försörjningsstöd till personer som vistas illegalt i landet på rätt sätt.

sommarlov_helsida
coronapandemin

Fem nya dödsfall i kommunen

Nyheter Kommunen har drabbats av fem nya dödsfall i covid-19 under förra veckan: - Det viktigaste sättet att få ner antalet fall med covid-19 är att stockholmarna fortsätter följa Folkhälsomyndighetens råd, säger smittskyddsläkaren Per Follin.

sigtuna_vatten_outsider
studeravidare_outsider
kcbygg_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
speedy_outsider
sommarlov_outsider
studenten2020_outsider
marina_outsider
swedol_outsider