defacto_pan
Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i Sigtuna kommunFoto: Sigtuna kommun

Kommunens pressansvarige drabbades av blodpropp som 23-åring

Sigtuna kommuns pressansvarige Anna Jernberg Carlsson fick blodpropp som 23-åring, nu vill hon uppmärksamma andra unga på att propp kan slå till när som helst: - Uteslut inte proppar för att du är i 20-årsåldern. Ju tidigare man upptäcker det, desto bättre hjälp kan man få, säger hon till Malou efter tio enligt Expressen.

marstakalaset_artikel

I Malou efter tio medverkar Anna Jerbberg Carlsson, till vardags pressansvarig i Sigtuna kommun, för att berätta om hur hon drabbades av propp redan som 23-åring. Hennes budskap till andra unga är att ta varningssignalerna på allvar och inte utesluta propp för att man är ung. När hon första gången drabbades av propp så missade läkaren att kolla om det kunde handla om propp. Istället rekommenderades hon att smörja benet med en gel som kunde lindra smärtan rapporterar Expressen.

Hade APC-resisten
Hon fick åka in akut till sjukhuset istället där hon träffade en läkare som var docent i hematologi, hon hade drabbats av något som var som en omvänd blödarsjuka, hennes blod koagulerade snabbare och lättare än normalt. Diagnosen löd APC-resistens vilket är en ärftlig genmutation som ökar risken för blodproppar:
– Jag fick blodförtunnande som skulle lösa upp proppen i sprutform. Jag ville nog inte helt veta hur illa det kunde ha gått, forsätter hon.

Riktigt illa 2003
Andra proppen kom några år senare, 2003, då var hon även gravid och benet blev alldeles lila. Proppen gick nästan hela vägen från vaden upp till naveln. Hon blev inlagd flera veckor, det kunde ha gått riktigt illa enligt Anna. Skulle proppen ha nått lungan skulle både hon och barnen avlidit. Sedan dess är hon dock proppfri men är mer vaksam på symptomen.
– Det gäller att ha bra cirkulation, och om jag slår mig illa så att det blir en stor blodutgjutelse har min läkare skickat mig på röntgen för att se så att det inte bildats någon propp. Och när jag till exempel flyger är det viktigt att jag ställer mig upp och rör på mig. Annars försöker jag leva så normalt som möjligt och tänker inte på det så mycket, berättar hon enligt Expressen.

”Ta det på allvar”
Budskapet och uppmaningen till unga är tydlig; uteslut inte propp. Ta det på allvar om något inte stämmer. Hon tror även att det är bättre idag att stå inför sin läkare än vad det var för henne.
– Ju tidigare man upptäcker det, desto bättre är det. Kolla upp om du har det i generna i släkten. Då kanske det är bra att undvika p-piller och vara extra varsam när man är gravid.

sommar_centrum

Anställda vittnar om uteblivna löner

Nyheter märsta.nu har den senaste tiden fått många samtal från personal inom äldreomsorgen som vittnar om att deras timmar inte registreras som de ska och att löner uteblir: - Vi tar på oss extra arbetspass men får inte betalt för det, säger en av personerna.

Många gick på lovskola

Nyheter Sigtuna kommuns sommarskola för nior utan behörighet till gymnasiet har varit lyckad och de flesta har nu nått gymnasiebehörighet.

sommar
colorama_april2

Polisen satsar på sänkt hastighet denna vecka

Nyheter Denna vecka kommer det att vara nationell trafiksäkerhetsvecka och polisen kommer främst vara utanför skolor: - Vi arbetar för att fler ska följa hastighetsgränserna genom att till exempel genomföra hastighetskontroller, säger Ursula Edström, trafikstrateg på Polisen.

marstakalas_helsida
defacto_helsida
ica_valsta_choklad
kontor_thaifong
tonårsmordet

Pappan: Ingen letade efter min son

Nyheter Polisen kritiseras av föräldrarna till den mördade 15-åringen som hittades i Valstas elljusspår i vintras: - Varför letade ingen efter min son, frågar sig pappan i ett reportage i Dagens Nyheter.

happyhomes_2019
EXTRA

Pojke rånades i Valsta

Blåljus En pojke rånades under kvällen i Valsta av flera personer: - Han blev av med klocka, halskedja och mobiltelefon, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

arlanda_golf_juli
connys
defacto_outsider
arlanda_golf_juli2_outsider
colorama_april
nrh
sportfiske_sommar