defacto_pan2020
Foto: Jamshid Jamshidi

Kommunen utsatt för utpressning

Sigtuna kommuns hemsida låg nere på grund av att utpressare ville ha 2 bitcoin, motsvarande 42 000 kronor.

Under flera dagar låg kommunens hemsida nere, nu kommer förklaringen; Den hade drabbats av ett så kallat Petya-virus. Det är en renoneware där utpressare kräver ersättning för att ”släppa” sajten igen. Sigtuna kommun krävdes på 2 bitcoin (internetvaluta), motsvarande 42 000 kronor.
– Självklart betalade vi inte, säger Henrik Josephsson, pressansvarig i Sigtuna kommun.

Kommunens webbyrå återställde sajten men angreppet var omfattande enligt Henrik Josephsson. Störningar och saknade dokument kan fortfarande förekomma men sajten är helt virusfri i alla fall:
– Vi kan inte vara helt sälta på orsaken till virusangreppet, men sannolikt fanns ett säkerhetshål som utnyttjades. Sajten är nu skyddad med de senaste säkerhetsuppdateringarna, säger Henrik Josephsson.

defacto_helsida

Sex åtalas för korruption kopplat till Statens fastighetsverk

Nyheter 2017 avslöjade kommuninvånaren Richard Lindwall korruption på Statens fastighetsverk kopplat till bland annat Rosersbergs slott. Nu har åtal väckts mot sex personer.

teatergrillen_helsida
happyhomes_50
connys_helsida
oppethus_helsida
centrum_helsida2020

Allt fler besöker fritidsgårdarna

Ung & Student Kommunens fritidsgårdar besöks av allt fler ungdomar: - En vanlig fredagseftermiddag på Ungdomens Hus har vi mellan 50-100 ungdomar och övriga dagar brukar det variera mellan 40 till 70 besökare, säger Jens Storm, chef för Ung i Sigtuna.

nrh
oppethus_outsider
connys
teatergrillen_outsider