defacto_pan2020
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Kommunens restauranger värst drabbade

Kommunens krogar och restauranger har tappat nästan hälften av sin omsättning under coronapandemin: - I Sigtuna har restaurangförsäljningen gått ner med 51 procent, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

centrum_artikel

Statistiska Centralbyrån, SCB, skriver i ett pressmeddelande att försäljningen på krogar minskat kraftigt under 2020. Men i just Sigtuna är det värst drabbat i jämförelse med andra kommuner. I ingen annan kommun har krogar tappat så mycket som i Sigtuna. 51 procent har försäljningen minskat under 2020.

Den totala försäljningen 2020 bland samtliga restauranger uppgick till 826,9 miljoner kronor, en minskning med hela 865,9 miljoner jämfört med 2019.

Perioden januari mars var nedgången cirka 70 miljoner, men under april-juni sjönk den sammanlagda försäljningen från cirka 450 miljoner till strax över 100 miljoner. Sista halvåret var den sammanlagda försäljningen cirka 400 miljoner kronor, normalt sett ska det ligga på över 800 miljoner.
– I hela Stockholms län har restaurangers försäljning minskat med minst en procent i 18 av 26 kommuner jämfört med året före. Den största ökningen står restauranger i Österåkers kommun för, 12 procent, medan försäljningen i Sigtuna kommun minskade mest, −51 procent, säger Daniel Lennartsson.

I hela landet var minskningen 20 procent. Strömstad och Arjeplog är kommuner som ligger på liknande försäljningsminskningar som Sigtuna kommun procentuellt sett.

Lokala småföretag bidrar med 3 av 10 skattekronor

Näringsliv Kommunens småföretag bidrar med nästan 3 av 10 skattekronor som går till kommunkassan: - Varje skattekrona i kommunen måste skapas innan den kan fördelas inom välfärden och vår rapport visar tydligt att det är småföretagen som står för en väldigt stor del av notan, säger Björn Petersson, ordförande Företagarna Sigtuna.

happyhomes_sommar2020
defacto_helsida
sigtunastad_helsida
Moderaterna_helsida2021
connys_helsida

Nordic Wellnes till Märsta Centrum

Näringsliv Nordic Wellness har tecknat avtal med FastPartner om att etablera i Märsta Centrum: - För oss är det viktigt att finnas i levande miljöer, innebärande många besökare till centrumet, boende och mängder av företag, vilket vi får här i Märsta Centrum, kommenterar Magnus Wilhelmsson, VD på Nordic Wellness.

dackskiftarna_helsida
rentawreck_helsida
speedy_vinter_helsida
vardcentral_helsida
coronakrisen

Därför är Sigtuna hårdast drabbat av pandemin

Näringsliv märsta.nu rapporterade i helgen om att Sigtuna är den kommun i länet som drabbats hårdast pandemin: – Det är väldigt, väldigt allvarligt för oss. Under 2020 hade vi den snabbast växande arbetslösheten i landet, säger Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

ridskola2020_helsida

Näringslivet har tappat mer än var femte krona

Näringsliv Sigtuna kommuns näringsliv har tappat mer än var femte krona i omsättning under pandemin: - Sigtunas negativa utveckling är starkt kopplat till dess närhet till Arlanda och att vi har haft en stor nedgång i det internationella resandet, säger Stefan Westerberg på Stockholms Handelskammare.

centrum_helsida2020

Hotellägaren: Vaccinet nödvändigt för att restriktioner ska hävas

Näringsliv Lotta Giesenfeld Boman hoppas att vaccinet ska rädda hennes hotell och branschen från vad hon kallar "coronahelvetet".

2020_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

nrh
connys
moderaterna_sigtuna
sigtuna_vatten_outsider
speedy_vinter2020_outsider
rentawreck_outsider
ridskola_2020_outsider
sigtunastad_outsider
dackskiftarna_outsider
vardcentral_outsider