moderaterna_riksdag
Foto: UC

Konkurserna fortsätter upp i kommunen

Konkurserna i kommunen fortsätter upp och har ökat med 85 procent på ett år.

Under förra årets först nio månader var det 17 konkurser i kommunen, siffran hittills i år är 31 vilket är en ökning på 85 procent enligt UC. Sju av länets kommuner visar en ökning av konkurserna, i tio kommuner har konkurserna minskat och i cirka nio av kommunerna är antalet konkurser på samma nivå som för ett år sedan.

Enligt UC är det minskade konkurser inom hotell- och restaurang, transport och detaljhandel. Men konkurserna för enskilda näringsidkare ökar.
– En enskild näringsverksamhet är en mycket vanlig företagsform, men det är också en företagsform där du som privatperson och ensam ägare driver och ansvarar för företaget. Om verksamheten växer kraftigt och något oväntat händer kan du snabbt stå med stora skulder. De drabbade företagarna fastnar i en skuldfälla. Nu när aktiekapitalet sänktes under 2020 till 25 000 kr borde fler ha möjlighet att ombilda sin verksamhet till ett aktiebolag, där ägarna har ett större skydd om bolaget går i konkurs. Nedgången av antalet konkurser från 2019 kan ha att göra med att fler då ombildade sina verksamheter till aktiebolag till följd av att de var berörda av osäkerheten när samhället stängde ner, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

mp_host_helsida
happyhomes_sommar2020
2020_helsida
centrum_helsida2020
defacto_helsida
connys_helsida
julmarknad_helsida
dack-helsida
jul2021
EXTRA

video Här invigs Elgiganten

Näringsliv Elgianten invigdes på onsdag förmiddag: - Det är alltid roligt att vara med på invigningar och se nyetableringar i kommunen, sa Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) som klippte bandet.

valsta-jul_helsida

Arlanda fick hållbarhetspris

Näringsliv Arlanda prisades för sitt klimatomställningsarbete med ECO-Innovation Airport of the Year: - Jag är givetvis mycket stolt över det målriktade klimatarbete som bedrivits under många år för att Swedavia skulle nå vårt mål om noll fossila koldioxidutsläpp i egen flygplatsverksamhet, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
dack-outsider
mp-outsider
nrh
valsta_jul_outsider
julmarknad_outsider
jul_outsider
connys
ridskola_2020_outsider