moderaterna_riksdag
Lotta Rahme till högerFoto: Jason Andersson

Lotta får stipendium för garveri

Sigtunabon Lotta Rahme får stipendium för att garva, färga och sy en dräkt av fiskskinn till en utställning.

Det är Märta Måås-Fjetterström-stipendiet som delas ut för andra gången, denna gång är det Lott Rahme som får 50 000 kronor för att garva, färga och sy en klänning av fiskskinn till en utställning. Lotta hoppas få ställa ut sin dräkt tillsammans med de historiska fiskskinsdräkter som finns på svenska museer.
– Lika viktigt som det är att bevara insamlade dräkter på museum är det att bevara kunskaperna om hur dessa tillverkats, säger Rahme

Stipendiet delades ut i samband med Gesäll- och mästarbrevsgalan som Hantverkarna anordnar på Stockholms stadshus.
– Jag blev jätteglad att få stipendiet. Jag har jobbat hela mitt liv med att få yrket att överleva, så då känns det så stort, fortsätter Lotta Rahme.

Lotta är en nav de första i landet som fått mästartitel i garvyrket. Hon har kunskaper om yrket från världens alla hörn, hon har även föreläst och undervisat på många platser i världen. Hon har därmed en särställning i yrket och är en av få som behärskar att garva fiskskinn, något som hon gjort i över 30 år.

Hon arbetar även med en artikel om betydelsen av att färga och använda fiskskinn, att det inte ska ses som avfall. I Alaska börjar garvning bereda ut sig och Lotta hoppas inspirera fler till garvning i Europa.
– Lotta Rahme är en av världens främsta utövare i garvaryrket. Genom att hjälpa henne att utforska mer miljövänliga metoder med naturliga, giftfria och nedbrytningsbara ämnen kan vi förhoppningsvis komma närmare ett slut på den giftiga kromgarvningen, säger Anders ”Kullen” Havdelin, VD för Hantverkarna Stockholm,

dack-helsida
happyhomes_sommar2020
defacto_helsida
mp_host_helsida
valsta-jul_helsida
jul2021
2020_helsida
julmarknad_helsida
EXTRA

video Här invigs Elgiganten

Näringsliv Elgianten invigdes på onsdag förmiddag: - Det är alltid roligt att vara med på invigningar och se nyetableringar i kommunen, sa Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) som klippte bandet.

connys_helsida
centrum_helsida2020

Arlanda fick hållbarhetspris

Näringsliv Arlanda prisades för sitt klimatomställningsarbete med ECO-Innovation Airport of the Year: - Jag är givetvis mycket stolt över det målriktade klimatarbete som bedrivits under många år för att Swedavia skulle nå vårt mål om noll fossila koldioxidutsläpp i egen flygplatsverksamhet, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

jul_outsider
ridskola_2020_outsider
mp-outsider
julmarknad_outsider
swedol_outsider
stationshusen_out
nrh
dack-outsider
sigtuna_vatten_outsider
connys
valsta_jul_outsider