defacto_pan
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Låga halter av PFAS i vattnet

Norrvatten har mätt halterna av det giftiga ämnet PFAS i Mälaren och halterna är mycket låga.

marstakalaset_artikel

Provsvaren från råvattnet som Norrvatten använder för att producera dricksvatten visar låga halter av PFAS. Vattnet innehåller långt under den gräns som Livsmedelsverket har. Den senaste mätningen visade 13 nanogram per liter, halterna för PFOS var 2,5 nanogram och PFOA 1,4 nanogram. Åtgärdsgräsen är 90 nanogram/liter. Norrvatten testar nya metoder kontinuerligt för att sänka halterna ännu mer. Det viktiga är att utsläppen av PFAS till Mälaren upphör. Flera anslutande vattendrag, bland annat i Rosersbergsviken och Oxundasjön, släpper ut PFAS till Mälaren och reningsprojekt är sjösatta där.

PFAS är ett samlingsnamn av tusentals kemiska ämnen. Det har genom åren använts i bland annat tillverkning av textiler eller brandskum. Ämnet har visat sig påverka fisk och fiskade fåglar. Sedan 2008 är det förbjudet att använda PFOS.

tonårsmordet

Pappan: Ingen letade efter Asad

Nyheter Polisen kritiseras av föräldrarna till den mördade Asad Ali som hittades i Valstas elljusspår i vintras: - Varför letade ingen efter min son, frågar sig pappan Arsad Khan i ett reportage i Dagens Nyheter.

colorama_april2
EXTRA

Pojke rånades i Valsta

Blåljus En pojke rånades under kvällen i Valsta av flera personer: - Han blev av med klocka, halskedja och mobiltelefon, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

arlanda_golf_juli
sommar_centrum
kontor_thaifong
sommar
sigtunavatten_standard

Kommunen avser upphandla särskilt boende

Nyheter Sigtuna kommun avser att teckna platser för särskilt boende i Sigtuna stadsängar där Vardaga etablerar: - Bedömningen är att kommunen kommer att behöva utnyttja ett 10-tal platser initialt med möjlighet att utöka med ytterligare 5-10 platser, kanske redan nästa år. Med detta känner vi i förvaltning och nämnd oss väldiga nöjda och trygga med situationen just nu, säger äldre- och omsorgsnämndens ordförande Karsten Bjärbo (KD)

defacto_helsida
happyhomes_2019
ica_valsta_choklad
colorama_april
defacto_outsider
nrh
sportfiske_sommar
arlanda_golf_juli2_outsider
connys