panorama_centrum
Foto: Jens Östman/KB

Kunglig bok från Rosersberg har återlämnats

Christian Brands bok, Zeichnungen nach dem gemeinen Volke besonders der Kaufruf in Wien, som tillhört Karl XIII och funnits i biblioteket i Rosersbergs slott har återlämnats till Kungliga biblioteket.

Mellan 1995 och 2004 stals 62 äldre böcker från Kungliga biblioteket av den dåvarande handskriftschefen. Nu har tio av dessa återlämnats. En av böckerna var Christian Brands bok från 1780-talet som fanns på Rosersbergs slott och tillhörde Karl XIII. Böckerna kommer nu att återföras till Kungliga bibliotekets underjordiska magasin. Tidigare har sju av de stulna böckerna återlämnats. Brands bok har sålts 1999 och köpts av en amerikansk samlare, senast var den hos en österrikisk handlare i Wien.
– Det här är en fantastisk dag, inte bara för KB utan för hela kulturen och samhället. Vi har alla fått en del av vår historia åter. Detta är ett stort genombrott i ett långt och mödosamt sökande. Vi är otroligt tacksamma för den generösa hjälp vi har fått i återbördandet av de tio böckerna, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

centrum_sommar2022_helsida

Torgfest i Stadsängarna

Nöjesnyheter Sigtuna Stadsängar arrangerade torgfest under söndagen med vilket var välbesökt av både de nya stadsängsborna samt andra kommuninvånare.

Håller dansläger i sommar

Kulturnyheter Sigtuna Dansskola kommer i år för tredje året i rad att arrangera ett dansläger: - Under 6 dagar dansar vi och utforskar olika sätt att förhålla oss till musik och varandra, berättar Helena Gunnarsson på Sigtuna Dansskola.

2020_helsida
logistik_sigtuna_helsida

Nu kommer Brobygget till Valsta torg

Kultur & Nöje Brobygget etableras även i Valsta torg: - Det är väldigt roligt att Brobygget – Sportis har kunnat dra igång under våren och det ska ha fungerat väldigt bra hittills med många deltagande barn vid varje tillfälle, säger Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

connys_helsida
mp_helsida_april
nationaldag_helsida
retro_helsida
liber_helsida
defacto_helsida
helsida

Krogen erbjuder gratis mensskydd

Nöjesnyheter Krogen Anders och Jag i Märsta Centrum kommer att inleda samarbetsavtal med Redlocker om gratis mensskydd: - Vi har haft automaten i ett par månader nu, och efter en kortare inkörningsperiod, så fungerar den som vi tänkte oss. Detta är ett av flera exempel på hur man konkret kan arbeta med jämställdhetsfrågor i vardagen, säger delägare Christian Cederferm.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

retro_outsider
sigtuna_vatten_outsider
centrum_sommar_outsider2022
logistik_outsider
moderat_outsider
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
mp_outsider2022
nationaldag_out
outsider
nrh