panorama_centrum

Lärarförbundet: Färre lärare är behöriga i kommunen

Sex av tio lärare i samtliga kommunens skolor, oavsett huvudman, har behörighet enligt en undersökning som Lärarförbundet låtit göra.

I den årliga kartläggningen över lärarbehörighet i landets kommuner konstaterar Lärarförbundet: – Läget är allvarligt. Bristen på behöriga lärare hotar kvaliteten i svensk skola och hela vår framtid som kunskapsnation, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Sigtuna kommun hör till kommunerna med lägsta andel behöriga, plats 247 av 290. Av de sammanlagt 332 heltidstjänsterna i skolan, vilket motsvarar 372 lärare, var det 204 som hade behörighet i minst ett ämne. Andelen behöriga har gått ner med två procent. I riket är andelen 71 procent.
– Det är beklämmande att behörigheten ligger kvar på den här nivån nationellt. Kraftfulla åtgärder måste till. Inte minst handlar det om att göra läraryrket mer attraktivt och hållbart och det sker genom konkurrenskraftiga löner och minskad arbetsbelastning, fortsätter Johanna Jaara Åstrand.

Jaara Åstrand efterlyser att staten tar tillvara på lärarförsörjningen för att säkerställa en likvärdig skola. I jämförelse med grannkommunerna har Väsby aningen fler behöriga, 65 procent, Bro 66 procent och Vallentuna 73 procent. Danderyd är den kommun i länet med högst andel behöriga, 82 procent.

connys_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

liber_helsida
2020_helsida
mp_helsida_april
ewas_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

marinan_helsida
defacto_helsida

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

centrum_sommar2022_helsida

Gemensam skogsstrategi i länet

Nyheter Länsstyrelsen har antagit en gemensam strategi för skogar i länet: - Vi behöver göra skogen och dess betydelse och möjligheter mer känd. Det övergripande målet är att ha en livskraftig och varierad skogsnäring i länet, med hållbarhet och tillväxt i fokus, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Kommunledningen välkomnar Arlandautredningen

Politik På fredagen presenterade regeringen resultatet av Arlandautredningen: - Det är oerhört tillfredsställande att utredningen nu föreslår att en Arlandaförhandlare utses. Det är något jag och Sigtuna kommun de senaste fyra åren lagt mycket tid på att få till stånd, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

moderat_outsider
mp_outsider2022
nrh
ewas_outsider
swedol_outsider
marina_outsider
connys
centrum_sommar_outsider2022
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider