arlandagk_panorama
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Många barn per lärare i förskolan

Lärartätheten i förskolan är inte bra enligt rapporter från Lärarförbundet. De går 21 barn per lärare i Sigtuna kommun.

centrum_pask

2014 var det nästan 19 barn per lärare i förskolan i kommunen, på två år gick det upp till 22 barn per lärare och nu är siffran 21 barn per förskolelärare. En siffra som trots nedgången hör till en av de högsta i länet. Värst är det dock på Värmdö med drygt 26 barn per lärare, även grannkommunen Väsby har fler barn per lärare och är tillsammans med Vallentuna just bakom Värmdö i topp. Sigtuna kommer 9:a av 26 kommuner.

Bara fem kommuner under snittet
Bäst anses situationen vara i Nykvarn där det går tio barn mer förskolelärare, därefter ligger de festa kommunerna mellan 17-22 barn/lärare. Länssnittet är 15,8 barn och rikssnittet 15,3, men bara fem av länets kommuner kommer under länssnittet.
– Grunden för barnens utbildning läggs i förskolan. Förskollärarna är den enskilt viktigaste faktorn för barnens lärande och utveckling. Att förbättra förskollärarnas arbetssituation och minska gruppstorlekarna är riktigt smart utbildningspolitik, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

”Inte fel på yrket”
Förskolorna i länet har den sämsta lärartätheten i landet och de största barngrupperna, den slutsatsen drar Lärarförbundet utifrån siffrorna från Skolverket. Lärartätheten har ökat en aning i både länet och riket:
– Ska barngrupperna kunna minska måste fler vilja bli förskollärare. Och tvärtom: ska fler lockas till yrket måste rätt förutsättningar på plats. Det är inte förskolläraryrket det är fel på, det är förutsättningarna. Arbetsbelastningen måste ner och lönerna måste upp, fortsätter Johanna Jaara Åstrand.

ica_pask

Glad påsk

Notiser Vi på märsta.nu önskar alla våra läsare en glad påsk!

valsta_utveckling
logistik_utbildning

Kommunens pressansvarige drabbades av blodpropp som 23-åring

Nyheter Sigtuna kommuns pressansvarige Anna Jernberg Carlsson fick blodpropp som 23-åring, nu vill hon uppmärksamma andra unga på att propp kan slå till när som helst: - Uteslut inte proppar för att du är i 20-årsåldern. Ju tidigare man upptäcker det, desto bättre hjälp kan man få, säger hon till Malou efter tio enligt Expressen.

colorama_april2
fme_helsida

Valsta får kontaktcenter

Notiser Valsta Centrum får ett kontaktcenter som invigs efter påsk: - Vi flyttar ut delar av vår service från kommunhuset till platser som är närmare invånarna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

defacto_helsida
happyhomes_2019

Langby ny ordförande i SigtunaHem

Politik Erik Langby blir ny styrelseordförande i SigtunaHem efter Peter Kockum: - Det är roligt att komma in som styrelseordförande i ett välskött bolag som är i en spännande utveckling, säger Erik Langby i ett uttalande.

centrum_pask_helsida

Ta det lugnt i påsktrafiken

Notiser Polisen uppmanar påskresenärer som ska ut på vägarna att köra försiktigt då det är en av de mest trafikerade helgerna under året.

Högt betyg för livsmedelskontrollanterna

Nyheter Kommunens livsmedelskontrollanter tillhör några av landets bästa enligt Sveriges kommuner och landsting: - Målet är ju att det ska vara tydligt för företagarna vilka lagkrav som gäller, men de ska också känna att vi gärna hjälper till med stöd och rådgivning, säger Magdalena Alehagen, samordnare för livsmedelskontrollen i kommunen.

sigtunavatten_standard
bonava_outsider
fme_outsider
sigtunavatten_outsider
valsta_utveckling_2
colorama_april
defacto_outsider
sh_oppet
ridskola2019_outsider