arlandagolf_pan_aug
Ljud från idrottande barn kan tvinga kommuner att begränsa både träningstider och investeringar i bullerplankFoto: märsta.nu

Kommunen förberedd för Lex-Bovallen: Få störs av idrottande barn

Sigtuna kommun är välförberedda om ett "Lex-Bovallen" skulle bli verklighet där boende klagar på ljud från exempelvis fotbollsplaner: - Jag ser inte att vi står inför samma problem som beskrivs i Nacka, Sundbyberg och andra ställen, skriver Pekka Widergren, fritidschef på Kultur- och fritidsförvaltningen, i ett mail till märsta.nu

I Nacka har boende klagat på ljud från fotbollsplanen gällande Bovallen. Risken är att Bovallen bara får användas under en viss tid och Nacka kommun kan även tvingas sätta upp bullerplank. Ljud från fotbollsspelande barn jämförs nämligen med industribuller och då har mätningar gjorts som visar att ljudet överstiger gränsvärdet för buller från industri. Det slutgiltiga beslutet i ärendet är ännu inte fattat.

Några ärenden på Midgårdsvallen
För Sigtuna kommuns del finns inte samma problem som i exempelvis Nacka och Sundbyberg meddelar fritidschefen Pekka Widergren. På Midgårdsvallen har man haft några ärenden där grannar upplever störande ljud och ljus i hemmen. Främst handlar det om belysningen. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har kopplats in och bedömningen är att man håller sig inom de ljud- och ljusnivåer som är rimliga i ett tätbebyggt område.
– Vi har vidtagit olika åtgärder för att minimera det som de boende upplever som störande. Gällande ljudet har vi begränsat användandet av ljudanläggningen jämfört med när anläggning började användas, uppger Widergren.

Förebyggt tidigt i Sigtuna
I samband med byggnationen av Ansgarsvallen i Sigtuna har man haft samtal med boende och de åtgärder som man vidtog med vinklar på belysningsmaster och så vidare har fungerat bra enligt Widergren. Det har kommit in enstaka fall av synpunkt genom åren:
– Jag upplever att vi åtgärdat det som efterfrågats på denna anläggning.

Inga klagande i Rosersberg
Gällande Odensala IP har man haft samtal med närboende som upplevde vissa problem, det ska vara löst. I Rosersberg på Råbergsvallen samt Skepptuna har Widergren inte kännedom från verksamheten från idrottsplatserna.

defacto_helsida
helgens matcher

Ödesmatch för MIK

Fotboll Nu är det bara enstaka vecka/veckor kvar att spela. Division 4 spelas klart men Märsta i trean har två matcher kvar medan RIK i femman spelar in i oktober.

arlanda_golf_juli
ica_valsta_choklad
happyhomes_2019
sigtunavatten_standard
sommar_centrum
allsvenskan

Karlsson: Vi kan vara topp fyra

Handboll På lördagen startar Allsvenskan för Skånela med bortamatch mot Kungälv: - Har vi alla friska kan vi vara topp fyra, säger tränare Jimmy Karlsson.

Helgens matcher: Arlanda går för avancemang

Fotboll FC Arlanda kan i praktiken säkra avancemang om man besegrar Håbo samtidigt som Uppsala-Kurd tappar poäng i helgen. Märsta IK har en viktig jumbofinal mot Brottby och i sjuan är det ett getingbo som Märsta Syrianska nu leder med en poäng före Arlanda2.

Mountainbikeklubb får banmärkning nedriven

Cykel Sigtuna Mountainbike märker upp banor i skogarna sedan man fått tillstånd av markägarna, men någon plockar ner märkningen: - Det är någon som leker skogspolis, säger Björn Ertzgaard, en av medlemmarna i föreningen.

Lina vann DM

Ridning Lina Jacobsson från Sigtunabygdens Ryttarförening vann DM för juniorer i Uppland.

nrh
arlanda_golf_juli2_outsider
defacto_outsider
connys