defacto_pan2020
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Kommunen söker hem åt nyanlända

Sigtuna kommun som är anvisade 153 flyktingar för 2017 kommer att uppmana kommuninvånare att hyra ut hem eller rum för att få plats med dem: - Jag vet också att det finns många invånare i vår kommun som är intresserade av att ställa upp genom att upplåta ett rum och därför kommer vi gå ut på en kampanj för att hitta dessa, säger Kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S) till märsta.nu

centrum_artikel

Flera kommuner i Stockholm har sagt nej till att ta emot flyktingar som nu fått uppehållstillstånd, bland dessa Täby med anledning av att man int har bostäder för dem. Ett beslut som Kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S) är kritisk mot:
– Det känns tråkigt att de moderatledda kommunerna i Stockholms län inte ville enas kring en fördelningsmodell, utan att det istället blev Länsstyrelsen som då tvingades göra en egen fördelning. Däremot känns det bra att vi nu har ett system där alla kommuner måste ställa upp och inte bara ett fåtal. Vi ska alla ta ansvar. Sigtuna kommuns fördelning blev 153 st under 2017. Lagkravet är att vi ska ordna med bostäder för dessa och vi har för avsikt att följa lagen, meddelar Khalifa.

Khalifa har en ganska klar plan för sig för hur det ska gå till. Enligt honom krävs det 60 bostäder och man för en dialog med SigtunaHem och andra bostadsbolag i kommunen för att få loss bostäder:
– Jag vet också att det finns många invånare i vår kommun som är intresserade av att ställa upp genom att upplåta ett rum och därför kommer vi gå ut på en kampanj för att hitta dessa.

Både SigtunaHem och andra hyresvärdar i kommunen har fleråriga köer, huruvida flyktingarna ska få förtur i köerna kan Khalifa inte svara på. Att hysa in boende i idrottshallar är inte aktuellt. Paviljonger som Stockholm har planer på att uppföra tror Khalifa inte på:
– Det enda som löser bostadsbristen på sikt är att ha en hög takt i bostadsbyggandet, vilket vi har. I vårt nyligen antagna program för bostadsbyggande planeras ca 950 bostäder per år de kommande åren.

connys_helsida
2020_helsida
speedy_vinter_helsida

Våren är här

Notiser Våren är nu officiellt här: - Nu kan vi konstatera att våren kom för sju dagar sedan, säger meteorolog Lisa Frost, till P4 Stockholm.

happyhomes_sommar2020
ridskola2020_helsida
meko_helsida
defacto_helsida
centrum_helsida2020

Därför var vattnet brunt i centrala Märsta

Nyheter Boende i centrala Märsta fick i morse brunt vatten ur kranarna: - Det missfärgade vattnet beror på att vi har underhållsspolat vattenledningarna i gatan, säger Håkan Stallman, chef för drift rörnät på Sigtuna Vatten och renhållning.

coronapandemin

Vädjar till stockholmare att stanna hemma

Politik Liberalerna i Region Stockholm uppmanar stockholmare att stanna hemma över sportlovet: - Vi längtar alla efter en normal vardag – och ett normalt sportlov. Men pandemin är ett överhängande hot, en tredje våg riskerar att drabba oss om vi inte håller ut och håller avstånd ett tag till. Därför är det viktigt att följa både tidigare och nya rekommendationer, säger Anna Starbrink (L), sjukvårdsregionrådet.

coronapandemin

Låg vaccinationstakt i Sigtuna

Nyheter I ett länsperspektiv hör Sigtuna kommun till en av de sämre kommunerna när det gäller vaccinationsgrad.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

meko_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
swedol_outsider
centrum_sommar_out
sigtuna_vatten_outsider
speedy_vinter2020_outsider
nrh