budget_panorama
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Kommuner vädjar om färre nyanlända

Samtliga kommuner i Stockholms län vill att Länsstyrelsen skriver ner anvisningstalet av nyanlända för i år: - Alla kommuner måste ta ett solidariskt ansvar när det gäller mottagandet av nyanlända i Stockholms län, säger Kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S) till märsta.nu

fraga_liberalerna

märsta.nu har rapporterat om att Sigtuna kommun för 2017 ska ta emot 153 nyanlända för 2017, det rör sig då om ca 60 bostäder som ska ordnas fram och nyligen köpte Sigtuna kommun via SigtunaHem en villa för ändamålet.

Men nu rapporterar Mitt I att samtliga 26 kommuner i länet vill att Länsstyrelsen skriver ner anvisningstalen. Det bekräftas av Ibrahim Khalifa (S), Kommunstyrelsens ordförande:
– Alla kommuner måste ta ett solidariskt ansvar när det gäller mottagandet av nyanlända i Stockholms län. När nu anvisningstalet för Stockholms län skrivs ner, anser jag att Sigtuna kommuns andel ska skrivas ner med samma andel. Något annat vore orimligt, eftersom det skulle innebära att Sigtuna kommun skulle tvingas ta ett större ansvar än andra kommuner, skriver Khalifa i mail till märsta.nu

Oppositionsrådet Olov Holst (M) som tidigare kritiserat Khalifa för att sakna en plan för mottagandet och att Khalifa bara pekat på att moderatledda kommuner vill ta emot färre nyanlända tycker att hans svar nu rimmar illa med då han fördömde de kommuner som ville skriva ner volymerna.
– Han glömde berätta att redan då förde ett antal S-styrda kommuner samma dialog om sänkta volymer med regering och länsstyrelse. Nu begär han själv minskade anvisningstal.

Holst poängterar att anvisningstalen redan var orimliga från början och att man inte tog hänsyn till om det fanns tillgängliga bostäder i kommunerna eller inte.
– Redan i höstas var det bara 50 av landets 290 kommuner som svarade att de skulle klara av antalet anvisade flyktingar under 2017. Det är därför bra att länets kommuner nu begär sänkta anvisningstal. Sovsalar och barackläger är ingen hållbar lösning, fortsätter Holst.

kkdk_helsida
meko_helsida
centrum_helsida2020
kristina_helsida
2020_helsida

Lurade COOP på 36 000 kronor

Notiser En man döms för omfattande bedrägeri som skett på flera platser i landet, bland annat lurades COOP i Märsta på varor för 36 000 kronor.

helsida
connys_helsida
speedy_vinter_helsida
defacto_helsida
julen_helsida
happyhomes_sommar2020
manskold_helsida
centrum_sommar_out
kristina_outsider
speedy_vinter2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
julen_outsider
outsider
budget_outsider
meko_outsider
kkdk_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
manskold_outsider
nrh