aftenbil_helsida
Foto: Jamshid Jamshidi

Kritik från Konkurrensverket mot direktupphandlingar i Sigtuna kommun

Konkurrensverket kritiserar Sigtuna kommun för att de upphandlat konsulter från ett och samma bolag för elva miljoner kronor: - Lagen om offentlig upphandling ska givetvis följas. Vi följer lagen om offentlig upphandling, men ibland gör vi andra tolkningar än vad Konkurrensverket gör, säger Ulf Bergh, till förordnad kommundirektör.

centrum_artikel

märsta.nu kunde förra året avslöja att Sigtuna kommun anmälts till Konkurrensverket för direktupphandlingar av konsulter. Konkurrensverket skriver i ett pressmeddelande att man granskat kommunen vid 16 tillfällen då man köpt konsulttjänster utan att annonsera upphandlingarna. Totala summan var 11 miljoner kronor. Konkurrensverket kritiserar kommunen för agerandet men kommer inte att kräva upphandlingsskadeavgift då detta måste ske inom ett år efter att avtalen ingicks. Istället har Konkurrensverket beslutat att inleda en tillsyn av kommunen.

Växande kommun ingen anledning
Kommunen har i sitt svar till konkurrensverket uppget att upphandlingarna skedde för att kommunen var en av de snabbast växande i landet samt att området kring Arlanda behövde exploateras. Konkurrensverket ser det dock inte på samma sätt utan anser att kommunen haft tid på sig att rekrytera tjänstemän utan att anlita direktupphandlade konsulter via företaget HRM-konsult. Konkurrensverket anser att en sedvanlig konkurrensutsättning genom annonsering hade varit möjlig och att Sigtunas agerande inte är förenligt med upphandlingsreglerna att löpande köpa tjänster från samma leverantör.
– Om det köps in varor eller tjänster till en kommun, utan att konkurrenter får en möjlighet att lämna in anbud, ökar risken för att det inte är det mest fördelaktiga kontraktet som skrivs under. Så här stora avtal ska annonseras enligt upphandlingslagstiftningen, säger avdelningschef Ewa Wennberg vid Konkurrensverket i en kommentar.

Ulf Bergh, till förordnad kommundirektör hade följande kommentar till beslutet:
– Lagen om offentlig upphandling ska givetvis följas. Vi följer lagen om offentlig upphandling, men ibland gör vi andra tolkningar än vad Konkurrensverket gör. I de aktuella fallen har vi gjort bedömningen att vi, för kommuninvånarnas bästa, måste handla snabbare än vad Konkurrensverket tycker att vi borde ha gjort. Vi rättar oss självklart efter Konkurrensverkets uttalande, och vid liknande framtida upphandlingar kommer vi att ta hänsyn till deras uppfattning, säger kommundirektör Ulf Bergh.

Uppdaterad kl. 16.44

centrum_helsida2020
brobygget_day
busshållsplatsmordet

Polischefen om domen: Dubbel sorg

Nyheter Polischefen Christoffer Boman kommenterar måndagens dom mot 23-åringen: – Det är en dubbel sorg att samhället ska behöva tilldela en ung person ett livstidsstraff och att en ung man förlorat livet, säger han i ett uttalande.

happyhomes_sommar2020

All post till kommunen blir digital

Nyheter Oavsett om du skriver brev eller inte så kommer all post till kommunen att digitaliseras: - Att digitalisera vår posthantering möjliggör en snabb och effektiv hantering av den inkommande posten till kommunen, säger Åsa Otterbjörk, IT och Digitaliseringschef, Sigtuna kommun.

defacto_helsida
2020_helsida
vardcentral_helsida

Hyresgästföreningen larmar: Vill se fler hyresrätter

Politik Hyresgästföreningen kritiserar Kommunledningens ägardirektiv för SigtunaHem: - Det går inte att blunda för det faktum att många behöver och vill ha en hyresrätt, alla tusentals som står i kö visar tydligt det, uppger Hyresgästföreningen i Sigtuna via ordförande Hans Törnqvist.

connys_helsida
coronapandemin

Testcenter öppnas på Arlanda

Notiser Ett testcenter för covid-19 öppnas på Arlanda på måndag: - Det är mycket positivt att vi nu kan erbjuda en efterfrågad och helt nödvändig service till våra resenärer och flygbolag. Testerna är viktiga inför återstarten av resandet, särskilt nu innan det digitala hälsopasset lanseras, säger Charlotte Ljunggren, direktör Marknad och kommersiell utveckling på Swedavia.

brobygget_night
rentawreck_helsida
ungsatsning
budget2022

Budgeten klubbad: Oförändrad skattesats

Politik Budgeten för 2022 klubbades under torsdagen och innebär bland annat att skatten lämnas oförändrad.

mp-helsida
liber_sommar_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

mp-outsider
nrh
aftenbil_outsider
sigtuna_vatten_outsider
ungsatsning-outsider
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
speedy_vinter2020_outsider
brobygget_day_out
vardcentral_outsider
connys
centrum_sommar_out
rentawreck_outsider
brobygget_night_out