bostadsformedling
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Kommunen välkomnar ny lag om registrering av livsmedelsverksamhet

Kommunen välkomnar den nya nationella lagstiftningen om sanktionsavgifter för den som inte registrerar livsmedelsverksamhet.

centrum_artikel

Den som från och med i år inte registrerar verksamhet som hanterar eller producerar livsmedel kan åläggas sanktionsavgift eller i extrema fall dömas till fängelse.
– Den här nya lagstiftningen med sanktionsavgifter som beslutats av riksdag och regering syftar till att ge säkrare livsmedel för konsumenten och bidra till en rättvisare konkurrens mellan livsmedelsföretagen. Kommunens invånare och konsumenter som besöker kommunen ska kunna känna sig trygga att äta den maten som serveras på skolan, caféer, restauranger eller när man köper mat i butiker eller online, berättar Magdalena Alehagen, miljö- och hälsoskyddsinspektör Sigtuna kommun.

Kontrollerar 420 verksamheter
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i kommunen kontrollerar ungefär 420 verksamheter varje år som hanterar livsmedel. De ser till att hanteringen är rätt, exempelvis att livsmedel förvaras i rätt temperatur, att utrustning är hel, eventuella skadedjur och så vidare. Därför är det viktigt att verksamheterna är registrerade så att kommunen kan komma för att göra sina inspektioner. Sanktionsavgifterna som en näringsidkare kan åläggas varierar mellan 2500-75000 kronor och det högsta fängelsestraffet är upp till 2 år.

sigtunahem_sokbostad
helsida_sommarlov
defacto_helsida
happyhomes_sommar2020
studeravidare_helsida
2020_helsida
centrum_helsida2020
connys_helsida
brobygget_helsida_valsta
brobygget_midgard_helsida
brobygget_midgard_outsider
nrh
brobygget_outsider_valsta
sigtuna_vatten_outsider
centrum_sommar_out
swedol_outsider
studeravidare_outsider
outsider_sommarlov
ridskola_2020_outsider