arlandagolf_pan_aug
Foto: CSN/Olle Melkerhed

Låg andel elever som skolkar i kommunen

Bara fyra procent av gymnasieeleverna i kommunen fick sitt studiebidrag indraget det gångna läsåret.

Sigtuna kommuns gymnasielever är bland de främsta på att gå till skolan. Bara 4,1 procent skolande så mycket att de fick sitt studiemedel indraget, att jämföra med Järfälla där 4 av 10 fick studiemedlet indraget enligt CSN:s senaste siffror. Även grannkommunen Väsby ligger på hög nivå där en tredjedel skolkade så mycket att studiebidraget drogs in. Bara Danderyd, Täby och Ekerö har lägre siffror än Sigtuna.

Siffrorna för Sigtuna kommun är även på nedåtgående, 2017 var det 6,7 procent som hade indraget studiemedel, det minskade till 5,8 ifjol och nu alltså 4,1 procent. Av 1547 elever med studiebidrag var det 63 som fick det indraget.

CSN konstaterar generellt att andelen personer med indraget studiebidrag ökat de senaste elva åren, gymnasieskolorna har till uppgift att rapportera in skolk vid fyra timmars upprepad frånvaro under en månads tid. Det är även fler pojkar än flickor som skolkar, 64 procent av samtliga skolkare är pojkar, 36 procent är flickor. Länssnittet var 11,4 procent, Gotland sticker ut med ett snitt på 13,4 procent. Det är också en högre andel skolk på fristående skolor än kommunala enligt CSN. I hela riket var det 8,7 procent som fick indraget studiebidrag, en ökning från 7,9 procent 2018.

ica_valsta_choklad
sommar_centrum
EXTRA

Man stökade på Max

Blåljus En man omhändertogs enligt Lagen om omhändertagande av berusade sedan han stökat och uppträtt hotfullt på Max.

sigtunavatten_standard
defacto_helsida
arlanda_golf_juli
happyhomes_2019

Planer för tiggeriförbud avskrivs i kommunen

Politik Något tiggeriförbud ligger inte inom räckhåll i Sigtuna kommun, detta då det saknas majoritet för ett förbud i fullmäktige.

nrh
connys
defacto_outsider
arlanda_golf_juli2_outsider