centrum_panorama2020
Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i Sigtuna kommunFoto: Sigtuna kommun

Kommunens pressansvarige drabbades av blodpropp som 23-åring

Sigtuna kommuns pressansvarige Anna Jernberg Carlsson fick blodpropp som 23-åring, nu vill hon uppmärksamma andra unga på att propp kan slå till när som helst: - Uteslut inte proppar för att du är i 20-årsåldern. Ju tidigare man upptäcker det, desto bättre hjälp kan man få, säger hon till Malou efter tio enligt Expressen.

I Malou efter tio medverkar Anna Jerbberg Carlsson, till vardags pressansvarig i Sigtuna kommun, för att berätta om hur hon drabbades av propp redan som 23-åring. Hennes budskap till andra unga är att ta varningssignalerna på allvar och inte utesluta propp för att man är ung. När hon första gången drabbades av propp så missade läkaren att kolla om det kunde handla om propp. Istället rekommenderades hon att smörja benet med en gel som kunde lindra smärtan rapporterar Expressen.

Hade APC-resisten
Hon fick åka in akut till sjukhuset istället där hon träffade en läkare som var docent i hematologi, hon hade drabbats av något som var som en omvänd blödarsjuka, hennes blod koagulerade snabbare och lättare än normalt. Diagnosen löd APC-resistens vilket är en ärftlig genmutation som ökar risken för blodproppar:
– Jag fick blodförtunnande som skulle lösa upp proppen i sprutform. Jag ville nog inte helt veta hur illa det kunde ha gått, forsätter hon.

Riktigt illa 2003
Andra proppen kom några år senare, 2003, då var hon även gravid och benet blev alldeles lila. Proppen gick nästan hela vägen från vaden upp till naveln. Hon blev inlagd flera veckor, det kunde ha gått riktigt illa enligt Anna. Skulle proppen ha nått lungan skulle både hon och barnen avlidit. Sedan dess är hon dock proppfri men är mer vaksam på symptomen.
– Det gäller att ha bra cirkulation, och om jag slår mig illa så att det blir en stor blodutgjutelse har min läkare skickat mig på röntgen för att se så att det inte bildats någon propp. Och när jag till exempel flyger är det viktigt att jag ställer mig upp och rör på mig. Annars försöker jag leva så normalt som möjligt och tänker inte på det så mycket, berättar hon enligt Expressen.

”Ta det på allvar”
Budskapet och uppmaningen till unga är tydlig; uteslut inte propp. Ta det på allvar om något inte stämmer. Hon tror även att det är bättre idag att stå inför sin läkare än vad det var för henne.
– Ju tidigare man upptäcker det, desto bättre är det. Kolla upp om du har det i generna i släkten. Då kanske det är bra att undvika p-piller och vara extra varsam när man är gravid.

salong_elisabeth_helsida

Elever skickade brev till äldre

Ung & Student Elever på Steningehöjdens skola ville muntra upp äldre på Arhem genom skriva vykort med personliga hälsningar till dem: -Eleverna tyckte att det kändes jättekul att få kommunicera med de äldre och samtidigt få känna mening och betydelse trots att de ska befinna sig i skolan varje dag, berättar svenskläraren Ziri Sallahz på Steningehöjdens skola.

festspec_corona_helsida
defacto_helsida
marina_helsida
centrum_helsida2020
2020_helsida
operation gimle

Nya tillslag av Polisen

Nyheter Polisen genomförde en ny insats på onsdagen som en del av Operation Gimle: - Polisen jobbar vidare med de här beslagen för att knyta narkotikan till personer samtidigt som vi kartlägger kriminaliteten, säger polisinsatschef Martin Wallin i lokalpolisområde Sollentuna.

happy_homes_mars
speedy_helsida
ridskola2020_helsida
coronakrisen

Vården utökas

Nyheter Region Stockholm meddelar att man arbetar på att utöka kapaciteten på akutsjukhusen i länet.

nrh
speedy_outsider
oppning_salongelisabeth_outsider
festspec_corona_outsider
sigtuna_vatten_outsider
marina_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider