centrum_panorama2020
Sigtuna kommuns diplom som Fairtrade City 2017Foto: Sigtuna kommun

Kyrka protesterar mot att kommunen vill lämna Fairtrade

Sätunakyrkan protesterar mot att kommunen överväger lämna Fairtrade-samarbetet.

Fairtrade som involverar Svenska kyrkan och LO har varit en del av Sigtuna kommun under en tid. Men nu överväger kommunen att lämna samarbetet. Med anledning av det har Ann-Marie Johansson och Thomas Kazen på Sätunakyrkan skickat ett brev till Utbildning- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mattias Askerson (M).

Kritiserats av rikspolitiker
Johansson och Kazen skriver att man vill reda ut missuppfattningar beträffande kritik mot Fairtrade. Flera ledande moderater har kritiserat Fairtrade på riksnivå tidigare, bland annat Hanif Bali (M), vilket märsta.nu rapporterat om.

Upphandlar Fairtrade
Enligt skrivelsen som skickats står Fairtrade för bland annat schyssta arbetsvillkor och att man tagit hänsyn till miljö där märkta produkter producerats. I och med att kommunen är en Fairtrade City så tar man hänsyn till att upphandla Fairtrade-produkter och idag är en mycket stor del av kaffe, the och kakao som kommunen köper in fairtrademärkt.

Tar inte ut vinst
I skrivelsen så tillbakavisas uppgifter om att Kyrkan och LO tjänar stora pengar på Fairtrade och att odlare inte har råd att ansluta sig samt att fattiga arbetare får det sämre. Avgifterna för odlare är mellan 3 och 600 kronor och man är alltid fri att lämna samarbetet, ägarna av Fairtrade har heller aldrig tagit ut någon vinst utan den går till investeringar i den internationella verksamheten och att sänka avgiften.

centrum_helsida2020

Elever skickade brev till äldre

Ung & Student Elever på Steningehöjdens skola ville muntra upp äldre på Arhem genom skriva vykort med personliga hälsningar till dem: -Eleverna tyckte att det kändes jättekul att få kommunicera med de äldre och samtidigt få känna mening och betydelse trots att de ska befinna sig i skolan varje dag, berättar svenskläraren Ziri Sallahz på Steningehöjdens skola.

2020_helsida
happy_homes_mars
marina_helsida
ridskola2020_helsida
defacto_helsida
operation gimle

Nya tillslag av Polisen

Nyheter Polisen genomförde en ny insats på onsdagen som en del av Operation Gimle: - Polisen jobbar vidare med de här beslagen för att knyta narkotikan till personer samtidigt som vi kartlägger kriminaliteten, säger polisinsatschef Martin Wallin i lokalpolisområde Sollentuna.

speedy_helsida
festspec_corona_helsida
salong_elisabeth_helsida
coronakrisen

Vården utökas

Nyheter Region Stockholm meddelar att man arbetar på att utöka kapaciteten på akutsjukhusen i länet.

oppning_salongelisabeth_outsider
ridskola_2020_outsider
festspec_corona_outsider
sigtuna_vatten_outsider
nrh
speedy_outsider
marina_outsider
swedol_outsider