moderater_pan_sommar
Foto: Jens Östman/KB

Kunglig bok från Rosersberg har återlämnats

Christian Brands bok, Zeichnungen nach dem gemeinen Volke besonders der Kaufruf in Wien, som tillhört Karl XIII och funnits i biblioteket i Rosersbergs slott har återlämnats till Kungliga biblioteket.

centrum_artikel

Mellan 1995 och 2004 stals 62 äldre böcker från Kungliga biblioteket av den dåvarande handskriftschefen. Nu har tio av dessa återlämnats. En av böckerna var Christian Brands bok från 1780-talet som fanns på Rosersbergs slott och tillhörde Karl XIII. Böckerna kommer nu att återföras till Kungliga bibliotekets underjordiska magasin. Tidigare har sju av de stulna böckerna återlämnats. Brands bok har sålts 1999 och köpts av en amerikansk samlare, senast var den hos en österrikisk handlare i Wien.
– Det här är en fantastisk dag, inte bara för KB utan för hela kulturen och samhället. Vi har alla fått en del av vår historia åter. Detta är ett stort genombrott i ett långt och mödosamt sökande. Vi är otroligt tacksamma för den generösa hjälp vi har fått i återbördandet av de tio böckerna, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

koppar_helsida
oppethus_helsida
flygskola_helsida

Världsberömd inom ljuddesign kommer till Märsta

Kulturnyheter Sounddesignern Eric Thorsell är nästa talare i Sigtuna World Voice i Kulturlänken: - Trots sin fantastiska meritlista gör Eric Thorsell mycket få offentliga framträdanden. Det är med stor glädje vi välkomnar honom till föreläsningsserien Sigtuna World Voice på Kulturlänken i Märsta den 25 november, säger Krister Persson, VD för Sigtuna Scen & Teater.

centrum_helsida2020
jul2021
connys_helsida

Sigtuna får Romsk läsambassad

Kulturnyheter Sigtuna kommuns bibliotek har utsetts till romsk läsambassad: – Jag drömmer om bibliotek där minoriteten romer syns, hörs och känner sig trygga, säger läsambassadören Bagir Kwiek.

happyhomes_sommar2020
dack-helsida

SVT kommer till Märsta

Kulturnyheter SVT kommer starta en redaktion i Märsta med start 2022: - SVT är hela Sveriges television och de nya redaktionerna ska bevaka det svenska samhället ur många olika perspektiv, säger SVT:s VD Hanna Stjärne

2020_helsida
defacto_helsida
mp_host_helsida
helsida_var2021

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

flygskolan_outsider
swedol_outsider
nrh
julmarknad_outsider
connys
koppar_outsider
mp-outsider
oppethus_outsider
centrum_sommar_out
ridskola_2020_outsider
dack-outsider
sigtuna_vatten_outsider
jul_outsider