arlandagk_panorama
Foto: Insändarbild/Arkiv

Kraftig minskning av bildelsstölder

På bara ett år har bildelsstölderna i Stockholms län minskat med hela 70 procent rapporterar tidningen Mitt i Stockholm.

Under flera års tid har det varit problem med bildelsstölder i länet, Sigtuna har varit en av de drabbade kommunerna och flera tillslag har gjorts här. Bland annat mot en liga som bodde i Märsta och opererade över Stockholm/Mälardalen.

Nu har polisen bromsat utvecklingen, det senaste året har bildelsstölderna minskat med 70 procent rapporterar Mitt i Stockholm. Enligt Jeanette Lisjak på Gränspolisen ser de bra ut för att man arbetar med internationella brottsnätverk där bildelsstölder ingår som en del av uppdraget. En hel del tjuvar har gripits och lagförts säger hon enligt Mitt i Stockholm.

De flesta brotten begås just av internationella ligor som tar med sig godset och säljer det vidare utanför landets gränser.
– Det finns alltid lokala förmågor. Men när det gäller den organiserade biten jobbar vi systematiskt. Vi tittar på inkomna anmälningar och var brotten har begåtts. Utifrån det letar vi efter mönster. Men det gäller att fortsätta, annars kommer stölderna börja öka igen, säger Jeanette Lisjak till tidningen.

En ny trend är att tjuvar kapar bilnyckels signal, det innebär att de tar sig in i en parkerad bil främst nattetid. Ägaren märker då inget och larmet ljuder inte. Polisen uppmanar ägare av främst lyxbilar som BMW, Porsche, Audi och Mercedes att gömma nycklarna så att sändaren inte ska snappa upp nyckelns signal. I oktober förra året skedde 202 bildelsstölder från lyxbilarna, i år samma månad var antalet nere på 86.

(V) vill utlysa nödläge om klimatet

Politik Vänsterpartiet i Sigtuna kommun lämnar in en motion tillfullmäktige om att utlysa nödläge för klimatet: - För några veckor sen så satt representanter från nästan alla kommunens partier i Valsta kyrkas samtal om klimatet och var överens om att en snabb klimatomställning mot ett framtida hållbart samhälle var högsta prioritet. Menar de allvar med det så hoppas vi att de röstar på vår motion om att utlysa klimatnödläge. Vi har inte tid att vänta, säger gruppledare Niklas Andersson.

happyhomes_2019
eu-valet

Valet är igång

Politik Vallokalerna öppnade upp vid 8-tiden på söndagen: - Det är många poströster som kommit in, säger Torsten Cedervi, vallokalens ordförande i Prästängarna/S:t Per.

nationaldag_helsida

Märstabo lurade bilägare

Notiser En märstabo döms för grovt bedrägeri sedan han lurat 18 målsäganden att sälja sina bilar via honom men betalade inte ut ersättningen till dem.

bonava_maj_helsida
varfest_helsida
EXTRA

Misshandel på skola

Blåljus Polis har upprättat en anmälan om misshandel och ofredande efter ett bråk på en skola i kommunen: - Det är minderåriga som är inblandade så jag kan inte uttala mig om vad som har hänt, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

oppning_helsida

Kvotflyktingar riskerar vräkning

Nyheter Kvotflyktingar som kommit till kommunen kommer nu att vräkas: - Kommunen har i grunden en skyldighet mot kvotflyktingar på samma sätt som alla andra invånare i form av stöd från socialtjänst, barnomsorg, skola, osv, uppger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i kommunen.

moderaternamaj
nationaldag_helsida
sh_bovard_out
nrh
connys
fme_outsider
moderaterna_maj_outsider
nationaldag_out
bonava_maj_outsider
ridskola2019_outsider
sh_oppet
oppning_outsider
colorama_april
defacto_outsider