arlandagk_panorama
Sigtuna kommuns diplom som Fairtrade City 2017Foto: Sigtuna kommun

Kyrka protesterar mot att kommunen vill lämna Fairtrade

Sätunakyrkan protesterar mot att kommunen överväger lämna Fairtrade-samarbetet.

rosta_sigtuna2

Fairtrade som involverar Svenska kyrkan och LO har varit en del av Sigtuna kommun under en tid. Men nu överväger kommunen att lämna samarbetet. Med anledning av det har Ann-Marie Johansson och Thomas Kazen på Sätunakyrkan skickat ett brev till Utbildning- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mattias Askerson (M).

Kritiserats av rikspolitiker
Johansson och Kazen skriver att man vill reda ut missuppfattningar beträffande kritik mot Fairtrade. Flera ledande moderater har kritiserat Fairtrade på riksnivå tidigare, bland annat Hanif Bali (M), vilket märsta.nu rapporterat om.

Upphandlar Fairtrade
Enligt skrivelsen som skickats står Fairtrade för bland annat schyssta arbetsvillkor och att man tagit hänsyn till miljö där märkta produkter producerats. I och med att kommunen är en Fairtrade City så tar man hänsyn till att upphandla Fairtrade-produkter och idag är en mycket stor del av kaffe, the och kakao som kommunen köper in fairtrademärkt.

Tar inte ut vinst
I skrivelsen så tillbakavisas uppgifter om att Kyrkan och LO tjänar stora pengar på Fairtrade och att odlare inte har råd att ansluta sig samt att fattiga arbetare får det sämre. Avgifterna för odlare är mellan 3 och 600 kronor och man är alltid fri att lämna samarbetet, ägarna av Fairtrade har heller aldrig tagit ut någon vinst utan den går till investeringar i den internationella verksamheten och att sänka avgiften.

bonava_maj_helsida
ica_valsta_choklad
moderaternamaj
eu_sap
happyhomes_2019
nationaldag_helsida

Olympiska spel på Midgårdsvallen

Ung & Student Josefinaskolan i Rävsta har arrangerat Olympiska spel för Waldorfskolor i Sverige: - 300 elever och deras lärare har varit på Midgårdsvallen, berättar Ann-Charlotte Nyberg, skolbibliotekarie på Josefinaskolan.

mp_eu
EXTRA

Chelsea nekas skolskjuts

Nyheter Madeleine som kämpade förra året för att dottern Chelsea skulle få gå på skola i Sollentuna tvingas nu kämpa mot kommunen igen för att få förlängd skolskjuts: - Chelsea har skolskjuts idag och har haft det ifrån oktober 2018! Det beslutet är fram till sista juni. Så deras framförhållning är verkligen fruktansvärt dålig med att en månad innan avslå min ansökan, säger Madelaine till märsta.nu

oppning_helsida
colorama_april2

Finns familjer av Lo i Sigtuna

Notiser Länsstyrelsen har gjort en rovdjursinventering inför kommande säsongs rovjakt och konstaterar att det finns fyra familjegrupper av Lo i Sigtuna, Norrtälje och Österåker.

mp_eu_outsider
v_eu
sh_bovard_out
ridskola2019_outsider
oppning_outsider
connys
bonava_maj_outsider
sap_outsider_eu
colorama_april
nationaldag_out
moderaterna_maj_outsider
sh_oppet
defacto_outsider
fme_outsider
rosta_sigtuna
nrh