sportfiske_jubileum
Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i Sigtuna kommunFoto: Sigtuna kommun

Kommunens pressansvarige drabbades av blodpropp som 23-åring

Sigtuna kommuns pressansvarige Anna Jernberg Carlsson fick blodpropp som 23-åring, nu vill hon uppmärksamma andra unga på att propp kan slå till när som helst: - Uteslut inte proppar för att du är i 20-årsåldern. Ju tidigare man upptäcker det, desto bättre hjälp kan man få, säger hon till Malou efter tio enligt Expressen.

rosta_sigtuna2

I Malou efter tio medverkar Anna Jerbberg Carlsson, till vardags pressansvarig i Sigtuna kommun, för att berätta om hur hon drabbades av propp redan som 23-åring. Hennes budskap till andra unga är att ta varningssignalerna på allvar och inte utesluta propp för att man är ung. När hon första gången drabbades av propp så missade läkaren att kolla om det kunde handla om propp. Istället rekommenderades hon att smörja benet med en gel som kunde lindra smärtan rapporterar Expressen.

Hade APC-resisten
Hon fick åka in akut till sjukhuset istället där hon träffade en läkare som var docent i hematologi, hon hade drabbats av något som var som en omvänd blödarsjuka, hennes blod koagulerade snabbare och lättare än normalt. Diagnosen löd APC-resistens vilket är en ärftlig genmutation som ökar risken för blodproppar:
– Jag fick blodförtunnande som skulle lösa upp proppen i sprutform. Jag ville nog inte helt veta hur illa det kunde ha gått, forsätter hon.

Riktigt illa 2003
Andra proppen kom några år senare, 2003, då var hon även gravid och benet blev alldeles lila. Proppen gick nästan hela vägen från vaden upp till naveln. Hon blev inlagd flera veckor, det kunde ha gått riktigt illa enligt Anna. Skulle proppen ha nått lungan skulle både hon och barnen avlidit. Sedan dess är hon dock proppfri men är mer vaksam på symptomen.
– Det gäller att ha bra cirkulation, och om jag slår mig illa så att det blir en stor blodutgjutelse har min läkare skickat mig på röntgen för att se så att det inte bildats någon propp. Och när jag till exempel flyger är det viktigt att jag ställer mig upp och rör på mig. Annars försöker jag leva så normalt som möjligt och tänker inte på det så mycket, berättar hon enligt Expressen.

”Ta det på allvar”
Budskapet och uppmaningen till unga är tydlig; uteslut inte propp. Ta det på allvar om något inte stämmer. Hon tror även att det är bättre idag att stå inför sin läkare än vad det var för henne.
– Ju tidigare man upptäcker det, desto bättre är det. Kolla upp om du har det i generna i släkten. Då kanske det är bra att undvika p-piller och vara extra varsam när man är gravid.

Märstabo lurade bilägare

Notiser En märstabo döms för grovt bedrägeri sedan han lurat 18 målsäganden att sälja sina bilar via honom men betalade inte ut ersättningen till dem.

moderaternamaj
oppning_helsida
EXTRA

Misshandel på skola

Blåljus Polis har upprättat en anmälan om misshandel och ofredande efter ett bråk på en skola i kommunen: - Det är minderåriga som är inblandade så jag kan inte uttala mig om vad som har hänt, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

bonava_maj_helsida

Kvotflyktingar riskerar vräkning

Nyheter Kvotflyktingar som kommit till kommunen kommer nu att vräkas: - Kommunen har i grunden en skyldighet mot kvotflyktingar på samma sätt som alla andra invånare i form av stöd från socialtjänst, barnomsorg, skola, osv, uppger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i kommunen.

nationaldag_helsida
v_eu_helsida
eu_sap
nationaldag_helsida
varfest_helsida
rosta_sigtuna2
ridskola2019_outsider
sh_bovard_out
defacto_outsider
sap_outsider_eu
bonava_maj_outsider
v_eu
sh_oppet
mp_eu_outsider
fme_outsider
connys
moderaterna_maj_outsider
colorama_april
oppning_outsider
nationaldag_out
rosta_sigtuna
nrh