defacto_pan2020
Foto: Astma och allergiförbundet

Läkare frågar sällan om rökvanor

Knappt var tredje läkare på vårdcentral i kommunen frågar om patienternas rökvanor enligt en kartläggning.

centrum_artikel

Trots att rökning är den enskilt största riskfaktorn för sjukdom och död är det bara knappt 3 av 10 läkare i kommunen som frågar om patienten röker enligt Nationell patientenkät som Doctrin sammanställt.
– Att sluta röka är en av de viktigaste hälsofrämjande insatser man kan göra och därför bör frågan om rökning alltid ställas vid ett vårdmöte. Det är olyckligt, men inte konstigt att frågan om rökning prioriteras ned med tanke på den tidspressade arbetssituation Sveriges allmänläkare har, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy, chefläkare Doctrin och docent Karolinska Institutet.

Exakt siffra för kommunen var att 28 procent av läkarna frågade patienter om rökvanor, i Väsby som hade högsta siffran var det 33 procent. Länets lägsta siffra finns i Nynäshamn med 22 procent. Dock är det fler läkare som börjar fråga om rökvanorna enligt Doktrin.
– Det är positivt att allt fler patienter får frågan, men med tanke på den stressig arbetsmiljön inom vården finns det skäl att hitta andra sätt för att säkerställa att frågan tas med till exempel genom digitala verktyg om vi ska nå målet om Rökfritt Sverige 2025, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy.

dackskiftarna_helsida
coronapandemin

Rekordmånga får intensivvård

Notiser I en lägesrapport från Region Stockholm gällande coronapandemin så konstateras att drygt 100 stockholmare är i behov av intensivvård.

vardcentral_helsida
defacto_helsida

Resam ger klimat- och energitips

Nyheter Rasam Sheibeh får den nyinrättade tjänsten som energi- och klimatrådgivare i Sigtuna kommun: - Som energiingenjör brinner jag för hållbara energilösningar. Jag kommer att göra mitt yttersta för att hjälpa kommunens invånare att minska sin klimatpåverkan, säger han i ett pressmeddelande.

rentawreck_helsida
happyhomes_sommar2020
centrum_helsida2020
2020_helsida
connys_helsida
speedy_vinter_helsida
sigtunastad_helsida
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

Moderaterna_helsida2021
ridskola2020_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

connys
sigtunastad_outsider
sigtuna_vatten_outsider
nrh
rentawreck_outsider
moderaterna_sigtuna
vardcentral_outsider
speedy_vinter2020_outsider
ridskola_2020_outsider
dackskiftarna_outsider