defacto_pan2020
Foto: Magnus Granhagen

Kommuninvånare känner ökad trygghet

Fler uppger nu att kommunen är tryggare att bo i enligt SCB:s årliga medborgarundersökning: - Vi har gjort den största trygghetssatsningen i kommunens historia och det är såklart mycket glädjande att få bevis på att det har gett effekt och att utvecklingen går åt rätt håll, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

I SCB:s årliga medborgarundersökning framgår att kommuninvånarna upplever ökad trygghet. Siffrorna är dock fortsatt låga enligt index 1-10. Sigtuna får 4,7 på trygghet kvällar och nätter, 4,6 på hur trygg känner du dig mot hot, rån och misshandel, 5,2 säker mot inbrott. Det är ökningar jämfört med förra undersökningen på mellan 0,5-0,3 punkter. Grannkommunen Väsby ligger på liknande siffror som Sigtuna men där är trenden marginellt nedåtgående medan.

Enligt ett pressmeddelande från Sigtuna kommun så är det satsningarna på trygghet som ger effekt, exempelvis medborgardialogen i Valsta, en bättre webbsida för kommunen, kontaktcenter i kommunhuset.

Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) poängterar att man är långt ifrån nöjda:
– Vi vill också att invånarna i ännu högre utsträckning ska känna att de har möjlighet att påverka, att det ska vara lätt att få information och ta del av ärenden och beslut. Därför kommer vi bland annat öppna fler kontaktcenter runtom i kommunen. Sigtuna kommun ska gå från att vara en förvaltande organisation till att bli en serviceorganisation.

699 kommuninvånare svarade på enkäten och utöver trygghet handlar den om bland annat förskola, skola, äldreomsorg och hjälp för personer i behov av särskilt stöd.
– När alla svar sammanställts kan vi se att Sigtuna kommun lyft sig vad gäller det mesta, men framför allt när det gäller tryggheten, förtroendet och möjlighet till inflytande. Samtidigt ser vi att har vi en resa att göra för att nå målet om att bli en av landets mest attraktiva kommuner. För oss är det väldigt viktigt med den här typen av enkäter, så vi får reda på vad våra invånare tycker och tänker och vad vi behöver förbättra, kommenterar Helen Kavanagh Berglund, biträdande kommundirektör.

helsida

Nu blir det studentfirande igen

Ung & Student För första gången på två år får studenterna springa ut från Arlandagymnasiet igen: - Jag ser fram emot att vi äntligen ska få fira dagen på vårt vis, något som vi bara får uppleva en gång. Det är trist för de som gått ut innan oss och jag är tacksam att vi får fira studenten på ett vanligt sätt. Man vill ju ha med sin familj, berättar studenten Theresia Aslan.

nationaldag_helsida
mp_helsida_april
EXTRA

Smash and grab mot fraktföretag

Blåljus Ett fraktföretag i Arlandastad utsattes under tidig morgon för en smash and grab: - Det låg fotanglar vid bron över järnvägen, berättar ett vittne för märsta.nu

centrum_sommar2022_helsida
logistik_sigtuna_helsida

Gravt funktionshindrad tonårsflicka nekas assistans för fritid

Nyheter En tonårsflicka med funktionshinder nekas assistans av Sigtuna kommun på fritiden och lov: - Jag vill och ska ha möjligheten att vara med mina kompisar eller göra det mina kompisar gör men ni ger mig inte de möjligheterna för att ni tycker att jag gör tillräckligt mycket saker med familjen, har flickan skrivit i ett brev till Sigtuna kommun efter beskedet om neddragen assistans.

liber_helsida
översiktsplanen

Norr om Aspvägen kommer inte att bebyggas

Politik Sigtuna kommun har antagit en ny översiktsplan i samband med fullmäktige på torsdagen. I den så har förslaget om bebyggelse norr om Aspvägen tagits bort.

connys_helsida
retro_helsida

Lyckad Blåljusdag i Märsta Centrum

Nyheter I lördags var det Blåljusdag i Märsta Centrum: - Vi är mycket tacksamma för alla Märstabor som kom och gjorde dagen till en succé säger Helena Kihlanki, projektledare Trygg i Märsta.

defacto_helsida
2020_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ridskola_2020_outsider
retro_outsider
outsider
logistik_outsider
connys
nrh
nationaldag_out
sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
mp_outsider2022
moderat_outsider
centrum_sommar_outsider2022