arlandagk_panorama
Handlingar inför ett sammanträde kan vara flera hundra sidor långt Foto: Arkiv

Kommunens politiker blir papperslösa

Politiker vid kommunens samtliga nämnder har från och med årsskiftet gått över till digitala sammanträdeshandlingar: - Det här innebär en besparing på många sätt. Vi slipper trycka upp tusentals papper. Det krävs inte någon postgång eller budbil som kör ut handlingarna till alla, säger Emma Kaumheimer, kanslichef på Sigtuna kommun.

centrum_pask

Inför varje sammanträde i de politiska organen i kommunen så trycks det upp mängder av handlingar som sedan ska distribueras till förtroendevalda brevledes. För den saken har även budfirma anlitats och utöver det har kommunen även varit tvungna att posta ut ärenden till invånare som vill ta del av dem. Men nu är det slut på pappersversionerna av sammanträdeshandlingarna. Kommunen går över till enbart digitala handlingar.

Redan under 2018 gick flera av nämnderna över till digitala handlingar men nu följer resterande med, inklusive kommunrevisionen:
– Det här innebär en besparing på många sätt. Vi slipper trycka upp tusentals papper. Det krävs inte någon postgång eller budbil som kör ut handlingarna till alla. Nämndsekreterarnas arbetsmiljö förbättras, då detta även innebär att det blir mindre stressigt. Dessutom är systemet också mer säkert än att få handlingarna i sin brevlåda, eftersom det tekniskt går att lägga på tvåstegsverifiering då det är sekretessärenden, förklarar Emma Kaumheimer, kanslichef på Sigtuna kommun.

Exat hur stor den ekonomiska besparingen blir på detta är inte känt, den rena pappersbesparingen uppgår till ca 1,2 miljoner kronor, utöver det så behöver kommunen inte längre avsätta personal för hanteringen av tryck och distribution.
– Vi behöver se över både tidsåtgång och direkta kostnader runtom i alla våra verksamheter, inte minst bland oss förtroendevalda. Att begränsa användningen av papper, garantera en säker hantering av handlingar och minska arbetstid och tryckkostnader är ett självklart steg att ta, säger Olov Holst (M), Kommunstyrelsens ordförande.

bonava_helsida

Glad påsk

Notiser Vi på märsta.nu önskar alla våra läsare en glad påsk!

centrum_pask_helsida
colorama_april2

Kommunens pressansvarige drabbades av blodpropp som 23-åring

Nyheter Sigtuna kommuns pressansvarige Anna Jernberg Carlsson fick blodpropp som 23-åring, nu vill hon uppmärksamma andra unga på att propp kan slå till när som helst: - Uteslut inte proppar för att du är i 20-årsåldern. Ju tidigare man upptäcker det, desto bättre hjälp kan man få, säger hon till Malou efter tio enligt Expressen.

sigtunavatten_standard
fme_helsida

Valsta får kontaktcenter

Notiser Valsta Centrum får ett kontaktcenter som invigs efter påsk: - Vi flyttar ut delar av vår service från kommunhuset till platser som är närmare invånarna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

valsta_utveckling
happyhomes_2019

Langby ny ordförande i SigtunaHem

Politik Erik Langby blir ny styrelseordförande i SigtunaHem efter Peter Kockum: - Det är roligt att komma in som styrelseordförande i ett välskött bolag som är i en spännande utveckling, säger Erik Langby i ett uttalande.

ica_pask

Ta det lugnt i påsktrafiken

Notiser Polisen uppmanar påskresenärer som ska ut på vägarna att köra försiktigt då det är en av de mest trafikerade helgerna under året.

Högt betyg för livsmedelskontrollanterna

Nyheter Kommunens livsmedelskontrollanter tillhör några av landets bästa enligt Sveriges kommuner och landsting: - Målet är ju att det ska vara tydligt för företagarna vilka lagkrav som gäller, men de ska också känna att vi gärna hjälper till med stöd och rådgivning, säger Magdalena Alehagen, samordnare för livsmedelskontrollen i kommunen.

defacto_helsida
ridskola2019_outsider
sh_oppet
colorama_april
defacto_outsider
bonava_outsider
sigtunavatten_outsider
fme_outsider
valsta_utveckling_2