defacto_pan2020
Foto: CSN/Olle Melkerhed

Låg andel elever som skolkar i kommunen

Bara fyra procent av gymnasieeleverna i kommunen fick sitt studiebidrag indraget det gångna läsåret.

centrum_artikel

Sigtuna kommuns gymnasielever är bland de främsta på att gå till skolan. Bara 4,1 procent skolande så mycket att de fick sitt studiemedel indraget, att jämföra med Järfälla där 4 av 10 fick studiemedlet indraget enligt CSN:s senaste siffror. Även grannkommunen Väsby ligger på hög nivå där en tredjedel skolkade så mycket att studiebidraget drogs in. Bara Danderyd, Täby och Ekerö har lägre siffror än Sigtuna.

Siffrorna för Sigtuna kommun är även på nedåtgående, 2017 var det 6,7 procent som hade indraget studiemedel, det minskade till 5,8 ifjol och nu alltså 4,1 procent. Av 1547 elever med studiebidrag var det 63 som fick det indraget.

CSN konstaterar generellt att andelen personer med indraget studiebidrag ökat de senaste elva åren, gymnasieskolorna har till uppgift att rapportera in skolk vid fyra timmars upprepad frånvaro under en månads tid. Det är även fler pojkar än flickor som skolkar, 64 procent av samtliga skolkare är pojkar, 36 procent är flickor. Länssnittet var 11,4 procent, Gotland sticker ut med ett snitt på 13,4 procent. Det är också en högre andel skolk på fristående skolor än kommunala enligt CSN. I hela riket var det 8,7 procent som fick indraget studiebidrag, en ökning från 7,9 procent 2018.

studeravidare_helsida
sommarlov_helsida

Humlegården läggs ner

Nyheter Humlegården i centrala Sigtuna avvecklas av ägaren Valjeviken: - Anledningen är ett bristande intresse att utnyttja de kompetenser som finns på Humlegården samt att funktionshinderrörelsens organisationer inte nått fram med budskapet om behovet av en inneliggande specialiserad rehabilitering till regionerna, skriver Valjeviken i ett pressmeddelande.

defacto_helsida
speedy_helsida

Ordförandebeslut om försörjningsstöd tas om

Politik Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden får bakläxa av Förvaltningsrätten för att han inte hanterade frågan gällande att inte betala försörjningsstöd till personer som vistas illegalt i landet på rätt sätt.

marina_helsida
kcbygg_helsida
valvet_helsida
coronapandemin

Fem nya dödsfall i kommunen

Nyheter Kommunen har drabbats av fem nya dödsfall i covid-19 under förra veckan: - Det viktigaste sättet att få ner antalet fall med covid-19 är att stockholmarna fortsätter följa Folkhälsomyndighetens råd, säger smittskyddsläkaren Per Follin.

studenten2020_helsida
connys_helsida

Krafttag mot tjuvfiske i Garnsviken

Nyheter Nu ska Sigtuna fiskevårdsförening och Sportfiskarna ta krafttag mot tjuvfiske i främst Garnsviken som en del i ett projekt med Sigtuna kommun och Länsstyrelsen i Uppsala och Stockholm.

coronakrisen

Varslen närmar sig 40 000

Notiser Antalet varslade under coronakrisen närmar sig 40 000 personer i länet enligt siffror från Arbetsförmedlingen.

marina_outsider
studeravidare_outsider
studenten2020_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
sigtuna_vatten_outsider
nrh
kcbygg_outsider
speedy_outsider
sommarlov_outsider
stottasigtuna_outsider
valvet_outsider