defacto_pan2020
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Kommuner vädjar om färre nyanlända

Samtliga kommuner i Stockholms län vill att Länsstyrelsen skriver ner anvisningstalet av nyanlända för i år: - Alla kommuner måste ta ett solidariskt ansvar när det gäller mottagandet av nyanlända i Stockholms län, säger Kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S) till märsta.nu

centrum_artikel

märsta.nu har rapporterat om att Sigtuna kommun för 2017 ska ta emot 153 nyanlända för 2017, det rör sig då om ca 60 bostäder som ska ordnas fram och nyligen köpte Sigtuna kommun via SigtunaHem en villa för ändamålet.

Men nu rapporterar Mitt I att samtliga 26 kommuner i länet vill att Länsstyrelsen skriver ner anvisningstalen. Det bekräftas av Ibrahim Khalifa (S), Kommunstyrelsens ordförande:
– Alla kommuner måste ta ett solidariskt ansvar när det gäller mottagandet av nyanlända i Stockholms län. När nu anvisningstalet för Stockholms län skrivs ner, anser jag att Sigtuna kommuns andel ska skrivas ner med samma andel. Något annat vore orimligt, eftersom det skulle innebära att Sigtuna kommun skulle tvingas ta ett större ansvar än andra kommuner, skriver Khalifa i mail till märsta.nu

Oppositionsrådet Olov Holst (M) som tidigare kritiserat Khalifa för att sakna en plan för mottagandet och att Khalifa bara pekat på att moderatledda kommuner vill ta emot färre nyanlända tycker att hans svar nu rimmar illa med då han fördömde de kommuner som ville skriva ner volymerna.
– Han glömde berätta att redan då förde ett antal S-styrda kommuner samma dialog om sänkta volymer med regering och länsstyrelse. Nu begär han själv minskade anvisningstal.

Holst poängterar att anvisningstalen redan var orimliga från början och att man inte tog hänsyn till om det fanns tillgängliga bostäder i kommunerna eller inte.
– Redan i höstas var det bara 50 av landets 290 kommuner som svarade att de skulle klara av antalet anvisade flyktingar under 2017. Det är därför bra att länets kommuner nu begär sänkta anvisningstal. Sovsalar och barackläger är ingen hållbar lösning, fortsätter Holst.

defacto_helsida
centrum_helsida2020
connys_helsida
ridskola2020_helsida
happyhomes_sommar2020
mordet i rävsta

Tredje mordet på ett halvår

Nyheter Lokalpolisområdeschef Christoffer Bohman kommenterade på måndagskvällen det tredje mordet i kommunen inom loppet av ett halvår: - Jag har full förståelse för att händelserna i natt och under den senaste tiden skakar om samhället, sa han till SVT Stockholm.

meko_helsida
branden på SSHL

Sista delarna av aulan rivs

Nyheter Under eftermiddagen pågick eftersläckning och rivning av aulan i SSHL: - Vi är många som sörjer den vackra byggnaden, som varit en symbol och viktig samlingslokal för skolan i alla år. Tack för allt stöd som har flödat in under dagen, skriver SSHL i ett uttalande.

kaosnatten!

Oklart samband mellan mord och brand

Nyheter Polisen uppger att den som hotade SSHL förra veckan inte är misstänkt för branden då denne sitter frihetsberövad. Men man vill gärna ha in tips om både mordet och branden som inträffade under natten till måndag.

2020_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

meko_outsider
sigtuna_vatten_outsider
nrh
swedol_outsider
centrum_sommar_out
connys
ridskola_2020_outsider