Från och med idag, den 1:a april, införs valfrihet i hemtjänsten i Sigtuna kommun. Denna valfrihet består endast av två privata aktörer, där det ena företaget inte får ha mer än 60% av brukarna, sen är valfriheten slut. Känns det som ett aprilskämt? Tyvärr så är det inte det.
Idag är det exakt ett år sedan den moderatledda kommunledningen avvecklade den kommunala hemtjänsten. Över en natt och mitt under pågående pandemi tilldelades kommunens cirka 500 hemtjänstbrukare två privata aktörer som istället skulle utföra tjänsterna hos dem. Men hur valfritt är det egentligen när högerstyret tvingar Sigtuna kommuns äldre att välja mellan två privata utförare? Och varför är inte kommunal hemtjänst ett valbart alternativ?
Privata hemtjänstföretag har lägre personaltäthet och fler timanställda jämfört med den kommunala hemtjänsten. Detta drabbar givetvis brukarna i form av sämre kontinuitet och kvalitet. Välfärdsföretagens agenda är att tjäna pengar på skattefinansierad verksamhet och att göra om hela välfärdsmodellen till en kassako.
72 personer i Sigtuna kommun över 70 år med hemtjänst har under pandemiåret blivit smittade med Covid -19 (källa: Socialstyrelsen, vecka 13). Det är 72 för mycket.
Ju fler som arbetar heltid i kommunen desto mer minskar rekryteringsbehoven samtidigt som jobben blir mer attraktiva och jämställdheten ökar. Även Coronakommissionen påpekade i sin första rapport att en högre andel heltidsanställda inom hemtjänsten och särskilda boenden skulle ha minskat smittspridningen av Covid-19. Privata välfärdsbolag inom äldreomsorgen bevisar i kommun efter kommun att god kvalitet onekligen är en kostnadsfråga som står i konflikt med deras privata vinstintressen.
Kommunens äldre invånare som har hemtjänst har rätt till en trygg hemtjänst och personalkontinuitet. De som arbetar inom äldreomsorgen ska ha rätt till heltidsanställningar och en bra arbetsmiljö, något som vi Socialdemokrater med bestämdhet kommer att fortsätta hävda. Det är dags för kommunen att kliva in på arenan igen och ta ansvar för hemtjänsten. Kommunal hemtjänst ska självklart också vara ett valbart alternativ.
Gunilla Johansson(S) 2:e vice ordförande i Äldre- och omsorgsnämnden
Insändare Under de senaste åren har kommunledningen satsat stort på flertalet åtgärder för ökad trivsel i Valsta, runt Valsta centrum, i Vattentornsparken och så vidare. Mycket är gjort och mer ska göras.
Insändare Att våra kommuninvånare vill ha bättre kvalitet på äldreomsorgen är förståeligt men lösningen är inte fler privata utövare. Vi vill istället möta behoven genom ökad kontroll av verksamheten, förbättra personalens arbetssituation och ta brukarnas kritik på allvar. Kommunal hemtjänst ska var ett valbart alternativ och kommunens egna boenden ska inte privatiseras.
Insändare Hemtjänstens bilar rullar i hela kommunen alla dagar under året. De utgör en betydande andel av kommunens fordonsflotta. För Miljöpartiet är det självklart att dessa bilar ska uppfylla kommunens miljöstandard.
Insändare Sommarlovet för kommunens ungdomar börjar närma sig sitt slut. Att moderatstyrda Sigtuna kommun endast erbjudit sommarjobb till 115 ungdomar när det finns nästan 2 000 ungdomar i gymnasieåldern är inte något att vara stolt över. Tvärtom, det är ett svek.
Insändare I en nyligen publicerad debattartikel hävdar oppositionen att borgerlig politik är ett dåligt val för äldre. Som grund för sitt påstående lyfts en rapport från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, där Sigtuna kommun hamnar lågt i rankingen.
Insändare Valstavägen nyinvigdes 2006, efter det att vi Valstabor fått förmånen att delta i ett rådslag om vägens utformning. Allégata var det förslag som fick flest röster. En allégata med en mittremsa som delvis skulle vara stenlagd och delvis planterad, med punktbelysning på speciella ställen och ett antal rondeller.
Insändare Det har nu gått över två år sedan privata bolagen tog över och aldrig någonsin har det varit så dålig arbetsmiljö, kvalité, kontinuitet, säkerhet eller kunskap hos personalen.
Insändare Socialdemokraterna håller med Centerpartiet i frågan om att våldsutsatta kvinnor ska erbjudas förtur i bostadskön. Det är svårt att lämna en destruktiv relation och när en kvinna väl bestämt sig får det inte vara den långa bostadskön som sätter stopp för processen.
Insändare Än en gång pekas Sigtuna kommun ut som en av de sämre kommunerna för äldre att bo i. Det är Länsförsäkringars Fastighetsförmedling som i en ny rapport jämfört 253 av Sveriges kommuner och konstaterar att Sigtuna kommun kommer på femte plats – från botten. Resultatet är en sammanvägning av upplevd trygghet med hemtjänst, tillgång på särskilt boende per äldre invånare (+65 år), hur stor boyta i en hyresrätt som pensionen räcker till och genomsnittlig flyttskatt.
Insändare Att lämna en våldsam relation är bland det farligaste en utsatt kvinna kan göra, och även om relationen tagit slut betyder det inte att våldet gör det.
Insändare Först och främst vill jag klargöra att Hyresgästföreningen är en partipolitiskt obunden organisation. Vår uppgift är att företräda hyresgästerna, vilket innebär att vi tar ställning i bostadspolitiska frågor.
Insändare I en insändare den 14 juni tillåter sig Hyresgästföreningens ordförande Hans Törnqvist att dra långtgående slutsatser om ett bygglovsärende. Vi kan konstatera att han gör det utan att ha bemödat sig om att kontrollera bakomliggande fakta och historik i ärendet. Det är tyvärr inte heller första gången det händer.
Insändare Miljöpartiet har reagerat på hur viktiga kulturmiljöer i Märsta rivs eller byggs om. Miljöpartiet menar att trevliga äldre områden både i Sigtuna och Märsta är viktiga för tryggheten och ortens identitet.
Insändare Wåhlins Fastigheter ansökte redan 2017 om bygglov på aktuell plats, men deras ansökan har avslagits med hänvisning till att kommunen inte vill att det byggs loftgångshus.
Insändare Alla oroas över att allt fler ungdomar numera tillåter sig en livsstil präglad av kriminalitet. Och många föräldrar oroas över att deras barn och ungdomar ska ta efter och bli likadana. Sådan torde situationen i nästan varje svensk kommun.
Insändare Nu är snart vårterminen avklarad och elever och skolpersonal får sommarledigt och kan njuta av samvaro, bad och sol. Skolpersonalen har som vanligt gett allt och lite till och eleverna har fått en undervisning som håller hög kvalitet och ger bildning och framtidshopp.
Valet 2022 Liberaler gick för hundra år sen i bräschen för liberalare regler för preventivmedel. Vi var med och tog fram den svenska aborträtten 1974, som fortfarande gäller idag. Svensk jämställdhet har formats av liberaler. Vi är liberala feminister och det har vi varit i över hundra år. Det är vi stolta över.
Insändare Vi har stor förståelse för att hyresgäster kan känna oro inför förslag som – om de förverkligas – skulle medföra förändringar i deras boendesituation. Att våra hyresgäster känner ”enorm stress och ångest” inför ett förslag om att bygga nytt i Sigtuna känns mycket tråkigt.
Insändare Precis som Olov Holst (M) vill Miljöpartiet uppmana dig som invånare och väljare att tänka på ärlighet och seriositet när du går till valurnan den 11 september. Miljöpartiet har tydliga ståndpunkter, Holst kallar det aggressivt och oärligt. Vi kallar det demokrati och skilda åsikter.