centrum_jul_panorama
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Låga halter av PFAS i vattnet

Norrvatten har mätt halterna av det giftiga ämnet PFAS i Mälaren och halterna är mycket låga.

defacto_jul_artikel

Provsvaren från råvattnet som Norrvatten använder för att producera dricksvatten visar låga halter av PFAS. Vattnet innehåller långt under den gräns som Livsmedelsverket har. Den senaste mätningen visade 13 nanogram per liter, halterna för PFOS var 2,5 nanogram och PFOA 1,4 nanogram. Åtgärdsgräsen är 90 nanogram/liter. Norrvatten testar nya metoder kontinuerligt för att sänka halterna ännu mer. Det viktiga är att utsläppen av PFAS till Mälaren upphör. Flera anslutande vattendrag, bland annat i Rosersbergsviken och Oxundasjön, släpper ut PFAS till Mälaren och reningsprojekt är sjösatta där.

PFAS är ett samlingsnamn av tusentals kemiska ämnen. Det har genom åren använts i bland annat tillverkning av textiler eller brandskum. Ämnet har visat sig påverka fisk och fiskade fåglar. Sedan 2008 är det förbjudet att använda PFOS.

fme_oktober

Uppmaningen: Släck ljusen

Notiser Under december sker en hel del bränder med anledning av levande ljus och brandkår uppmanar allmänheten att vara noga med släckning när man lämnar sin bostad.

julbord_helsida

Nya busstider på måndag

Nyheter På måndag träder den nya busstidtabellen i kraft som kritiserats av kommuninvånare: - Varje dag reser mellan 3 000 och 4 000 personer med linje 570 mellan Märsta och Sigtuna. Med dessa ändringar kommer vi öka medelhastigheten och korta ner restiderna på den här linjen med 10 minuter, säger Malin Fordham, affärsutvecklare på Transdev.

Valsta får återvinningsstation

Nyheter Nu får Valsta sin efterfrågade återvinningsstation igen: - Efter ett gott samarbete med kommunen har vi nu lyckats hitta yta för ännu en återvinningsstation i Sigtuna. Vi är glada att kunna tillgodose det behov som finns, säger Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

happyhomes_2019

Rekordmånga hundar intar Arlanda

Nyheter Happy Dog-konceptet hos Clarion kommer till detta nyår att slå rekord: - Happy Dog konceptet har verkligen blivit en succè, säger Clarion Hotel Arlandas VD Björn Callin.

colorama_jul
defacto_jul
sigtunavatten_standard
trainingpartner_jobb_helsida

Fler borde cykla till jobbet

Nyheter Fler borde cykla till jobbet i Sigtuna kommun, det anser Klas Elm, VD Svensk Cykling och Lars Strömgren, ordförande Cykelfrämjandet, i en debattartikel.

greeknighthelsida
centrum_jul_helsida

Tunnel byggs mellan Scandinavian XPO och Arlanda

Nyheter En ny tunnel kommer att förbinda Scandinavian XPO med Arlanda: - Vår ambition är att skapa en internationell mötesarena för hela Skandinavien och då är tillgängligheten till Arlanda av yttersta vikt, säger Dieters Sand, VD på Arlandastad Holding.

tp_outsider
nrh
trainingpartner_jobb_outsider
julbord
greeknight_outsider
connys