defacto_pan2020
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Kommunen välkomnar ny lag om registrering av livsmedelsverksamhet

Kommunen välkomnar den nya nationella lagstiftningen om sanktionsavgifter för den som inte registrerar livsmedelsverksamhet.

Den som från och med i år inte registrerar verksamhet som hanterar eller producerar livsmedel kan åläggas sanktionsavgift eller i extrema fall dömas till fängelse.
– Den här nya lagstiftningen med sanktionsavgifter som beslutats av riksdag och regering syftar till att ge säkrare livsmedel för konsumenten och bidra till en rättvisare konkurrens mellan livsmedelsföretagen. Kommunens invånare och konsumenter som besöker kommunen ska kunna känna sig trygga att äta den maten som serveras på skolan, caféer, restauranger eller när man köper mat i butiker eller online, berättar Magdalena Alehagen, miljö- och hälsoskyddsinspektör Sigtuna kommun.

Kontrollerar 420 verksamheter
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i kommunen kontrollerar ungefär 420 verksamheter varje år som hanterar livsmedel. De ser till att hanteringen är rätt, exempelvis att livsmedel förvaras i rätt temperatur, att utrustning är hel, eventuella skadedjur och så vidare. Därför är det viktigt att verksamheterna är registrerade så att kommunen kan komma för att göra sina inspektioner. Sanktionsavgifterna som en näringsidkare kan åläggas varierar mellan 2500-75000 kronor och det högsta fängelsestraffet är upp till 2 år.

operation gimle

Nya tillslag av Polisen

Nyheter Polisen genomförde en ny insats på onsdagen som en del av Operation Gimle: - Polisen jobbar vidare med de här beslagen för att knyta narkotikan till personer samtidigt som vi kartlägger kriminaliteten, säger polisinsatschef Martin Wallin i lokalpolisområde Sollentuna.

happy_homes_mars
speedy_helsida
2020_helsida
coronakrisen

Vården utökas

Nyheter Region Stockholm meddelar att man arbetar på att utöka kapaciteten på akutsjukhusen i länet.

defacto_helsida
salong_elisabeth_helsida
ridskola2020_helsida
coronakrisen

Inget aprilskämt i år

Notiser På grund av den rådande situationen i Sverige och världen så kommer märsta.nu inte leverera ett Aprilskämt idag.

marina_helsida
festspec_corona_helsida
centrum_helsida2020

Inbrottstjuvarna håller låg profil

Notiser För andra veckan i rad noterades inte ett enda inbrott i kommunen enligt Polise: - Folk är hemma. Det tvåbenta inbrotts-skyddet fungerar, säger Grannsamverkarnas ordförande David Lundqvist.

coronakrisen

Rekordmånga varsel

Nyheter Rekordmånga i länet har varslats enligt siffror från Arbetsförmedlingen: - Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad. Den senaste veckan har antalet personer berörda av varsel fördubblats. Vi ser nu också en spridning till transport och handel, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

oppning_salongelisabeth_outsider
marina_outsider
nrh
swedol_outsider
sigtuna_vatten_outsider
speedy_outsider
ridskola_2020_outsider
festspec_corona_outsider