bovard_sh
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Låga halter av PFAS i vattnet

Norrvatten har mätt halterna av det giftiga ämnet PFAS i Mälaren och halterna är mycket låga.

rosta_sigtuna2

Provsvaren från råvattnet som Norrvatten använder för att producera dricksvatten visar låga halter av PFAS. Vattnet innehåller långt under den gräns som Livsmedelsverket har. Den senaste mätningen visade 13 nanogram per liter, halterna för PFOS var 2,5 nanogram och PFOA 1,4 nanogram. Åtgärdsgräsen är 90 nanogram/liter. Norrvatten testar nya metoder kontinuerligt för att sänka halterna ännu mer. Det viktiga är att utsläppen av PFAS till Mälaren upphör. Flera anslutande vattendrag, bland annat i Rosersbergsviken och Oxundasjön, släpper ut PFAS till Mälaren och reningsprojekt är sjösatta där.

PFAS är ett samlingsnamn av tusentals kemiska ämnen. Det har genom åren använts i bland annat tillverkning av textiler eller brandskum. Ämnet har visat sig påverka fisk och fiskade fåglar. Sedan 2008 är det förbjudet att använda PFOS.

Märstabo lurade bilägare

Notiser En märstabo döms för grovt bedrägeri sedan han lurat 18 målsäganden att sälja sina bilar via honom men betalade inte ut ersättningen till dem.

varfest_helsida
moderaternamaj
EXTRA

Misshandel på skola

Blåljus Polis har upprättat en anmälan om misshandel och ofredande efter ett bråk på en skola i kommunen: - Det är minderåriga som är inblandade så jag kan inte uttala mig om vad som har hänt, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

nationaldag_helsida

Kvotflyktingar riskerar vräkning

Nyheter Kvotflyktingar som kommit till kommunen kommer nu att vräkas: - Kommunen har i grunden en skyldighet mot kvotflyktingar på samma sätt som alla andra invånare i form av stöd från socialtjänst, barnomsorg, skola, osv, uppger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i kommunen.

bonava_maj_helsida
eu_sap
mp_eu
happyhomes_2019
v_eu_helsida
nationaldag_helsida
rosta_sigtuna
mp_eu_outsider
fme_outsider
connys
sap_outsider_eu
colorama_april
sh_oppet
defacto_outsider
bonava_maj_outsider
v_eu
oppning_outsider
nationaldag_out
nrh
ridskola2019_outsider
moderaterna_maj_outsider
sh_bovard_out