moderat_sommar
Foto: Genrebild

Kosten största boven till övervikt hos barn

märsta.nu kunde i helgen rapportera om att övervikt och fetma ökar bland barnen i kommunen, men det är inte brist på fysisk aktivitet som är problemet utan kosten.

centrum_artikel

Kosten bland barn är den stora boven till att de blir överviktiga, det säger Liselotte Schäfer Elinder på Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin inom Region Stockholm, till tidningen Mitt i Stockholm.

Viktigt med tidiga insatser
I fem av de femton undersökta kommunerna var fler än var fjärde 10-åring överviktig eller hade fetma.
– Det är överraskande att ökningen är så stor, och det visar på behovet av tidiga insatser. När de blivit tonåringar är det mycket svårare att nå förändringar, uppger Schäfer Elinder för tidningen.

Kommunen behöver lägga resurser
Hon uppmanar kommunerna att följa Socialstyrelsens rekommendation om föräldrastöd till familjer med ohälsosamma matvanor och låg fysisk aktivitet.
– Kommunerna behöver lägga resurser på det här. Övervikt och fetma hos barn ökar risken för ohälsa senare i livet, speciellt typ 2-diabetes är relaterat. Det finns pengar att spara för samhället på att förebygga det, fortsätter Schäfer Elinder.

För mycket godis, chips och läsk
Kosten är fram för allt den stora boven, inte att barnen rör sig för lite. Barnen får i sig för mycket av ohälsosamma livsmedel som godis, glass, chips och söta drycker. Siffrorna för Sigtuna kommun visar att omkring femte pojke och flicka i tioårsåldern är överviktig. Av flickorna är det 15 procent som är överviktiga bland fyraåringarna och 10 procent bland pojkarna. Övervikt och fetma är värre i ett flertal andra av de undersökta kommunerna.

brobygget_midgard_helsida
sommar_sigtuna2020
connys_helsida
studeravidare_helsida
brobygget_helsida_valsta
defacto_helsida
centrum_helsida2020
happyhomes_sommar2020
kaa_sigtuna_helsida
marina_helsida
spedition_sigtuna
landsbygd_sigtuna_helsida
sigtuna_vatten_outsider
studeravidare_outsider
speedy_outsider
ridskola_2020_outsider
brobygget_outsider_valsta
kaa_outsider
centrum_sommar_out
nrh
marina_outsider
swedol_outsider
brobygget_midgard_outsider
landsbygd_sigtuna_outsider
sigtuna_natur_sommar_outsider