defacto_pan2020
Foto: Jamshid Jamshidi

Kommunen utsatt för utpressning

Sigtuna kommuns hemsida låg nere på grund av att utpressare ville ha 2 bitcoin, motsvarande 42 000 kronor.

centrum_artikel

Under flera dagar låg kommunens hemsida nere, nu kommer förklaringen; Den hade drabbats av ett så kallat Petya-virus. Det är en renoneware där utpressare kräver ersättning för att ”släppa” sajten igen. Sigtuna kommun krävdes på 2 bitcoin (internetvaluta), motsvarande 42 000 kronor.
– Självklart betalade vi inte, säger Henrik Josephsson, pressansvarig i Sigtuna kommun.

Kommunens webbyrå återställde sajten men angreppet var omfattande enligt Henrik Josephsson. Störningar och saknade dokument kan fortfarande förekomma men sajten är helt virusfri i alla fall:
– Vi kan inte vara helt sälta på orsaken till virusangreppet, men sannolikt fanns ett säkerhetshål som utnyttjades. Sajten är nu skyddad med de senaste säkerhetsuppdateringarna, säger Henrik Josephsson.

dackskiftarna_helsida
vardcentral_helsida
2020_helsida
speedy_vinter_helsida
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

happyhomes_sommar2020
sigtunastad_helsida
defacto_helsida
EXTRA

SSHL upphör med högstadieverksamheten

Nyheter SSHL kommer att upphöra med åk 7-9 verksamheten för att istället satsa på att bli en renodlad gymnasieskola: - Samtliga elever som i dagsläget anmält sig till vår kö för grundskolan kommer att bli meddelade om skolans förändrade struktur via brev. Detsamma gäller även nuvarande elever samt alla elever som är antagna inför hösten 2021, skriver SSHL på sin hemsida.

ridskola2020_helsida
connys_helsida

Vill se kvällsöppen vårdcentral i Märsta

Politik I samband med att Riddarens Vårdcentral tvingades lägga ner så försvann även den enda kvällsöppna vårdcentralen i Märsta: - Det är nu viktigt att Region Stockholm kliver fram och tar sitt ansvar för att säkerställa en tillgänglig och god vård för sigtunaborna.

centrum_helsida2020

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

speedy_vinter2020_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
connys
sigtunastad_outsider
vardcentral_outsider
sigtuna_vatten_outsider
dackskiftarna_outsider