centrum_panorama2020
Foto: Pressbild

Lokale miljöpartisten: Höj drivmedelsskatten i städer

Lokale miljöpartisten Henrik Naglitsch har skrivit en motion till Miljöpartiets kongress om att införa differentierad dirvmedelsskat beroende på var man bor i landet.

centrum_artikel

Henrik Naglitch skickade in en motion till Miljöpartiets kongress gällande differentierad drivmedelsskatt som skulle variera beroende av var i landet man bor. Tanken var att motionen skulle hanteras på kongressen som hölls nyligen men den blev inte klar, Naglitch avser skicka in den till nästa års kongress istället.

”Straffa landsbygden”
Syftet med den differentierade drivmedelsskatten är att den inte ska drabba boende på landsbygd likadant som de som bor i städerna.
– För den som bor i en storstad är tillgången på kollektivtrafik stor och ofta är avstånden begränsade. Den som väljer bilen, framför lokaltåg, buss eller cykel gör det av bekvämlighetsskäl, inte av tvång. Den bekvämligheten har klimatet inte råd med och därför behöver lagstiftaren använda de påtryckningsmedel som står till buds för att stävja bilåkandet och stimulera andra, klimatsmarta, färdmedel. Ett sådant styrmedel är drivmedelsskatten. Det borde vara mycket dyrare att åka bil än att åka kollektivt, om alternativet finns, skriver Naglitch i motionen

Man ska inte välja bil före kollektivtrafik
I stora drag innebär det alltså att de som bor där möjlighet finns att åka kollektivt och man väljer bil före kollektivtrafik så ska full drivmedelsskatt gälla, skatten blir sedan lägre och lägre ju sämre kollektivtrafiken är ute i landet. En som bor i centrala Stockholm med fullt utbyggd kollektivtrafik har således ingen anledning att åka bil.
– Det är kort och gott djupt orättvist att den som bor i Storuman och tar bilen till arbetet i Vilhelmina beskattas på samma sätt som den som bor i Märsta, norr om Stockholm, och tar bilen till arbetet i Solna, också norr om Stockholm, trots att det går ett pendeltåg var 15:e minut, menar Naglitch.

Olika priser på tankställena
Skatten ska vara högre på en plats där utbyggd kollektivtrafik finns och lägre på en annan, Naglitch skriver att det är tankstället som avgör hur hög skatten ska vara. Nuvarande skatt på drivmedel behöver även höjas enligt förslaget.
– Sverige behöver en levande landsbygd och vårt parti kan tyvärr inte skryta med att vara det parti som bäst värnat möjligheten att leva och verka i landets alla delar. Det är dags att ändra på det, fortsätter Naglitch.

Föreslår utredning
Nagltich ser även ett kommande problem att drivmedelspriset varierar mellan orter, något som han menar ska lösas genom att stadsnära landsort inte kommer ges någon sänkt skatt.
– Det behöver utredas som skattereduktionen bör tar ut direkt vid pumpen, som ett sänkt pris, alternativt som ett avdrag vid deklaration beroende av bostadsort och antal körda mil.

speedy_helsida
studenten2020_helsida

Ordförandebeslut om försörjningsstöd tas om

Politik Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden får bakläxa av Förvaltningsrätten för att han inte hanterade frågan gällande att inte betala försörjningsstöd till personer som vistas illegalt i landet på rätt sätt.

marina_helsida
stottasigtuna_helsida
connys_helsida
coronapandemin

Fem nya dödsfall i kommunen

Nyheter Kommunen har drabbats av fem nya dödsfall i covid-19 under förra veckan: - Det viktigaste sättet att få ner antalet fall med covid-19 är att stockholmarna fortsätter följa Folkhälsomyndighetens råd, säger smittskyddsläkaren Per Follin.

defacto_helsida
kcbygg_helsida

Krafttag mot tjuvfiske i Garnsviken

Nyheter Nu ska Sigtuna fiskevårdsförening och Sportfiskarna ta krafttag mot tjuvfiske i främst Garnsviken som en del i ett projekt med Sigtuna kommun och Länsstyrelsen i Uppsala och Stockholm.

studeravidare_helsida
coronakrisen

Varslen närmar sig 40 000

Notiser Antalet varslade under coronakrisen närmar sig 40 000 personer i länet enligt siffror från Arbetsförmedlingen.

happy_homes_mars
sommarlov_outsider
studenten2020_outsider
marina_outsider
speedy_outsider
ridskola_2020_outsider
kcbygg_outsider
stottasigtuna_outsider
swedol_outsider
sigtuna_vatten_outsider
nrh
valvet_outsider
studeravidare_outsider