budget_panorama
Foto: Riksbanken

Kraftig minskning av konkurser i kommunen

Antalet konkurser i kommunen har minskat kraftigt för september.

centrum_artikel

Siffror från UC visar att konkurserna i kommunen minskat kraftigt i september trots coronakrisen, det var 63 procent färre konkurser jämfört med samma månad förra året. I hela länet var det 122 konkurser, ingen av de 20 största konkurserna berör Sigtuna kommun. Åtta av länets 26 kommuner visar en ökning av konkurser, de flesta minskar och några är i praktiken oförändrade.
– De flesta branscher har fallande konkurssiffror i september, vilket såklart ska ses som glädjande. Många företag har anpassat kostnaderna och stödpaketen har hjälpt många. En övervägande majoritet av konkurserna i våras drabbade redan svaga företag med låg lönsamhet. Osäkerheten är fortsatt stor om hur hösten kommer att utveckla sig även om det dystra stämningsläget sakta blir bättre, säger Richard Damberg, ekonom på UC,

Byggbranschen anses vara pandemins vinnare, där har konkurserna minskat med 17 procent i landet för september och i år med två procent. Detaljhandel står sig också bra.
– Byggbranschen är den bransch som har klarat pandemins ekonomiska påfrestningar bäst hittills. Konkursnivåerna har legat still under hela våren och gör så fortfarande. De mindre företagen har fått mer att göra när många har passat på att renovera hemma, något jag tror många som jobbar hemma säkert känner igen sig i. Färre butikslokaler och ett minskat behov av kontor är ett scenario som dock kommer att påverka byggbranschen på sikt, kommenterar Richard Damberg.

Inom restaurang, kultur och åkeriverksamhet är oron stor. Hotell- och restaurangnäring minskade konkurserna i september jämfört med samma månad förra året men sammantaget för hela året så är det en ökning med hela 47 procent.
– Inom flera branscher råder oro. I restaurangbranschen var våren en katastrof men fick en återhämtning under sommaren när uteserveringarna öppnade. Allmänheten har anpassat sig och många verksamheter flyter på även om det är i en begränsad omfattning. Många kommuner har också förlängt tillstånden för uteserveringarna. Kultur, resor och bemanning är branscher som fortfarande tar stryk. I åkeribranschen ökar konkurserna. Där hittar vi bland annat mindre taxiföretag som fortsatt lider hårt av ett minskat resande. I andra delar av åkeribranschen råder högtryck. Fraktföretag med hemleveranser av e-handelsprodukter går som tåget, uppger Richard Damberg på UC.

speedy_vinter_helsida
meko_helsida

NRH stödjer BRIS-arbete

Näringsliv Sigtunabon David Sandberg Hjelm föreläste för Norra Redovisningshusets personal som samtliga samtidigt passade på att bli stödmedlemmar: - Jag tycker BRIS gör ett fantastiskt jobb och vi vill stödja deras arbete, säger Johan Sandberg, VD för Norra Redovisningshuset.

Rekorddag för ABS Wheels

Näringsliv ABS Wheels satte nytt omsättningsrekord för sin e-handel med tre miljoner kronor för en dag: -Gårdagen (måndag, reds anm) var vår all-time high under ett dygn men hela föregående vecka har legat runt 48 procent högre i försäljning, säger Vd Andie Lahdo till ehandel.se

fixa_laddplats_helsida
corner_helsida
boisigtuna
happyhomes_sommar2020
landsbygdsdag

Bottennotering i näringslivsranking

Näringsliv Sigtuna tappar kraftigt i Svenskt Näringslivs ranking över Företagsklimat: - För att klättra i rankingen behöver Sigtuna fokusera på förbättrad dialog mellan företagen och kommunens beslutsfattare och på förbättrad service i företagarärenden, säger Olle Karstorp, regionchef Svenskt Näringsliv i Stockholms län.

personal_sandstrom_helsida

NRH tar över knivstabaserad byrå

Näringsliv Norra Redovisningshuset i Arlandastad tar över knivstabaserade Columna Ekonomi & Redovisning AB: - Min ambition är att Norra Redovisningshuset ska vara en stark lokal aktör som tillfredsställer kundernas behov och hjälper dem att utveckla sina företag, säger NRH:s VD Johan Sandberg.

skanela_event_helsida
connys_helsida
defacto_helsida
centrum_helsida2020
skanela_event_outsider
sigtuna_vatten_outsider
laddplats_out
nrh
budget_outsider
corner_outsider
centrum_sommar_out
personal_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
kkdk_outsider
meko_outsider
speedy_vinter2020_outsider
outsider