arlandagolf_pan_aug
Sigtuna kommuns diplom som Fairtrade City 2017Foto: Sigtuna kommun

Kyrka protesterar mot att kommunen vill lämna Fairtrade

Sätunakyrkan protesterar mot att kommunen överväger lämna Fairtrade-samarbetet.

Fairtrade som involverar Svenska kyrkan och LO har varit en del av Sigtuna kommun under en tid. Men nu överväger kommunen att lämna samarbetet. Med anledning av det har Ann-Marie Johansson och Thomas Kazen på Sätunakyrkan skickat ett brev till Utbildning- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mattias Askerson (M).

Kritiserats av rikspolitiker
Johansson och Kazen skriver att man vill reda ut missuppfattningar beträffande kritik mot Fairtrade. Flera ledande moderater har kritiserat Fairtrade på riksnivå tidigare, bland annat Hanif Bali (M), vilket märsta.nu rapporterat om.

Upphandlar Fairtrade
Enligt skrivelsen som skickats står Fairtrade för bland annat schyssta arbetsvillkor och att man tagit hänsyn till miljö där märkta produkter producerats. I och med att kommunen är en Fairtrade City så tar man hänsyn till att upphandla Fairtrade-produkter och idag är en mycket stor del av kaffe, the och kakao som kommunen köper in fairtrademärkt.

Tar inte ut vinst
I skrivelsen så tillbakavisas uppgifter om att Kyrkan och LO tjänar stora pengar på Fairtrade och att odlare inte har råd att ansluta sig samt att fattiga arbetare får det sämre. Avgifterna för odlare är mellan 3 och 600 kronor och man är alltid fri att lämna samarbetet, ägarna av Fairtrade har heller aldrig tagit ut någon vinst utan den går till investeringar i den internationella verksamheten och att sänka avgiften.

sommar_centrum
sigtunavatten_standard
EXTRA

Man stökade på Max

Blåljus En man omhändertogs enligt Lagen om omhändertagande av berusade sedan han stökat och uppträtt hotfullt på Max.

ica_valsta_choklad
arlanda_golf_juli
defacto_helsida
happyhomes_2019

Planer för tiggeriförbud avskrivs i kommunen

Politik Något tiggeriförbud ligger inte inom räckhåll i Sigtuna kommun, detta då det saknas majoritet för ett förbud i fullmäktige.

arlanda_golf_juli2_outsider
defacto_outsider
connys
nrh