defacto_pan2020
Foto: Pressbild

Korruptionsskandal på Rosersbergs slott

En hög chef på Statens Fastighetsverk fick en flygel på Rosersbergs slott mot alla regler och fick det dessutom renoverat på skattebetalarnas pengar, rapporterar Aftonbladet.

centrum_artikel

Kalla Fakta har enligt Aftonbladet avslöjat hur den höge chefen inom Statens Fastighetsverk fått en 500 kvadratmeter flygel på Rosersbergs slott, ett slott som han dessutom själv ansvarade för. Ett förfarande som strider mot Statens Fastighetsverks interna regler. Generaldirektören för fastighetsverket ska här gjort ett undantag i vem som får bo där.

Men innan den höge chefen flyttade in lät han dessutom flygeln på två plan genomgå en renovering för 770 000 kronor av skattebetalarnas pengar. Byggnaden är byggminnesmärkt med hög skyddsnivå men renoveringen genomfördes ändå. Kort därpå har också en släkting, barn och vänner börjat bosätta sig i området.

Historien slutar inte där heller, den höge chefen ska även ha tömt spritförrådet på restaurangen 2008, värt 50 000 kronor. Bostaden och spriten ska dock bara vara småpotatis, chefen godkände även upphandlingar med byggföretag där hans fru arbetare, byggföretagen fick reda på anbuden och därefter kunde de lägga högst bud. Det aktuella byggföretaget har de senaste fem åren fakturerat Statens fastighetsverk 76,6 miljoner kronor. Byggprojekt som även ska ha kostat mer än de borde. På så sätt fick chefen sina hus renoverade i Stockholms skärgård och Finland.

Kalla Fakta avslöjade att chefen fick tio procent av fakturabeloppen i ersättning av byggföretagen för att de fick kontrakten. Värdefulla möbler kördes också från Rosersbergs skott i flyttbil till huset i Finland.

2015 slutade chefen på egen begäran efter att generaldirektören Björn Andersson tagit upp anklagelserna mot honom. Det var först ett år senare som chefen polisanmäldes. Björn Andersson anklagas nu för att ha försökt mörka och lägga locket på. Något han förnekar. Det aktuella byggföretaget där frun arbetade är försatt i konkurs. I mail till Kalla fakta förnekar chefen att han stulit sprit, möbler samt fuskat med upphandling och tagit provision av byggföretag. Han förnekar även till att skattebetalarna stått för hans privata renoveringar och välkomnar en polisutredning.

brobygget_helsida_valsta
connys_helsida
happyhomes_sommar2020
helsida_sommarlov
studeravidare_helsida
centrum_helsida2020
defacto_helsida
brobygget_midgard_helsida
2020_helsida
sigtunahem_sokbostad
sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
outsider_sommarlov
studeravidare_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_sommar_out
brobygget_midgard_outsider
brobygget_outsider_valsta
nrh