moderater_pan_sommar
Foto: UC

Konkurserna fortsätter upp i kommunen

Konkurserna i kommunen fortsätter upp och har ökat med 85 procent på ett år.

Under förra årets först nio månader var det 17 konkurser i kommunen, siffran hittills i år är 31 vilket är en ökning på 85 procent enligt UC. Sju av länets kommuner visar en ökning av konkurserna, i tio kommuner har konkurserna minskat och i cirka nio av kommunerna är antalet konkurser på samma nivå som för ett år sedan.

Enligt UC är det minskade konkurser inom hotell- och restaurang, transport och detaljhandel. Men konkurserna för enskilda näringsidkare ökar.
– En enskild näringsverksamhet är en mycket vanlig företagsform, men det är också en företagsform där du som privatperson och ensam ägare driver och ansvarar för företaget. Om verksamheten växer kraftigt och något oväntat händer kan du snabbt stå med stora skulder. De drabbade företagarna fastnar i en skuldfälla. Nu när aktiekapitalet sänktes under 2020 till 25 000 kr borde fler ha möjlighet att ombilda sin verksamhet till ett aktiebolag, där ägarna har ett större skydd om bolaget går i konkurs. Nedgången av antalet konkurser från 2019 kan ha att göra med att fler då ombildade sina verksamheter till aktiebolag till följd av att de var berörda av osäkerheten när samhället stängde ner, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

mp_helsida_april

Sigtunabo startar Co-working-center

Näringsliv Daniel Mancilla från Sigtuna startar ett co-working-center i Arlandastad i september: - - Vi vill göra människovänliga kontor. Det betyder att vi inreder och sätter belysning utifrån de behov som människor har under en hel dag och ett helt år säger Daniel Mancilla, VD på Arlandabaserade Maleon.

social_helsida
helsida_sfs
defacto_helsida
centrum_sommar2022_helsida

Tre av fyra resenärer är tillbaka

Näringsliv Arlanda hade drygt 1,9 miljoner resenärer i juni vilket innebär att fyra av fem resenärer är tillbaka: - Vi har nu ett stabilare läge på Arlanda och en förbättrad kösituation till säkerhetskontrollen, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

connys_helsida
ewas_helsida

Norwegian ökar kraftigt i juni

Näringsliv Norwegian rapporterar en ökning i antalet resenärer till nästan 2 miljoner: - Jag är mycket glad över att vi genomfört nästan 100 procent av de cirka 400-450 dagliga flygningarna vi hade planerat i juni, säger Geir Karlsen, vd för Norwegian.

pantamera_avc_helsida

klart: Det blir strejk

Näringsliv SAS-piloterna och SAS har inte kommit överens och det blir därmed en strejk: - Vi beklagar djupt att våra kunder påverkas av denna strejk, den leder till förseningar och inställda flyg, säger Anko van der Werff, President & CEO på SAS.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

centrum_sommar_outsider2022
ewas_outsider
connys
pantamera_out
mp_outsider2022
moderat_outsider
event_outsider
nrh
sfs_out
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
outsider_social