defacto_pan2020
Foto: Swedavia/Victoria Ström

Kraftig omsättningsminskning för Swedavia

Swedavia backade med en miljard till och med det tredje kvartalet i år och framtiden ser mörk ut för Arlandas ägare.

centrum_artikel

Bara 8,7 miljoner reste från Sweavias samtliga flygplatser fram till och med september, Arlanda stod för större delen, strax över sex miljoner resenärer. Omsättningen har mer än halverats och uppgick till cirka 2 miljarder samt att nettoresultaten innebar minus cirka 1,1 miljarder kronor.
– Under tredje kvartalets inledning såg vi en viss återhämtning av efterfrågan, men den har tyvärr stannat av och antalet resenärer är fortsatt kvar på historiskt låga nivåer. Den unika situation som vi befinner oss i innebär stora påfrestningar för Swedavia som bolag, då vi är helt beroende av intäkterna från flygplatsverksamheten. Vi vidtog tidigt kraftfulla åtgärder för att anpassa oss till de nya förutsättningarna. Men när resandet i princip upphör förlorar vi våra intäkter, vilket avspeglas i periodens resultat, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Swedavia har redan varslat personal i mars och verkställde dessa under tredje kvartalet. Man fick ett viktigt aktieägartillskott från staten vilket var nödvändigt för att kunna fullfölja uppdraget som flygplatsägare.
– Det mesta tyder idag på att det kommer att dröja flera år innan resandet närmar sig de nivåer som rådde innan pandemin. Samtidigt är nationell och internationell tillgänglighet en absolut nyckel för att framgångsrikt återstarta samhällen och ekonomier. Sverige är ett exportberoende land och goda flygförbindelser med omvärlden är nödvändiga. Därför är det oroväckande att återhämtningen i flygresandet nu stannat av efter en tillfällig uppgång under sommaren drivet av ett ökat fritidsresande, fortsätter koncernchefen Jonas Abrahamsson.

Abrahamsson menar att förhindrad smittspridning är prioriterad på Swedavias flygplatser och där har Arlanda redan vidtagit åtgärder.
– Vi ser också smittskyddsåtgärder som skiljer sig åt mellan länder och över tid, vilket försvårar resande även i de fall där det är möjligt eller nödvändigt. Behovet av koordinering och inte minst en internationellt harmoniserad syn på säkert resande är därför av mycket stor vikt för att möjliggöra en framgångsrik återstart av världens ekonomier, berättar Abrahamsson.

Lokala småföretag bidrar med 3 av 10 skattekronor

Näringsliv Kommunens småföretag bidrar med nästan 3 av 10 skattekronor som går till kommunkassan: - Varje skattekrona i kommunen måste skapas innan den kan fördelas inom välfärden och vår rapport visar tydligt att det är småföretagen som står för en väldigt stor del av notan, säger Björn Petersson, ordförande Företagarna Sigtuna.

vardcentral_helsida
sigtunastad_helsida
happyhomes_sommar2020
ridskola2020_helsida
Moderaterna_helsida2021

Nordic Wellnes till Märsta Centrum

Näringsliv Nordic Wellness har tecknat avtal med FastPartner om att etablera i Märsta Centrum: - För oss är det viktigt att finnas i levande miljöer, innebärande många besökare till centrumet, boende och mängder av företag, vilket vi får här i Märsta Centrum, kommenterar Magnus Wilhelmsson, VD på Nordic Wellness.

speedy_vinter_helsida
centrum_helsida2020
2020_helsida
connys_helsida
coronakrisen

Därför är Sigtuna hårdast drabbat av pandemin

Näringsliv märsta.nu rapporterade i helgen om att Sigtuna är den kommun i länet som drabbats hårdast pandemin: – Det är väldigt, väldigt allvarligt för oss. Under 2020 hade vi den snabbast växande arbetslösheten i landet, säger Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

defacto_helsida

Näringslivet har tappat mer än var femte krona

Näringsliv Sigtuna kommuns näringsliv har tappat mer än var femte krona i omsättning under pandemin: - Sigtunas negativa utveckling är starkt kopplat till dess närhet till Arlanda och att vi har haft en stor nedgång i det internationella resandet, säger Stefan Westerberg på Stockholms Handelskammare.

dackskiftarna_helsida

Hotellägaren: Vaccinet nödvändigt för att restriktioner ska hävas

Näringsliv Lotta Giesenfeld Boman hoppas att vaccinet ska rädda hennes hotell och branschen från vad hon kallar "coronahelvetet".

rentawreck_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

moderaterna_sigtuna
dackskiftarna_outsider
vardcentral_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
sigtunastad_outsider
sigtuna_vatten_outsider
speedy_vinter2020_outsider
nrh
rentawreck_outsider