arlandagk_panorama
Mälarens vatten ska kartläggasFoto: Daniel Iskander

Mälarens gifter ska kartläggas

Sedimentprovtagningar pågår i hela Mälaren från väst till öst för att mäta sjöns miljögifter.

rosta_sigtuna2

Mälaren ger dricksvatten till två miljoner, bland annat i Sigtuna kommun. Nu ska miljögifterna i sjön att mätas, skriver SVT Stockholm:
– Det är välbehövligt, vi har inte så mycket information om halter av miljögifter i Mälaren. Så det är en undersökning som kommer säkerställa skicket på Mälaren just nu, säger Håkan Johansson, miljöhandläggare vid länsstyrelsen i Stockholms län, till SVT.

Efter provtagningar och analys vet Länsstyrelsen vilka åtgärder man ska vidta för att säkerställa fortsatt dricksvattenkvalitet. Det är konstaterar att det finns gifter i Mälaren men undersökningen ska reda ut vilka och i vilken utsträckning. PFAS som tidigare fanns i brandsläckare vet man finns samt TBT som fanns i båtfärg.

Märstabo lurade bilägare

Notiser En märstabo döms för grovt bedrägeri sedan han lurat 18 målsäganden att sälja sina bilar via honom men betalade inte ut ersättningen till dem.

bonava_maj_helsida
mp_eu
EXTRA

Misshandel på skola

Blåljus Polis har upprättat en anmälan om misshandel och ofredande efter ett bråk på en skola i kommunen: - Det är minderåriga som är inblandade så jag kan inte uttala mig om vad som har hänt, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

eu_sap

Kvotflyktingar riskerar vräkning

Nyheter Kvotflyktingar som kommit till kommunen kommer nu att vräkas: - Kommunen har i grunden en skyldighet mot kvotflyktingar på samma sätt som alla andra invånare i form av stöd från socialtjänst, barnomsorg, skola, osv, uppger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i kommunen.

oppning_helsida
nationaldag_helsida
v_eu_helsida
nationaldag_helsida
varfest_helsida
moderaternamaj
sh_oppet
connys
oppning_outsider
rosta_sigtuna
bonava_maj_outsider
colorama_april
v_eu
fme_outsider
moderaterna_maj_outsider
defacto_outsider
sh_bovard_out
sap_outsider_eu
ridskola2019_outsider
nrh
mp_eu_outsider
nationaldag_out