budget_panorama
Foto: Jamshid Jamshidi

Kommunen vidtar åtgärder efter kraftiga underskottet

Som märsta.nu kunde rapportera tidigare så beror underskottet i Individ- och familjeomsorgsnämnden på bland annat lägre ersättningar från migrationsverket och kostnader för placeringar av ensamkommande flyktingbarn som inte anvisades kommunen.

fraga_liberalerna

Läget är allvarligt enligt kommundirektör Christer Wikström:
– Men det känns bra att vi har fått en samlad bild av orsakerna till den ekonomiska situationen som i till stor del bekräftar vår egen analys. Nu kan vi sätta in åtgärder för att säkerställa att detta inte händer igen, uppger Wikström i ett pressmeddelande.

Revisionsbyrån PwC har kartlagt nämndens underskott och konstaterat att det är kopplat till lägre ersättningar från Migrationsverket från ensamkommande samt kärnverksamheten med barn och unga.

Det fanns indikationer på ett underskott redan efter fyra månader men det ledde ändå inte till åtgärder för att bromsa kostnadsutvecklingen. Först i slutet av januari 2018 uppdagades underskottet, nu kommer kommunen att studera rapporten och därefter säkerställa rutiner och skapa tydliga åtgärdsplaner för en ekonomi i balans enligt Wikström.

defacto_helsida
manskold_helsida
2020_helsida
speedy_vinter_helsida
meko_helsida
kkdk_helsida
happyhomes_sommar2020
helsida
connys_helsida
centrum_helsida2020
manskold_outsider
budget_outsider
nrh
sigtuna_vatten_outsider
outsider
swedol_outsider
speedy_vinter2020_outsider
meko_outsider
centrum_sommar_out
kkdk_outsider
ridskola_2020_outsider