moderaterna_panorama
Foto: Göteborg Energi

Laddbara bilar ökar i kommunen

Mer än fyra av tio nyregistrerade bilar i kommunen det första kvartalet i år var laddbara.

43 procent av alla nyregistrerade bilar det första kvartalet i år var rena elbilar eller laddhybrider. Det är en rekordstor andel enligt Newsworthy som analyserat siffrorna. Privatbilismen anses vara en av de värsta miljöbovarna då de bidrar med omkring 15 procent av alla växthusgaser som släpps ut i landet.

Fordonflottan i kommunen uppges vara på väg in i en stor omställning. 89 procent av alla sålda bilar var laddhybrider, det vill säga sådana som går att köra på både el men har en förbränningsmotor. Resterande var rena elbilar, totalt rör det sig om 290 nyregistrerade bilar det första kvartalet i år. Fossildrivna bilar utgjorde 57 procent. Där räknas även elhybrider in. Inga bilar med biodrivmedel registrerades. Bensinare stod också för drygt 40 procent.

Tydlig trend
Trenden är tydlig i kommunen, sedan 2018 har nyregistrering av laddbara fordon ökat och fossilbara bilar minskat
– Jag tror vi kommer se en fortsatt ökning, men kanske inte lika snabbt som under det senaste året. Många äger två bilar och man kan tänka sig att det är lättare att byta ut den första bilen till en elbil, säger Håkan Johansson, nationell samordnare för klimat och energifrågor på Trafikverket.

I ett länsperspektiv hade Solna flest laddbara bilar, där två av tre var laddbara av alla nyregistrerade. Ungefär på samma nivå ligger Danderyd och Sollentuna.

2020_helsida
connys_helsida
sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

mp_helsida_april

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

defacto_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

marinan_helsida
liber_helsida
ewas_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ewas_outsider
nrh
moderat_outsider
mp_outsider2022
sigtuna_vatten_outsider
marina_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider