centrum_panorama2020
Foto: Riksbanken

Kommuninvånarna skyldiga en halv miljard kronor

Kommuninvånarnas skulder till Kronofogden är uppe på nästan en halv miljard kronor.

centrum_artikel

Något färre hade 2019 skulder till Kronofogden jämfört med 2018, 1998 personer jämfört med 2025. Totalskulden är nu uppe i 494 miljoner kronor, en ökning från 488 miljoner 2018. Sedan 2017 har antalet skuldsatta gått upp från 1987 personer och totalskulden från 458 miljoner.

Antalet skuldsatta i hela länet har gått ner med cirka 3000 personer men totalskulden ökat från 17,6 miljarder till 18,8 miljarder. I grannkommunen Väsby var det 1580 skuldsatta 2019 till totalskulden 387 miljoner kronor. Enligt Kronofogdens analytiker Johan Krantz beror den generella minskningen på att det beviljats rekordmånga skuldsaneringar, skulderna till staten för främst Radio- och tvlicens har också minskat samt att färre får skulder för fordon och underhåll.

Även det låga ränteläget bidrar och den starka konjunkturen bidrar till att människor har goda förutsättningar att klara av sina ekonomiska åtaganden själva. Kronfogden konstaterar dock att totalsumman för skulderna ökat samtidigt som färre är skuldsatta. Två av tre skuldsatta är även män.

centrum_helsida2020
connys_helsida

Varning för bedrägeriförsök mot äldre

Nyheter Polisen varnar för att det finns risk för brott mot äldre och personer med funktionshinder: - Den senaste tiden har äldre personer utsatts för bedrägerier av falska poliser. Det kan ske via telefon eller hembesök, skriver Polisen i Sollentuna/Väsby/Sigtuna på Facebook.

salong_elisabeth_helsida

Axelsson orolig för framtidens hemtjänst

Politik I måndags klubbade Kommunstyrelsen igenom beslut om att privatisera hemtjänsten, men oppositionsrådet Marie Axelsson (S) är kritisk till det: - I en tid när media rapporterar att kommuner runt om i landet slänger ut privata hemtjänstföretag på grund av utbrett fusk och misskötsel så väljer Sigtuna kommun att lägga ut all hemtjänst, utom natt och larm, på privata utförare. Det är respektlöst att oroa våra drygt 6600 invånare över 65 år på det sättet, säger hon till märsta.nu

defacto_helsida
2020_helsida
happyhomes_2019
speedy_helsida

(S)-politiker missade nämndmöte

Politik När Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden skulle sammanträda på tisdagen så saknades Socialdemokraternas representanter: - Vi kommer att omgående utreda varför ingen från Socialdemokraterna närvarade vid Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens möte igår, säger gruppledare Marie Axelsson (S).

sportlov_sigtuna
teatergrillen_helsida

Klart med vilka som tar över hemtjänsten

Nyheter Kommunstyrelsen fattade på måndag beslut om vilka som får i uppdrag att ta över hemtjänsten i kommunen.