moderater_pan_sommar
Två av debattörerna; Marie Axelsson och Anne Kayani BjörnerudFoto: Socialdemokraterna

M och KD vill ha valfrihet till varje pris

Att våra kommuninvånare vill ha bättre kvalitet på äldreomsorgen är förståeligt men lösningen är inte fler privata utövare. Vi vill istället möta behoven genom ökad kontroll av verksamheten, förbättra personalens arbetssituation och ta brukarnas kritik på allvar. Kommunal hemtjänst ska var ett valbart alternativ och kommunens egna boenden ska inte privatiseras.

Att tro att allt löser sig genom privatisering och dessutom skattefinansiera privatiseringen är unikt för Sverige – där är Sigtuna kommun tyvärr inte den enda kommunen som experimenterar. Men på kommunal nivå kan man välja hur långt man vill gå utövarna till mötes.

I rapporten från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling kom Sigtuna på plats 249 av de 253 som ingår i undersökningen. Alla 248 kommuner med högre ranking än Sigtuna är inte glesbygdskommuner, så det beror inte heller på att vi tillhör en expansiv region. Att påstå att antalet platser för invånare över 65 år är ett dåligt mått eftersom det inte finns behov, är ett lika tunt som dåligt argument. Om det inte finns en kö måste det bero på att behoven inte registreras – det finns exempel på att ensamboende personer över 90 år med demens har fått vänta över ett år på en plats. Kommunen måste planera för att platsbehoven ökar och att bygga boenden för kommande behov tar tid.

Politiker måste våga ta ansvar. Att den moderatledda majoriteten talar om att våra kommunala boenden måste kunna leverera ”samma höga kvalitet” till samma kostnad som de privata utförarna är i sammanhanget konstigt. Kvaliteten blir ju sämre med lägre personaltäthet, lägre utbildningskrav och sämre arbetsförhållanden, vilket sannolikt är en del av problemet. Privatiserade äldreboenden är ingen garanti för högre kvalitet.

Att gå ut med en omfattande annonskampanj som kostar skattebetalarna 160 000kr, för att under ett valår göra reklam för kommunens verksamheter, är inte seriöst. Denna annonskampanj gjordes utan föregående information för Äldre- och omsorgsnämndens ledamöter vilket gör den än mer stötande. Vi kan konstatera att den moderatledda majoriteten hellre dränker invånarna med reklam än att satsa på att höja kvaliteten.

I linje med vårt valprogram vill vi bygga fler bostäder för äldre utifrån de behov som finns. Vi vill att kommunens särskilda äldreboenden fortsatt ska drivas i kommunal regi och att det ska finnas ett kommunalt valbart alternativ för hemtjänsten. Dessutom vill vi införa en garanti så att alla som fyllt 90 år och vill flytta in på ett särskilt boende ska ha möjlighet att göra det.

  • Marie Axelsson (S) oppositionsråd, Anne Kayani Björnerud (S) 2:e viceordförande, Elisabeth Sjöholm, Märta Lindberg, Anita Ögren, Carina Hedin (S) ledamöter och ersättare i Äldre- och omsorgsnämnden
kso_helsida

Hemtjänsten inte fossilfri

Insändare Hemtjänstens bilar rullar i hela kommunen alla dagar under året. De utgör en betydande andel av kommunens fordonsflotta. För Miljöpartiet är det självklart att dessa bilar ska uppfylla kommunens miljöstandard.

centrum_sommar2022_helsida
valet2022

Vi ska införa sommarjobbsgaranti!

Insändare Sommarlovet för kommunens ungdomar börjar närma sig sitt slut. Att moderatstyrda Sigtuna kommun endast erbjudit sommarjobb till 115 ungdomar när det finns nästan 2 000 ungdomar i gymnasieåldern är inte något att vara stolt över. Tvärtom, det är ett svek.

pantamera_avc_helsida
mp_helsida_april

Borgerlig politik – dåligt val för äldre!

Insändare Än en gång pekas Sigtuna kommun ut som en av de sämre kommunerna för äldre att bo i. Det är Länsförsäkringars Fastighetsförmedling som i en ny rapport jämfört 253 av Sveriges kommuner och konstaterar att Sigtuna kommun kommer på femte plats – från botten. Resultatet är en sammanvägning av upplevd trygghet med hemtjänst, tillgång på särskilt boende per äldre invånare (+65 år), hur stor boyta i en hyresrätt som pensionen räcker till och genomsnittlig flyttskatt.

helsida_sfs
connys_helsida

repliken: Hyresgästföreningen – ett socialdemokratiskt kampanjverktyg

Insändare I en insändare den 14 juni tillåter sig Hyresgästföreningens ordförande Hans Törnqvist att dra långtgående slutsatser om ett bygglovsärende. Vi kan konstatera att han gör det utan att ha bemödat sig om att kontrollera bakomliggande fakta och historik i ärendet. Det är tyvärr inte heller första gången det händer.

defacto_helsida
valet2022

Pengarna ska stanna i klassrummet!

Insändare Nu är snart vårterminen avklarad och elever och skolpersonal får sommarledigt och kan njuta av samvaro, bad och sol. Skolpersonalen har som vanligt gett allt och lite till och eleverna har fått en undervisning som håller hög kvalitet och ger bildning och framtidshopp.

valet2022

Reformera flerbarnstillägget för kvinnors frihet

Valet 2022 Liberaler gick för hundra år sen i bräschen för liberalare regler för preventivmedel. Vi var med och tog fram den svenska aborträtten 1974, som fortfarande gäller idag. Svensk jämställdhet har formats av liberaler. Vi är liberala feminister och det har vi varit i över hundra år. Det är vi stolta över.

valet2022

Miljöpartiet vill se politiker som tar ansvar

Insändare Precis som Olov Holst (M) vill Miljöpartiet uppmana dig som invånare och väljare att tänka på ärlighet och seriositet när du går till valurnan den 11 september. Miljöpartiet har tydliga ståndpunkter, Holst kallar det aggressivt och oärligt. Vi kallar det demokrati och skilda åsikter.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

swedol_outsider
centrum_sommar_outsider2022
moderat_outsider
nrh
connys
ridskola_2020_outsider
mp_outsider2022
sfs_out
pantamera_out
kso-duell_out