centrum_panorama2020
Möss och loppor är några av skadedjuren som drabbat hyresgästerFoto: Privat

Loppor, vägglöss och råttor drabbar boende

Vägglöss och loppor, det är vad boende i kommunen får leva med: - Vi har haft cirka 20 ärenden per månad under 2018–2019 men har inte noterat någon ökning i antalet ärenden över tid, säger Göran Pettersson, redaktör på SigtunaHem.

centrum_artikel

Boende i SigtunaHems bestånd klagar på både vägglöss och loppor, men man har inte märkt av någon ökning av antalet fall av skadedjur. Det rör sig om ca 20 per månad under 2018-2019, övervägande delen, 30 procent gäller vägglöss. Anticimex utför sanering i beståndet och koordinerar med SigtunaHem när större åtgärder behöver vidtas.
– När vi får in rapport om skadedjur så informerar vi snabbt hyresgäst och ger instruktioner om hur de ska göra inför Anticimex besök för att saneringen ska gå så snabbt och bra som möjligt, berättar Göran Pettersson, redaktör på SigtunaHem.

Drabbades av loppor
Men boende som märsta.nu varit i kontakt med anser att SigtunaHems gör för lite. En familj som kontaktat märsta.nu uppger att de har loppor i sin lägenhet som inte är mer än 12 år gammal. Loppor som normalt har däggdjur som värddjur biter tag i de boende och de kryper in i öron och näsa. SigtunaHem menar dock att det inte finns några loppor i lägenheten. Sanering av Anticimex har inte gett någon effekt.
– Det är inte bara en sorts loppor vi har, det är två. De små finns överallt och anfaller från olika höjder beroende på var de sitter, de syns inte men de känns när de bits. En flock loppor kan äta allt skinn i nacken så att det känns som man har fått skavsår. Hela kroppen känns som om man rullar i brännässlor, berättar boende för märsta.nu

”Mår dåligt”
Utöver det har man även en större sort loppor i sin lägenhet, de sitter fast i skinnet när man ska dra bort dem. I samband med duschningar skållar man lopporna med kokhett vatten, man sprutar även Raid på dem men man blir inte av med dem:
– Vi mår i dagsläget ytterst dåligt. Ångesten inför nästa bett är olidlig. Vi har inhandlat olika sorters loppmedel med varierande verkan. Tenutex som används mot ohyra får vi inte använda konstant, dessutom verkar lopporna ha blivit mer resistenta mot salvan. De kryper på oss och äter gärna där salvan inte är t.ex. på läpparna, inuti öronen och i näsan.

Haft råttor i fyra år
En annan lägenhetsinnehavare som hört av sig till märsta.nu vittnar om råttor och möss under fyra års tid.
– Vi får en fälla på posten som vi placerar ut, men det hjälper inte. Nu har vi även fått vägglöss och Anticimex ska sanera mot det.

Vill flytta
Boende hade hoppats att SigtunaHem erbjuder en tillfällig lägenhet, under tiden som sanering pågår. SigtunaHem uppger att det inte behövt flytta några hyresgäster till alternativa boende på grund av skadedjur. Enligt Jordbalken är det fastighetsägarens ansvar att sanera mot skadedjur. Även om Anticimex utför saneringen så kan ansvaret för att fastigheterna hålls skadedjursfria inte avtalas bort.

connys_helsida
speedy_helsida
defacto_helsida
sommarlov_helsida
studeravidare_helsida
kcbygg_helsida
studenten2020_helsida

Humlegården läggs ner

Nyheter Humlegården i centrala Sigtuna avvecklas av ägaren Valjeviken: - Anledningen är ett bristande intresse att utnyttja de kompetenser som finns på Humlegården samt att funktionshinderrörelsens organisationer inte nått fram med budskapet om behovet av en inneliggande specialiserad rehabilitering till regionerna, skriver Valjeviken i ett pressmeddelande.

Ordförandebeslut om försörjningsstöd tas om

Politik Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden får bakläxa av Förvaltningsrätten för att han inte hanterade frågan gällande att inte betala försörjningsstöd till personer som vistas illegalt i landet på rätt sätt.

speedy_outsider
studenten2020_outsider
swedol_outsider
kcbygg_outsider
sigtuna_vatten_outsider
sommarlov_outsider
nrh
studeravidare_outsider
ridskola_2020_outsider