moderaterna_panorama
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Många barn per lärare i förskolan

Lärartätheten i förskolan är inte bra enligt rapporter från Lärarförbundet. De går 21 barn per lärare i Sigtuna kommun.

2014 var det nästan 19 barn per lärare i förskolan i kommunen, på två år gick det upp till 22 barn per lärare och nu är siffran 21 barn per förskolelärare. En siffra som trots nedgången hör till en av de högsta i länet. Värst är det dock på Värmdö med drygt 26 barn per lärare, även grannkommunen Väsby har fler barn per lärare och är tillsammans med Vallentuna just bakom Värmdö i topp. Sigtuna kommer 9:a av 26 kommuner.

Bara fem kommuner under snittet
Bäst anses situationen vara i Nykvarn där det går tio barn mer förskolelärare, därefter ligger de festa kommunerna mellan 17-22 barn/lärare. Länssnittet är 15,8 barn och rikssnittet 15,3, men bara fem av länets kommuner kommer under länssnittet.
– Grunden för barnens utbildning läggs i förskolan. Förskollärarna är den enskilt viktigaste faktorn för barnens lärande och utveckling. Att förbättra förskollärarnas arbetssituation och minska gruppstorlekarna är riktigt smart utbildningspolitik, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

”Inte fel på yrket”
Förskolorna i länet har den sämsta lärartätheten i landet och de största barngrupperna, den slutsatsen drar Lärarförbundet utifrån siffrorna från Skolverket. Lärartätheten har ökat en aning i både länet och riket:
– Ska barngrupperna kunna minska måste fler vilja bli förskollärare. Och tvärtom: ska fler lockas till yrket måste rätt förutsättningar på plats. Det är inte förskolläraryrket det är fel på, det är förutsättningarna. Arbetsbelastningen måste ner och lönerna måste upp, fortsätter Johanna Jaara Åstrand.

marinan_helsida
ewas_helsida
sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

mp_helsida_april
2020_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

defacto_helsida
connys_helsida
liber_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ewas_outsider
sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
nrh
moderat_outsider
connys
marina_outsider
ridskola_2020_outsider
mp_outsider2022