sommar
Mälarens vatten ska kartläggasFoto: Daniel Iskander

Mälarens gifter ska kartläggas

Sedimentprovtagningar pågår i hela Mälaren från väst till öst för att mäta sjöns miljögifter.

marstakalaset_artikel

Mälaren ger dricksvatten till två miljoner, bland annat i Sigtuna kommun. Nu ska miljögifterna i sjön att mätas, skriver SVT Stockholm:
– Det är välbehövligt, vi har inte så mycket information om halter av miljögifter i Mälaren. Så det är en undersökning som kommer säkerställa skicket på Mälaren just nu, säger Håkan Johansson, miljöhandläggare vid länsstyrelsen i Stockholms län, till SVT.

Efter provtagningar och analys vet Länsstyrelsen vilka åtgärder man ska vidta för att säkerställa fortsatt dricksvattenkvalitet. Det är konstaterar att det finns gifter i Mälaren men undersökningen ska reda ut vilka och i vilken utsträckning. PFAS som tidigare fanns i brandsläckare vet man finns samt TBT som fanns i båtfärg.

sommar

Anställda vittnar om uteblivna löner

Nyheter märsta.nu har den senaste tiden fått många samtal från personal inom äldreomsorgen som vittnar om att deras timmar inte registreras som de ska och att löner uteblir: - Vi tar på oss extra arbetspass men får inte betalt för det, säger en av personerna.

Många gick på lovskola

Nyheter Sigtuna kommuns sommarskola för nior utan behörighet till gymnasiet har varit lyckad och de flesta har nu nått gymnasiebehörighet.

happyhomes_2019
arlanda_golf_juli

Polisen satsar på sänkt hastighet denna vecka

Nyheter Denna vecka kommer det att vara nationell trafiksäkerhetsvecka och polisen kommer främst vara utanför skolor: - Vi arbetar för att fler ska följa hastighetsgränserna genom att till exempel genomföra hastighetskontroller, säger Ursula Edström, trafikstrateg på Polisen.

colorama_april2
ica_valsta_choklad
kontor_thaifong
defacto_helsida
tonårsmordet

Pappan: Ingen letade efter min son

Nyheter Polisen kritiseras av föräldrarna till den mördade 15-åringen som hittades i Valstas elljusspår i vintras: - Varför letade ingen efter min son, frågar sig pappan i ett reportage i Dagens Nyheter.

marstakalas_helsida
EXTRA

Pojke rånades i Valsta

Blåljus En pojke rånades under kvällen i Valsta av flera personer: - Han blev av med klocka, halskedja och mobiltelefon, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

sommar_centrum
nrh
arlanda_golf_juli2_outsider
sportfiske_sommar
connys
colorama_april
defacto_outsider