centrum_panorama2020
Foto: Astma och allergiförbundet

Läkare frågar sällan om rökvanor

Knappt var tredje läkare på vårdcentral i kommunen frågar om patienternas rökvanor enligt en kartläggning.

Trots att rökning är den enskilt största riskfaktorn för sjukdom och död är det bara knappt 3 av 10 läkare i kommunen som frågar om patienten röker enligt Nationell patientenkät som Doctrin sammanställt.
– Att sluta röka är en av de viktigaste hälsofrämjande insatser man kan göra och därför bör frågan om rökning alltid ställas vid ett vårdmöte. Det är olyckligt, men inte konstigt att frågan om rökning prioriteras ned med tanke på den tidspressade arbetssituation Sveriges allmänläkare har, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy, chefläkare Doctrin och docent Karolinska Institutet.

Exakt siffra för kommunen var att 28 procent av läkarna frågade patienter om rökvanor, i Väsby som hade högsta siffran var det 33 procent. Länets lägsta siffra finns i Nynäshamn med 22 procent. Dock är det fler läkare som börjar fråga om rökvanorna enligt Doktrin.
– Det är positivt att allt fler patienter får frågan, men med tanke på den stressig arbetsmiljön inom vården finns det skäl att hitta andra sätt för att säkerställa att frågan tas med till exempel genom digitala verktyg om vi ska nå målet om Rökfritt Sverige 2025, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy.

speedy_helsida
marina_helsida
salong_elisabeth_helsida
happy_homes_mars
operation gimle

Nya tillslag av Polisen

Nyheter Polisen genomförde en ny insats på onsdagen som en del av Operation Gimle: - Polisen jobbar vidare med de här beslagen för att knyta narkotikan till personer samtidigt som vi kartlägger kriminaliteten, säger polisinsatschef Martin Wallin i lokalpolisområde Sollentuna.

2020_helsida
defacto_helsida
festspec_corona_helsida
coronakrisen

Vården utökas

Nyheter Region Stockholm meddelar att man arbetar på att utöka kapaciteten på akutsjukhusen i länet.

centrum_helsida2020
ridskola2020_helsida
coronakrisen

Inget aprilskämt i år

Notiser På grund av den rådande situationen i Sverige och världen så kommer märsta.nu inte leverera ett Aprilskämt idag.

speedy_outsider
sigtuna_vatten_outsider
festspec_corona_outsider
oppning_salongelisabeth_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh
swedol_outsider
marina_outsider